Hava Durumu

Trump, FED ve dolar

Yazının Giriş Tarihi: 16.12.2016 04:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.12.2016 04:56
Federal Rezerv Sistemi (Federal Reserve ya da Fed ) 23 Aralık 1913’te kurulan ABD’nin merkez bankasıdır. Zamanla Federal Rezerv Sistemi’nin rolleri ve sorumlulukları genişletilir.  Merkezi Washington’da olan bankanın başkanı Janet Yellen’dir. Banka, Amerikan Doları basımı ve dağıtımı yetkisini de elinde bulundurur.    
Geçenlerde FED Başkanı Yellen beklenen açıklamayı yaparak faiz oranlarını yükseltti. Ayrıca 2017 yılı içindeki 3 dönemde de faiz artırımının sinyallerini verdi.



Amerika’da Trump’un başkan seçilmesiyle birlikte ABD’de CEO’lar dönemi başladı. Çeşitli bakanlıklara (sekreterliklere) ülkenin tanınmış CEO’ları atandı. 
Ekonomideki hamlesi ise FED’in faiz artırımı ile başladı. Trump milliyetçi bir yaklaşım izleyerek Amerika dışındaki dolarları ülkesine getirmek istiyor. Faiz artırımına ek olarak  gelişmekte olan ülkelerdeki güvensiz yatırım ortamları da bunu tetikliyor. Trump özetle “dünyayı yeterince finanse ettik, yatırım yapacaksanız ülkenizde yapın” mesajını veriyor. 
Ülkemiz açısından da tablo zorlu görülüyor. Türk özel sektörünün 300 milyar dolar dış borcu var. Ülkemizin borcu ise 700 milyar dolar. Türk ekonomisinin 2 trilyon dolarlık bir büyüklüğe sahip olduğunu da anımsatmak isterim.

Nilüfer ve piyanonun ödülleri

Nilüfer Belediyesi’nce düzenlenen piyano yarışması ve festivalinin ödül sahipleri belli oldu. Ödül alan isimler şunlar:
“Ahmet Akın Türkmen, Eylül Eren, Rodoslav Chikolov, Ana Kalandadze, Damla Ece Karataş, Georgi Chikolov, Lev Davydov, Nikolay Marinov, Murad Abasov, Atabala Manafzade, Boris Petkov, Ani Gigauri, Anastasiya Taran, Tetiana Shafran, Kristian Sanders, İlter Vurucu ve Sebastian İlvonen.”

Orhan Holding ve fotoğraf 

Orhan Holding Onursal Başkanı İbrahim Orhan’ın fotoğraf ve sanat tutkunu eşi Necla Orhan’ın bir hayali ile yola çıkan “Uluslararası Orhan Holding Fotoğraf Yarışması” nın 12.’sinin sonuçları yarın  açıklanıyor.
1993 yılında Bursa’da başlayan bu yarışma artık  her yıl FIAP himayesinde düzenleniyor. Yarın saat 15.00’te Teknik Oto’da ödül töreni gerçekleştirilecek. Fotoğraflar 19-23 Aralık tarihleri arasında UÜ Rektörlük Sanat Galerisi’nde gerçekleşecek. 18-23 Mart’ta da aynı sergi İFSAK İstanbul’da olacak.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.