Hava Durumu

Bursa'ya 2 yeni ilçe geliyor 2 ilçede de sınır genişliyor

Yazının Giriş Tarihi: 06.04.2012 08:33
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.04.2012 08:33
İçişleri Bakanlığı'nın, 16 olan büyükşehir belediyesi sayısının 28'e çıkarılması yönündeki çalışmalarda sona gelindi.
Adrese dayalı nüfus sayımına göre nüfusu 750 bini geçtiği belirlenen bu illerin yanı sıra, 2008 yılında olduğu üzere, nüfus ve yüzölçümü bakımından büyük olan ilçelerin bölünerek yeni ilçeler kurulması da aynı yasa tasarısı taslağında değerlendirilecek.
Hatırlanacağı üzere;
Mart 2008 tarihli "Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçinde İlçe Kurulması Hakkındaki Kanun" gereğince Adana, Ankara, Antalya, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Mersin, Sakarya ve Samsun'da 43 yeni ilçe kurulmuştu.
Bu ilçeler kurulurken de geniş çaplı bir değerlendirme yapılmış, ilçe olacak yerlerin merkez ve toplam nüfusları ile bağlı oldukları ilçeye mesafeleri, ekonomik, sosyal ve coğrafi konumları gibi kriterler göz önüne alınmıştı.
Ne var ki;
2008'deki bu düzenlemeden Bursa yararlanamamış ve bu durum haklı eleştirilere de neden olmuştu.
Şimdi ise;
Hızlı büyüyen ve yoğun göç alan Bursa'da özellikle 3 merkez ilçede nüfusun giderek artıyor olması ve yerel hizmetlerin verilmesinde zaman zaman sıkıntı yaşanıyor olmasından hareketle, hazırlanan bu yasa tasarısı taslağına Bursa'nın da ilave edilmesi fikri benimsendi.
Bu noktada;
Bursalı yerel yöneticilerin ve AKP kurmaylarının da katılımıyla Ankara'da da gündeme gelen yeni ilçeler konusunda, Bursa'da da 2 yeni ilçe kurulması ile 2 mevcut ilçenin sınırlarının büyütülmesi fikri benimsendi.
Buna göre;
İlk olarak, 2008'de bünyesine 6 belde katılan Nilüfer'in, Görükle merkezli bölünmesi öngörülüyor.
Planlamada, Uludağ Üniversitesi'ni de içine alarak Karacabey'e kadar uzanması düşünülen yeni ilçede Akçalar, Hasanağa, Kayapa, Gölyazı, Eski ve Yeni Karaağaç ve Başköy hattı uygun görülüyor.
Böylece, içinden hızlı tren, yeni otoyol da geçecek olan bu bölge Bursa'nın henüz adı konulmayan yeni bir ilçesi olacak.
Bursa'nın ikinci yeni ilçesinin ise Osmangazi'den ayrılması planlanan Hürriyet, Soğukkuyu, Emek, Yunuseli yerleşim birimlerinin olması düşünülüyor. Bu yeni ilçeye Çeltik, Yeniceabat, Yunuseli, Armutköy ve Dereçavuş bölgelerinin de eklenebileceği ve 300 binlik bu nüfusun Yalova Yolu'yla sınır olabilmesi planlanıyor. Planlamada Yıldırım'ın yükünün hafifletilmesi de var.
Anca burada farklı bir uygulama ile ve Şirinevler ile Vakıfköy bölgesinin Gürsu'ya, Karapınar ve bölgesinin de Kestel'e bağlanması düşünülüyor.
Bu yıl içinde TBMM'den geçmesi beklenen yasa tasarısında artık son rötuşlar yapılırken, Bursa'ya kurulması öngörülen bu 2 yeni ilçedeki ilk belediye başkanlığı ve meclisi seçimleri de 2014'teki yerel seçimlerle birlikte yapılacak.


Yeni 2 ilçenin gerekçesi ne?

Uzmanlar, yeni kent yönetimi planlamalarında bir ilçenin optimum yönetilebilir olmasının nüfus şartını 500 bin olarak görüyor. Dolayısıyla, üst rakamlar hem hizmet hem de halkla ilişkiler noktasında sorunlar yaratıyor ki, halen Osmangazi ve Yıldırım'ın durumları böyle. Nilüfer'de de coğrafi koşullar ve merkeze uzaklık, hizmet alımını sekteye uğratıyor ki iki yeni ilçe planlamasında ticari ve konut alanları da göz önünde bulunduruluyor.


Büyükşehir sınırı 17 ilçeye çıkıyor

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da isteğiyle bu yasama döneminde yasalaşması istenen ve İçişleri Bakanlığı'nda, illerin görüşü alınarak hazırlanan yasa tasarısı taslağında büyükşehir sınırları da var. halen İstanbul ve İzmit'te olan bu uygulamaya Bursa'nın da dahil edilmesi ve 17 ilçenin birden Büyükşehir Belediyesi sınırlarına bağlanması öngörülüyor.


TARİHTE BUGÜN

Orhan Bey, kuşatma altındaki Bursa'yı Bizanslılar'dan aldı. Bursa 35 yıl başkentlik yaptı.
(6 Nisan 1326)



Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.