Hava Durumu

Büyük değişim ile Bursa yeni dönemde bakansız mı kalacak?

Yazının Giriş Tarihi: 27.08.2014 08:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.08.2014 08:16

Pazartesi akşamı; Tayyip Erdoğan başkanlığındaki 61. hükümetin son bakanlar kurulu toplantısında, tüm bakanlar nezaketen istifalarını sundular.
Nitekim;
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da, toplantı sonrasında, Ahmet Davutoğlu’nun kendi ekibini kurabilmesi için bu davranışın siyasi etik açısından doğru bir davranış olduğunu söyledi.
Tabii;
Bu istifalar sözlü beyana dayalı.
Eğer ki;
Yazılı olmuş olsaydı hükümet düşerdi.
Artık;
Davutoğlu’nun kendi kabinesini kurmasına az bir süre kaldı.
Bu yönde;
“Bakan toto” senaryoları da olabildiğine arttı.
Ancak;
Sanki şu kesin görünüyor.
Davutoğlu’nun resmen Başbakan ilan edilmesi, kabinede önemli değişiklikleri beraberinde getirecek.
Kaldı ki, kabineye ilk kez girecek isimler de fazlasıyla telaffuz ediliyor.
Bursa;
Çok uzun zamandan beri kabinede temsil ediliyor.
Gerek;
Bülent Arınç’ın, gerekse -her ne kadar Şanlıurfa Milletvekili olsa da- Faruk Çelik’in uzun süredir kabinede yer alması, doğal olarak Bursa’ya, Bursalı’ya artı değer olarak dönüyor.
Ama sanki;
Son göstergeler, siyaset sahnesinin bu iki önemli aktörünün yeni kabinede olmayacağı gibi bir sinyal veriyor ki, Bursa için dezavantaj yaratabilecek bir durum.
Kabinede;
‘Ağabey’ pozisyonunda uzun süredir görev alan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın son günlerdeki sözleri sanki bir veda niteliğinde.
Yanı sıra;
Aynı kabinede 7 yıl görev yapan ve bu nedenle yeni bir beklenti içinde olmadığını, bu görevlerin çok uzun süreli olamayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de sanki benzer bir hava yaratıyor bu sözleriyle.
Elbette ki;
Net bir durum, yani açıklanmış yeni bir kabine henüz yok ama Ankara’dan gelen haberler, sanki 3 dönem kuralına paralel olarak, Bursa’yı yakından ilgilendiren bu iki önemli siyaset aktörünün yeni kabinede yer almayacağına dair yorumlanıyor.

 

TEMSİL OLMAZSA GÖZLER 10 VEKİLE ÇEVRİLECEK!

 

Ortada;
Hayli ilginç bir durum var!
Gerek “Yeni Türkiye”ye, gerekse yeni hükümete dair görüştüğümüz Ankara’daki dostlarımız, Bursa’yı bekleyen siyasi bir tehlikeye dair de görüş belirtiyorlar.
İfade edilen;
Davutoğlu kabinesinde deneyimli bakanlar Bülent Arınç ve Faruk Çelik’in yer almaması halinde, Bursa’nın bakansız kalma ihtimalinin çok yüksek olacağı yönünde.
Daha da;
Açık söylemek gerekirse, Ankara ile sık sık yaptığımız görüşmelerde olası Bülent Arınç sonrasında Bursa milletvekillerinden ne Mustafa Öztürk’e, ne Hüseyin Şahin’e, ne Canan Candemir Çelik’e, ne İsmet Su’ya, ne Mustafa Kemal Şerbetçioğlu’na, ne Hakan Çavuşoğlu’na, ne İsmail Aydın’a, ne Tülin Erkal Kara’ya, ne Bedrettin Yıldırım’a, ne de Önder Matlı’ya bakanlık görevi verilmesinin söz konusu dahi olmadığı gibi bir görüntü var.
Tabii;
Olası böyle bir durum, gerçekten de Bursa için talihsiz bir durum olacaktır.
Nitekim;
Türkiye’nin en fazla milletvekiline sahip 4. ilinin olası bakansız kalması, gözleri diğer 10 AK Parti milletvekiline çevirecektir ki, hele hele yaklaşan genel seçim öncesinde, bu 10 milletvekilinin siyasi kapasiteleriyle sorgulanmalarına yol açacaktır.

 

BUGÜN GENEL BAŞKAN, YARIN YENİ BAŞBAKAN

 

Bugün;
İktidarın, rotasını “yeni”ye çevirmek istediği Türkiye’nin siyaseti için önemli bir gün.
Keza;
Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından bugün de bir prosedür tamamlanmış olacak.
Bu sabah;
Ankara’da gerçekleştirilecek AK Parti’nin olağanüstü büyük kongresinde yeni genel başkan olarak seçilecek Ahmet Davutoğlu ile yeni rota da çizilmiş olacak.
Böylece;
Gözler yarına, Tayyip Erdoğan’ın görevi Abdullah Gül’den devir almasına kalacak.
Ve;
Hemen akabinde de Cumhurbaşkanı Erdoğan muhtemelen yarın, AK Parti Genel Başkanı sıfatıyla Davutoğlu’na hükümeti kurma görevini verecek.
Birkaç gün içinde kabinenin onaylanmasının ardından da, eğer program çalışması tamamlanırsa, 62. hükümetin güvenoyu alması için gözler muhtemelen 2 Eylül’e çevrilecek.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.