Hava Durumu

UİB’in toplantısından notlar

Yazının Giriş Tarihi: 08.01.2015 08:28
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.01.2015 08:28
Uludağ İhracatçılar Birliği dün merkezlerinde bir toplantı düzenleyerek 2014 yılını değerlendirdi. Toplantıya Uludağ İhracatçılar Birliği Koordinatör Başkanı ve OİB Başkanı Orhan Sabuncu, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Osman Canik, Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon  İhracatçılar Birliği Başkanı Şenol Şankaya, Uludağ Meyve Sebze Mamulleri  İhracatçılar Birliği Başkanı Orhan Gençoğlu ve Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği Dr.Salih Çalı katıldı.
Bilindiği gibi 2014 yılında UİB ihracatı geçen yıla göre % 2,7 artarak 23 milyar 482 milyon USD olarak gerçekleşti. Uludağ İhracatçı Birlikleri 2014 yılını da en fazla ihracat yapan 2. birlik olarak kapattı. 2014 yılında Bursa ihracatı ise % 0,8 gerilemiş ve 12 milyar 750 milyon USD olarak gerçekleşmiştir. Bursa 2014 yılında da en fazla ihracat yapan 2. il konumunda yer aldı.
Uludağ İhracatçılar Birliği Koordinatör Başkanı ve OİB Başkanı Orhan Sabuncu 2014’te gerçekleştirdiğimiz 23,5 milyar dolarlık ihracatın arkasında çok büyük bir çalışma, özveri, emek ve alın teri var, diyerek şunları söyledi:
“Bu rakama ulaşabilmek için UİB çatısı altındaki 5 birliğimiz, daha nitelikli işgücüne ulaşmak, istihdamı artırmak ve ülkemize daha fazla katma değer sağlamak amacıyla yıl boyunca birçok konferansa, seminere, yurtdışı ziyaretlere, ikili iş görüşmelerine katıldılar.
Bugün hedeflerimize büyük ölçüde ulaştığımızı görüyorum. 2015 için de aynı azimle çalışıyoruz. Hedeflerimizi, programımızı çok titiz şekilde hazırlıyoruz. 2015 yılında UİB olarak 24,5 milyar USD’lik ihracat rakamına ulaşmayı hedefliyoruz.”
Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon  İhracatçılar Birliği Başkanı Şenol Şankaya ise dövizin istikrarının önemine dikkat çekerek, “Önümüzü görmek ve plan yapma konusunda bu konu büyük önem taşımaktadır. En büyük katma değer hazır giyim ve konfeksiyonda yaratılmaktadır. Ayrıca, bu alanda dış ticaret açığımız çok büyük oranda pozitiftir. 19 milyar dolarlık ihracata karşılık, 3.5 milyar dolarlık ithalatımız vardır” dedi.
Uludağ Meyve Sebze Mamulleri  İhracatçılar Birliği Başkanı Orhan Gençoğlu da birçok sorunun Ankara’dan çözülebileceğine dikkat çekerek, “Sektörel konsey olarak sorunlarımızı bakanımızla paylaşmak için bir yıldır randevu almaya çalışıyoruz. Ama hâlâ başaramadık. Türkiye’nin kalkınması noktasında en önemli konu ihracattır. İhracat olmadan kalkınamayız.” diye konuştu.
Toplantıda ihracat rakamlarının hem dolar, hem de Euro bazında açıklanmasının, parite konusundaki karışıklıkları minimalize edeceği görüşü de ağır bastı.
Bilindiği gibi ülkemizdeki ihracatın yüzde 55’i Avrupa Birliği ülkelerine, UİB’in ihracatının da yaklaşık yüzde 74’ü Avrupa Birliği ülkelerine yapılıyor. Bu noktada bazı sektörlerde temel girdiler dolar, satışlar Euro bazında olunca ortaya sorun çıkıyor.
2015 yılının tüm ihracatçılarımıza hayırlı olmasını diliyorum.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.