Hava Durumu

Muhtemel referandum ekonomiyi nasıl etkiler?

Yazının Giriş Tarihi: 05.12.2016 08:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.12.2016 08:04
MHP  ile AK Parti genel merkezleri başkanlık sistemini getirecek yeni anayasa paketi üzerinde 12 maddede esasa ilişkin tam anlaşma sağladı. 
 Muhtemelen bu hafta ya da önümüzdeki hafta Meclis'te oylama yapılacak ve 330 üstü bir sayı ile referanduma gidilecek. Şu an ülkenin en önemli sorunu ekonomi olmasına karşın başkanlık tartışmaları gündemin önünde olacak. 
 Bu arada ekonomik konuların tartışıldığı sosyal medyada dolar artsa ne olacak ekmek hâlâ 1 lira diyen ucubelere rastlıyoruz. Dövizin artmasıyla önce enerji fiyatları benzin, mazot, doğalgaz, elektrik zamları gelecek. Ardından, bütün mamullerde enerji girdileri ve nakliye giderleri olduğundan her ürüne zam gelecek. İthal ürünler ve ithalata dayalı üretim mamulleri en fazla zam görenler arasında yerini alacak. Bu arada ulaşım zammında öncülüğü Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığını unutmayalım. Büyükşehir yetkilileri de çok öngörü sahibi olduğunu ortaya koymuş oldular. ABD başkanlık seçimi sonuçlarına bağlı döviz artışlarını çok önceden görmüşler. 
 Türkiye’de döviz artışının tek sebebinin ABD başkanlık seçimi olmadığını Bakan Şimşek de kabul etti. Dünyadaki yansımaların üstünde bir artış olduğunu ifade ediyor.
 Ekonomi muhtemel gelişmeleri önceden satın alır. Türkiye’deki başkanlık sistemi tartışmaları da bu artışa etkili oldu mu acaba?Başkanlık sistemiyle ülkenin demokratik şartlarının daha kötüye gideceğini düşünen para sahipleri dışarı kaçıyor olabilirler mi? 
Bütün bu gelişmelerin sonucuna baktığımızda olan yine vatandaşa oluyor. 6 ay sonra referandum geldiğinde sessizce yapılan zamlar sonucunda alım gücü azalmış ve fakirleşmiş bir şekilde sandığa gideceği aşikardır. 
 Ülkemizdeki gelişmeler olumlu gitmiyor. Ülkeyi yönetenler, yönlendirenler aklını başına alsın. Vatandaşın bir kısmının cebindeki 10-15 $-€ bozdurularak ekonomi düzelmez. 
Referandumun da sürprizlere gebe olduğunu şimdiden ifade edeyim. 
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.