Hava Durumu

Dokunulmazlık kalktı mı?

Yazının Giriş Tarihi: 23.05.2016 07:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.05.2016 07:12
Meclisteki dokunulmazlık teklifinin 1. maddesi 373, 2.maddesi 374, bütünü 376 oyla kabul edildi. Bu durumda Cumhurbaşkanı onaylarsa referanduma gidilmeden yasalaşacak. 
Bu oylamalar sırasında milletvekili dokunulmazlıkları tamamen kalkıyor gibi bir algı oluştu. Oysa 27 AK Parti, 51CHP, 50 HDP, 9 MHP, 1 Bağımsız olmak üzere 138 milletvekiline ait 667dosya savcılıklara gönderilecek. Savcılıklar bu fezlekelerle ilgili dava açacak ya da takipsizlik kararı verecek. 
Dokunulmazlığı kalkan milletvekilinin 7 gün içinde Anayasa Mahkemesi’ne itiraz hakkı var. Anayasa Mahkemesi 15 gün içinde karar vermesi gerekiyor. Bütün bu süreçler tamamlandıktan sonra hakkında dava açılan milletvekilinin dava süreci başlayacak. Bu süreçte duruşmaya giderek ifade vermesi istenecek. Gitmez ise polis zoru ile mahkemeye getirilmesi istenecek. 
Dava sürecinde mahkeme, suçun durumuna göre milletvekilinin tutuklanmasına karar verebilecek. Milletvekili mahkum olursa Yargıtay onamasından sonra karar kesinleşecek. 1 yıldan fazla hapis cezası alan dosyalar Yargıtay kararından sonra TBMM’ye gönderilecek. Genel kurula bildirilmesiyle milletvekilinin üyeliği düşürülecek. 
Bütün bu prosedürler uygulanırken özellikle terör örgütü uzantısı HDP milletvekilleri tartışmayı büyütmek ve gündeme taşımak adına mahkeme çağrılarına cevap vermeyecekler. İfade vermeye gitmeyerek polis zoru ile de gitmeye direnecekler. Tutuklama kararı çıkarsa ki tamamının suç isnatları, terör ve teröre yardım ve yataklık yapmak gibi ağır suçlar olduğundan çıkma ihtimali yüksek, bu vekillerin bu süreçte mağdur tiyatrosu oynamasına müsaade etmemek adına gereken tedbirler şimdiden alınmalıdır. 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.