Hava Durumu

Sigarayı bırakın

Yazının Giriş Tarihi: 07.02.2014 08:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.02.2014 08:12

Sigara dünyada; her yıl 4 milyon kişinin, her gün 11 bin kişinin, her 8 saniyede 1 kişinin ölümünden sorumludur. Ülkemizde her yıl 17 milyon sigara bağımlısından 70–100 bini sigara nedeniyle yaşamını yitiriyor. Özetle, sigaranın yol açtığı ölümler; trafik, terör, iş kazaları vb. tüm ölümlerin toplamından beş kat daha fazla. Uzmanlar sigarayı bırakmak isteyenlere şu önerilerde bulunuyor:
“Sigarayı bırakamayacağınızı düşünmeyin, karamsarlığa izin vermeyin. Bırakmak için kendinize bir gün belirleyin ve o gün bırakma konusunda kararlılığınızı koruyun.
Sigarayı bırakmayı isteme nedenlerinizi yazın ve her zaman görebileceğiniz yerlerde bulundurun. Bırakma kararınızı arkadaşlarınızla ve ailenizle paylaşın, destek isteyin.
Evinizde ve iş yerinizde sigarayı hatırlatacak eşyalar bulundurmayın. Bıraktığınız zaman mücadelenizi kolaylaştıracak yeni günlük etkinlikler geliştirin.”
Evet, bugün karar verin ve sigarayı bırakın.

UAKBİS’İN ÖNEMİ

İnternet ve bilgisayarın olmadığı bir dönemde yüksek lisans ve doktora yapan biri olarak bilgiye  ulaşmanın bir dönemler ne kadar zor olduğunu iyi bilirim. Bu nedenle Uludağ Üniversitesi  bünyesinde yeni oluşturulan Uludağ Üniversitesi Akademik Bilgi Sistemi kısa adıyla UAKBİS’i çok önemsiyorum.
Şimdi, Uludağ Üniversitesi, kurulduğu günden bu yana sistematik bir arşivleme olmadığı için sağlıklı ulaşılamayan akademik bilgileri, tek merkezde toplayıp, isteyen herkesin 30 saniyede ulaşabileceği hale getirdi.
Bu çalışmaya yaklaşık bir yıl önce veri girişine başlandı. Bugüne kadar 2 bine yakın akademisyen toplam 54 bine yakın bilimsel çalışmanın girişi yapıldı.
Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek, yıllardır, akademisyenlerin ürettikleri makale, kitap, bildiri, proje ve diğer akademik çıktıların bir türlü kayıt altına alınamadığını, bu sorun nedeniyle üniversitenin ve akademisyenlerin performanslarını da tam olarak tespit edemediklerini belirterek, UAKBİS sayesinde bu sorunu da çözmüş olduklarını söyledi.

MÜMİN AGA ANILIYOR

Bursa iş, sanayi, spor ve medya dünyasının en renkli isimlerinde birisi Mümin Gençoğlu’ydu. Dostlarının ve sevenlerinin deyimiyle Mümin Aga  21 yıl önce bugün aramızdan ayrıldı.
Soydaşların onurlu mücadelesinin  önemli isimlerinden biri olan Mümin Gençoğlu, Bal-Göç ve BGF Federasyonu Kurucu Başkanı, Penguen Gıda’nın kurucusu, BTSO Meclis ve Bursaspor’un eski başkanlarından, Bursa siyasetinde iz bırakan  bir Bursa milletvekiliydi.
Mümin Gençoğlu’nun aramızdan ayrılışının 21. yılında, bugün saat 14:00’te Bursa Emirsultan Mezarlığı’ndaki kabri başında anılacak.








 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.