Hava Durumu

AKP’lilerin de gözü, yıllardır TBMM'de kadük olan bu teklifte

Yazının Giriş Tarihi: 17.01.2012 09:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.01.2012 09:17
 İnegöl, Bursa'nın en büyük taşra ilçesi.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nce güncellenen Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ne göre ilçenin nüfusu, 50 ilin üzerinde.
Merkez nüfusu 161 bin.
Genel nüfusu da 221 bin görünüyor kayıtlara göre.
Ancak ilçe.
Planlamaya göre de, Büyükşehir Belediyesi sınırlarının il sınırı olması benimseniyor ki, bu da yakında İnegöl'ün de diğer 10 taşra ilçeyle birlikte Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne dahil olması anlamı taşıyor.
Ne var ki;
İnegöl'ün ekonomik gücünün de etkisiyle, bu ilçenin yıllarca il olması konuşuldu.
Bu amaçla da;
TBMM Başkanlığı'na kanun teklifleri verildi.
Hatırladığımız kadarıyla;
Son kanun teklifi, geçen yasama yılında MHP'nin o dönemki Bursa milletvekilleri Hamza Hamit Homriş, İsmet Büyükataman ve Necati Özensoy tarafından verildi.
Ancak TBMM'de görüşülmeden kadük kaldı.
Ondan önce de;
2000 yılında dönemin Bursa milletvekilleri olan MHP'li Burhan Orhan, DSP'li Orhan Ocak ve SP'li Ahmet Sünnetçioğlu tarafından ortaklaşa hazırlanan bir kanun teklifi verilmişti ki, o da TBMB Genel Kurulu'na gelemeden kadük olmuştu.
Dün ise;
Benzer kanun teklifi CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan'dan geldi TBMM Başkanlığı'na.
Teklif, 1 il ve 3 ilçe kurulmasını öngörüyor.
Gerekçe olarak;
Tüm etkenleriyle İnegöl'ün il olacak kapasiteyi çoktan yakaladığı belirtilerek, kamu hizmetlerinin daha seri yürütülebilmesi açısından coğrafi bir gereklilik arzettiği de not düşülüyor.
Tayan'ın teklifi;
Tahtaköprü, Yenice ve Kurşunlu adında 3 yeni ilçe kurulmasını da öngörüyor.
Keza;
Planlamaya göre Tahtaköprü ilçesine Aşağıballık, Karacakaya, Gündüzlü, Hacıkara, Hilmiye, Mezit, Mesiriye, Saadet, Sulhiye, Tüfekçikonak, Yukarıballık, Bahçekaya ve Hamamlı köylerinin.
Yenice ilçesine de;
Akıncılar, Çaylıca, Çiftlik, Edebey, Elmaçayırı, Esen, Fevziye, Fındıklı, Halhalca, Köypınar, Kıran, Paşaören, Süle, Turgutalp, Çakırçiftliği köylerinin.
Kurşunlu ilçesine de;
Babaoğlu, Bilal, Çiftli, Eymir, Gedikpınar, Güneykestane, Güzelyurt, Hamitabacı, Hasanpaşa, İhsaniye, Karahasanlar, Kınık, Kocakonak, Küçükyenice, Olukman, Osmaniye, Özlüce, Rüştiye, Sultaniye, Sülüklügöl ve Süpürtü köylerinin bağlanmasını öngörüyor.
Yanı sıra;
TBMM'ye geçmişte verilen benzer kanun tekliflerinin dışında, halihazırdaki Cerrah beldesi ile Alanyurt beldesi ise ilçe olarak görünmüyor, aksine oluşturulması öngörülen Yenice ilçesinin iki yeni beldesi olarak görünüyor.
Bu arada teklifte il olarak görünen İnegöl'ün merkezine bağlı da 39 mahalle ve köy görünüyor.
Tayan'ın kanun teklifi özellikle İnegöllü AKP'liler için daha bir anlamlı.
Çünkü başta Belediye Başkanı Alinur Aktaş olmak üzere çoğu AKP'linin dillendiremediğini CHP'li Tayan dillendirmiş oldu. Bu teklif de kadük olur mu bilinmez ama, İnegöl hızla Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne doğru gidiyor!


CHP'de gözler bu uçakta!

CHP'de;
Olağanüstü tüzük kurultayı için imzalar toplanmaya başlamışken yani parti içi karışıklık had safhadayken Rauf Denktaş'ın son yolculuğuna uğurlanacağı bugün ilginç bir yolculuk yapılacak.
Başta;
Başbakan Tayyip Erdoğan olmak üzere    pek çok parti liderinin de katılacağı cenaze törenine CHP'liler de katılacak. İşin ilginci bu heyetteki isimler.
Çünkü;
Duyduğumuz, CHP adına kiralanan bu küçük özel uçakta Kemal Kılıçdaroğlu ve kurmaylarının yanı sıra partinin eski lideri Deniz Baykal'ın da bulunacağı yönünde.


Ağabey Arınç ameliyat oldu

Haber dün;
Bursalılar'ın da yakından tanıdığı AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi'nin İzmir'de yaptığı hasta ziyaretiyle gündeme geldi.
AKP Bursa Milletvekili ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın ağabeyi Yıldıray Arınç'ın kısa bir süre önce İzmir Medical Park Hastanesi'nde koroner by-pass ve mitral kapak değişimi ameliyatı geçirdiğini öğrendik ki, geçmiş olsun ziyareti de bunun için yapılmış. Bu vesileyle biz de Arınç ailesine "geçmiş olsun" dileklerimizi iletmiş olalım.


Seçim öncesinde Gemlik'te hava?

Konuşmak için henüz erken.
Ancak görüntü;
Gemlik Belediye Başkanvekilliği koltuğunun AKP'den CHP'ye doğru kaydığı yönünde.
19 Ocak Perşembe günü yapılacak yeni başkanvekili (belediye başkanı) seçimi öncesinde meclisin tablosu net.
AKP'li 10 üye
CHP'li 12 üye
MHP'li 2 üye.
Ve;
AKP'yi destekleyen 1 bağımsız üye.
Tablo bu.
Bu noktada başkanlık seçimini CHP'nin 12-11 alacağı gibi bir görüntü var ki, MHP'li 2 üyenin oyu seçimin kaderini belirleyecek.
Eğer;
MHP, geçen sefer olduğu gibi oylamada yine çekimser kalırsa, yeni başkan(vekili) CHP'li Necdet Ersoy olacak.
Yok eğer MHP'li 2 üyeye, daha önce kendilerinden kopartılan MHP'li bağımsız üye gibi, belediye başkan yardımcılığı vaadi(!) verilirse de koltuk yeniden AKP'li Refik Yılmaz'da kalacak.
Kulislerde pek çok söylenti var.
Hatta;
Yıldırım'da, AKP Grubu'nun Belediye Meclisi'nde MHP'yi "denetleme komisyonu"ndan devre dışı bırakması nedeniyle kızgın olan MHP kurmaylarının, bunun rövanşını almak için Gemlik'teki bu seçimi beklediği bile konuşuluyor.


GÜNÜN SÖZÜ

"Kendinden olmayan herkesi yok etmek ya da sindirmek adına yapılan talihsiz yöntemlerin artık tarihin çöplüğüne karıştığını görmek istiyoruz"
Şahabettin Harput
(Bursa Valisi)


TARİHTE BUGÜN

Dünyada Körfez Savaşı olarak bilinen savaş başladı ve müttefik uçakları, Irak ve Kuveyt'teki hedefleri vurmaya başladı.
(17 Ocak 1991)



Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.