Hava Durumu

Bürokrasiden ‘hayır’ yok!

Yazının Giriş Tarihi: 16.06.2015 07:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.06.2015 07:03
Zaman zaman;
Kamu yönetiminde öyle uygulamalar oluyor ki, hayırseveri bile çileden çıkarıyor.
Yıllarca;
Bursa’nın gündemine oturan Mustafa Dörtçelik Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi en iyi örnek.
Rahmetli;
İşadamı Dörtçelik, bundan 16 yıl önce ileriyi görerek Görükle’de modern bir Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi yapıp, devlete bağışlamak istemişti de burnundan gelmişti yaptığı hayır.
Dörtçelik;
İnsanların modern dünyada sinirlerinin bozulacağından hareketle böyle bir hastane yapmayı uygun görmüş ve hastanenin yüzde 65’ini de bitirmişti.
Ne var ki;
1999 yılında yapımına başlanan ve tamamen hayır işi olmasına karşın, Sağlık Bakanlığı, hayırseverden bir de yüzde 18 KDV talep edince Dörtçelik, son günlerini dert içinde geçirmişti.
Nitekim;
16 yılı aşkın süredir de 200 yataklı hastane hâlâ bitirilmeyi bekliyor.
Bürokrasinin bedelini ödüyor bir nevi hayırsever.
***
Şimdi;
Bursa’da yine benzer bir durum yaşanıyor.
Bursa’nın;
Bir başka hayırsever işadamı merhum Ali Osman Sönmez de, ileriyi gören bir insandı.
O da;
Bundan tam 22 yıl önce, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmiş ve Türkiye’nin en modern Onkoloji Hastanesi’ni, memleketi olan Bursa’ya 1993’te armağan etmişti.
Hatırlıyoruz da;
250 odalı “kanser hastanesi”, Ali Osman Sönmez tarafından Sağlık Bakanlığı’na bağışlanmış ve sadece Bursa’dan değil Eskişehir, Kütahya, Balıkesir, Denizli ve Çanakkale başta olmak üzere yurdun pek çok yerinden hasta kabul etmeye başlamıştı.
****
Günde;
1300 hastaya bakılan, yine günde 120 hastaya kemoterapi tedavi uygulanan hastanede aynı zamanda günde 30 da kanser ameliyatı yapılıyor.
Halen;
75 doktorun çalıştığı Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi, acil hizmeti, klinikleri ve tetkik üniteleri ile halen 24 saat hizmet veriyor.
Ve hastane;
Türkiye’de sadece 4 hastanede bulunan 3 boyutlu kanser tedavisi uygulaması yapabilen tomoterapi cihazına da sahip.
Allah düşürmesin ama…
Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi’ni, değil Marmara Bölgesi’nde, Türkiye genelinde tanımayan kanserli hasta ve yakını yok gibi.
***
Ne var ki;
Tıbbi onkolojinin tüm alanlarında uluslararası hizmet veren böylesine önemli bir kurum da, tıpkı Mustafa Dörtçelik Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi gibi bürokrasiye kurban edilmek üzere.
Gelen haberler;
Zafer Çukurova başkanlığındaki Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’nun, Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi’ni kapatarak, bir klinik olarak Bursa Devlet Hastanesi’ne bağlama kararı aldığı yönünde.
***
Bursa Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Rüstem Aşkın’ın da bilgisi dahilinde olduğu ifade edilen karar, hastane personelini de şoke etti.
Daha çok hastaya bakılabilmesi için yine hayırseverler tarafından hastanenin büyütülmesi istenirken, şimdi hastanenin Devlet Hastanesi’ne klinik olarak bağlanmak istenmesi herkesi şoke etti.
Ciddi oranda;
Hasta kaybına yol açacak olan söz konusu karar, henüz hastane yönetimine iletilmedi.
Tabii;
Bu adımla bir de işin hayırseverlik boyutu da zarar görmüş olacak.
Nitekim;
Kendisinin ya da yakınlarının adını vererek devlete okul, hastane gibi kurumlar yapıp bağışlayan hayırseverler, bir süre sonra isimlerinin kaldırılması ve kurumlarının sonlandırılması nedeniyle hevesleri kırılacak.
Dahası;
Ankara’dan bazı bürokratların aldığı bu tip anlamsız kararlarla, hayırseverlerin özendiriciliği kalmayacak.
Yazık ki ne yazık…
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.