Hava Durumu

AK Parti’deki derin operasyonun ardında hangi nedenler yatıyor?

Yazının Giriş Tarihi: 01.06.2014 08:33
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.06.2014 08:33

30 Mart sonrasında; AK Parti cephesinde ilk sinyal sürpriz bir kararla gelmiş ve partinin teşkilatlardan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem’in yerine, Demokrat Parti’nin eski Genel Başkanı olan Süleyman Soylu getirilmişti.
Nitekim;
Bu süreçle birlikte de seçim sonrası başarısız olan bazı il ve ilçe yöneticilerinin istifası istenmiş ve yeni teşkilatlanmalara başlanmıştı.
Ancak;
Önceki gün Ankara İl Başkanı’nın istifası ile başlayan furya, hemen ardından Çanakkale, Şırnak, Nevşehir, Tekirdağ ve Kars’a sıçradı.
Konuşulanlar;
Aralarında İzmir ile birlikte çok sayıda ilin yönetiminin de istifasının istendiği yönünde ki, aktarılanlar, söz konusu istifa furyasının çok daha ili ve ilçe yönetimini kapsayacağını işaret ediyor.
AK Parti’de;
Bu operasyonlar da aslında görevden alma şeklinde değil, istifa şeklinde gerçekleştiriliyor.
Tabii;
İktidar kanadındaki bu önemli ve toplu değişimlerin nedenleri farklı algılara da yol açıyor.
İlki;
Başarısız teşkilatların görevden alınması olarak görünüyor.
İkincisi;
Soylu dönemiyle birlikte teşkilatlarda yeni bir yapılanma dikkat çekiyor.
Üçüncüsü;
Bazı kadroların istifasının istenmesi işlemi, paralel yapıyla ilişkilendirilerek bu kişilerin partiden ayrılmaları olarak görülüyor.
Dördüncüsü;
Geniş çapta başlatılan görevden alınma operas-yonu, Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin olarak partinin olağanüstü kurultayında oy kullanacak delegelerin yeniden yapılandırılmasına bağlanıyor.
Hatta;
Bu yoldan hareketle, Tayyip Erdoğan sonrasında mevcut delegelerle yeni Genel Başkan seçiminde olası bir sürpriz yaşanmamasına yönelik bir siyasi hamle olarak yapıldığı da söyleniyor.
Bu arada söz konusu operasyondan Bursa teşkilatlarının da etkilendiğini söylemek mümkün. Çünkü dün gece kulağımıza gelen haberler başarısız oldukları gerekçesiyle Nilüfer, Mudanya. Büyükorhan ilçe yönetimlerinin başkanlarıyla birlikte görevden alındıkları yönündeydi.

40 DAKİKALIK GÖRÜŞMEDE NE OLDU?

Cumhurbaşkanlığı;
Seçimi öncesinde henüz adaylar belli değilken, özellikle çatı aday formülü doğrultusunda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bu yönde bir araya gelerek görüşmeleri doğal olarak merak uyandırmıştı.
Acaba;
İki lider bir isim üzerinde uzlaşmış mıydı?
Yoksa;
İsim havuzunda biriken isimleri mi birbirlerine sunmuşlardı?
Dün;
Partisinin Bursa İl Başkanlığı’na gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray bu yönde kendisine sorulan soruya cevap verdi ve görüşmeye de açıklık getirdi.
Çıray’ın anlattığına göre bu 40 dakikalık görüşmede “hiçbir isim telaffuz edilmemiş”
Anladığımız kadarıyla seçime bir çatı altında gidip gidilmeyeceğinin altyapısı konuşulmuş.

ECEVİT'Lİ GÜNLERE ÖZLEM VAR!

Eğer;
Eski başbakanlardan Bülent Ecevit, halen yaşıyor olsaydı bu hafta içinde 89. doğum gününü kutluyor olacaktı.
DSP’nin şu andaki Genel Başkanı Masum Türker, yardımcıları ve parti meclis üyeleri hafta içinde Ankara’daki Devlet Mezarlığı’nda Ecevit’in kabri başında, anma töreninde bir araya geldiler, eski liderlerini andılar.
Yanı sıra Bursalı partililer de mini bir anma töreninde buluştular.
Şunu da belirtelim;
Aralarında Bursa’nın da bulunduğu bazı illerde kurultay talepleri yükseliyor ki, “Ecevit’li günler”in benzeri için çalışmalar yürütülüyor.

GÖZLER BUGÜN MİNİ SEÇİMDE

Bugün;
Komşu il Yalova ile Ağrı’da yapılacak belediye başkanlığı seçimlerinin en iyi tarafı, iki aydır belediye başkansız bu iki şehrin, belediye başkanlarına kavuşacak olması.
Tabii işin siyasi tarafı da var.
Bugün;
Gezi Olayları’nın yıldönümünde gerçekleşecek mini seçimler, doğal olarak bugünkü gündemin de ilk sırasında olacak.
Akşam saatlerinde çıkacak sonuçlar da haliyle çok konuşulacak, yorumlanacak.
Yalova’da CHP ile AK Parti’nin,
Ağrı’da da BDP ile AK Parti’nin arasında geçmesi tahmin edilen seçimlerin sonuçlarına göre belki de birtakım siyasi formüller üretilebilecek ki, bugün iki şehirden de yapacağımız canlı yayınlarla AS TV’den de izleyebileceksiniz.

NİLÜFER'İN SLOGANI MUDANYA'YA

Özellikle;
1999 yılında birlikte yapılan yerel ve genel seçimlerin ardından Nilüfer ilçesi, sosyal demokratların “kalesi” olarak kaldı.
O seçimden beri de Mustafa Bozbey, Nilüfer’de belediye başkanlığı yapıyor ki, aynı zamanda merkezde bir Bursa rekoru da kırıyor.
Sadece;
Nilüfer’de değil artık Bursa genelinde de bilinen bir slogana dönüştürdü Nilüfer’deki mutluluğu Başkan Bozbey.
Şimdi;
Benzer bir çalışmaya, Mudanya’nın CHP’li yeni başkanı Hayri Türkyılmaz da imza atmaya hazırlanıyor.
Nilüfer’in sloganı olan “Gülümseyin Nilüfer’desiniz”den yola çıkarak “Gülemsemeye devam edin, Mudanya’dasınız” diye uyarlayan Başkan Türkyılmaz, Geçit köprüsünü geçtikten sonra şimdi bu tabelaları dikmeye hazırlanıyor ilçe sınırına.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.