Hava Durumu

CHP’de devrim gibi kararlar... Model, İngiliz İşçi Partisi

Yazının Giriş Tarihi: 26.07.2012 09:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.07.2012 09:14

Partinin;
Bursa İl Başkanlığı’na da gelen talimatta, CHP’nin klasik ideolojisinin, ülke insanının pratik ihtiyaçlarına ve dünya gerçeklerine duyarlı hale dönüştürülmesi isteniyor.
Yanı sıra;
1990’lı yıllarda İngiliz İşçi Partisi’nin de bu dönüşüm ve ülke insanına yaklaşımla uyguladığı politikalar sonucu iktidara gelmesi de özellikle hatırlatılıyor.
Göründüğü kadarıyla;
CHP’nin artık aralarında Bursa’nın da bulunduğu büyük illerde belediye başkanlıklarını kazanabilmesi yönünde attığı bu adımdan Metin Çelik başkanlığındaki CHP’liler memnun.
Dün görüştüğümüzde;
Partisinin yerel seçimlere yönelik değişiminden bahsetti, anlatırken de epeyce heyecanlandı.
Aktardığına göre;
CHP’nin strateji değişikliğinde şu 6 madde yer alıyor.
Bir...
CHP, bugüne değin uzak durduğu küçük esnaf, kobi ve sanayicilerle birlikte hareket edecek. İş camiasıyla  ilişkiler artırılacak, kentli esnafla koordineli çalışılacak.
İki...
Sonbaharda İstanbul’da “CHP yerel yönetimler fuarı” düzenlenecek, bu fuarda sosyal demokrat belediyecilik, fuara götürülecek tüm muhtarlara, fenomen olmuş belediye başkanlarının çalışmalarıyla  aktarılacak.
Hatta bu fuarda Nilüfer Belediyesi de stant kuracak, Başkan Mustafa Bozbey de fuarda sunum yapacak belediye başkanlarından olacak.
Üç...
Belediye başkanı aday belirlemelerinde merkez yoklaması sistemi tarih olacak.
Bunun yerine, seçim bölgelerinde kamuoyu yoklamaları yapılacak ve o bölge insanına “kimi görmek istersiniz” diye sorulacak.
Eğer çıkan isim partili değilse bile, bu isim, CHP adayı olması yönünde ikna edilmeye çalışılacak.
Böylece seçim bölgelerine Ankara’nın tepeden inme müdahalesi artık sonlanmış olacak.
Dört...
Artık hiçbir parti üyesi, ilçe veya il yöneticileri ile Genel Merkez yöneticilerini başta basın aracılığıyla eleştirmeyecek.
Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun ifadesiyle “bu eleştirileri getirenlerin kim olursa olsun gözünün yaşına bakılmayacak”, partiden derhal uzaklaştırılacak.
Beş...
Genel Merkez yönetimi artık, il teşkilatlarının hazırlayacağı programlara göre davranacak. Genel Başkan ve yardımcıları sık sık il ziyaretleri yapacak.
Altı...
Oluşturulan yeni bir bilişim teknolojisi sistemle sadece tüm iller değil tüm ilçe yönetimlerinin çalışmaları da yakından takip edilecek.
Yüklenen seçmen sayısı ve oy rakamları, sandık bazına indirilerek, örgütlerin çalışıp çalışmadığı dijital ortamdan da gözlenecek.

 

Yeni hedeften Çelik memnun

CHP’nin;
Bursa’daki çiçeği burnunda İl Başkanı Metin Çelik, kurultay sonrasında partisinde alınan kararlardan fazlasıyla memnun.
Parti içinde demokratik kanalların tamamen açılması yönünde atılan adımları, CHP’nin seçmenle bütünleşmesi olarak yorumlayan Çelik, yeni kararlarla iktidar olmanın artık temel hedef olunması yönünde katkı vereceği düşüncesinde.
Çelik;
Şubat 2012’de yapılan tüzük değişikliği ile gençlik ve cinsiyet kotalarındaki artış ve de delege seçimlerinde her mahallede üyelerin önüne sandık konulması uygulamasının da, iktidar hedefi için milat olduğu görüşünde.

 

Bireysel ilişkiler geçerli olmayacak

Bursa’da;
Bugüne değin CHP’nin başta Büyükşehir ve merkez ilçeler olmak üzere tüm belediye başkan adayları bireysel ilişkilerle belirleniyordu.
Örneğin;
O dönemde il başkanı veya ilçe başkanı kimse, yakınlık kurduğu isimlere teklif götürüp, adaylık teklifi yapıyor, Genel Merkez de genellikle bu kararlara pek karşı çıkmıyordu.
Ne var ki;
Bu sistemin dezantajları da yaşanmıyor değildi.
Şimdi görünen;
İngiliz İşçi Partisi’nin uyguladığı sistem gibi, belediye başkan adayının artık seçmenlerce belirlenmesi fikri.
Bu noktadaki nüans da, bu belirleme işinin sadece CHP içinden yapılmayacak olması!

 

Geleneksel DP iftarı takıldı?

Bursa’da;
Geleneksel iftar yemeği uygulamasını yıllardır devam ettiren en kıdemli parti herhalde, DYP/DP misyonunu sürdürenler. Bir zamanlar Kültürpark içindeki neredeyse tüm çay bahçelerinin kapatılarak iftarlar veren bu misyonun, normalde iftar programını belirlemesi gerekiyordu. Ancak İl Başkanı Ahmet Yıldırım’ın, Ankara’dan yeni Genel Başkan Gültekin Uysal’dan beklediği cevap gecikince, program da doğal olarak sarkıyor.

 

Kahveci’den bir küçük hatırlatma

BBP’nin;
Bursa eski il başkanı Tahir Kahveci’nin, Has Parti’nin AKP’ye katılma kararı almasının ardından BBP’nin de MHP’ye katılması gerektiği yönündeki düşüncesini dün paylaşmıştık.
Kısa bir not göndermiş ve kendisinin AKP il yönetimince oluşturulan “Anayasa ve Hukuk Komisyonu”nda çalışmalarını sürdürdüğünü belirtmiş ki, aktif siyaset yapmadığını söylediğimiz Kahveci’nin bu notunu biz de aktarmış olalım.

 


 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.