Hava Durumu

Sepsise dikkat ve bir uyarı

Yazının Giriş Tarihi: 12.09.2015 08:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.09.2015 08:11
Uludağ Üniversitesi’nden dün bir basın bülteni geldi. 13 Eylül Dünya Sepsis Günü nedeniyle bilgi veren bir bültendi.
Burada Doç. Dr. Remzi İşçimen, kalp krizi veya kanserlerin toplamından daha fazla ölüme yol açan sepsis hastalığının toplumda bilinmediğini söylemiş.
Doç. Dr. Remzi İşçimen bu konuda şunları söyledi:
“Çok ciddi ve sinsi bir hastalık. Tanı ve tedavide yaşanacak her bir saatlik gecikme hastalıktan ölme olasılığını yüzde 8 oranında artırabiliyor. 
Bu anlamda farkındalık çalışmaları çok büyük önem taşıyor. Sepsis kaynaklı ölümlerin en az yüzde 10 ile 15’i erken tanı ve tedavi ile önlenebilir.”
Buraya kadar her şey güzel. 
Ama bu bilgi notunda ne sepsisin ne olduğu anlatılmış, ne de bu hastalığı erken tanımak için ailelerin ne gibi belirtilere dikkat etmesi gerektiği.
Bu arada sepsisin ne olduğunu internetten öğrendim. 
Bakteri veya diğer hastalık yapıcı maddelerin kan dolaşımına geçmesi sonucu gelişen sistemik bir sorunmuş. 
Bir bağlamda kan zehirlenmesi gibi bir şeymiş.
Bunları şunun için yazdım. 
Üniversite kent ilişkilerinde en temel eksiklerden biri bu konudur. Dolayısıyla bu konulardaki bilgilendirmeler büyük önem taşımaktadır. Yıllarca bu konunun eksikliğini yaşadık. Düzelmesi dileğiyle.

Çeşitlilik genele kazandırır

Hangi alanda olursa olsun çeşitliliğin sağlıklı biçimde artırılması geneli olumlu etkiler. Bu alanlardan biri de turizm alanıdır.
Bursa turizm alanında tarihi, kış turizmi ile, termal turizmi, sağlık turizmi ve diğer alanlarıyla payını artırma çabası içinde.
Şimdi, bunlara bir yenisi ekleniyor. BTSO’da  Golf Turizmi Paneli gerçekleşiyor. Bursa Valiliği himayelerinde BTSO önderliğinde Türkiye Golf Federasyonu, Skal Kulüp, Gümtob, TÜRSAB’ın ortak etkinliğinde golf masaya yatırılacak.
Salı günü 15:30’da düzenlecek panelin yöneticiliğini Hasan Eker yapıyor. Konuşmacılar Türkiye Golf Federasyonu Başkanvekili Muaz Ergezen, Golf Milli Takmı Antrenörü Gencer Özcan, Bursa Golf Kulübü Başkanı Gürkan Kaya, Uluslararası Golf Operatörleri Birliği Türkiye Temsilcisi Kurtuluş Güşlen.
Kolaylıklar diliyorum.

BESAŞ ve yenilikler

BESAŞ tam gaz gidiyor. Son yıllarda yaptığı yenilik ve atılımlarla farklı bir boyut kazanan BESAŞ gelişmeye devam ediyor.
Son olarak BESAŞ ile Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü arasında bir protokol imzalandı. 
Buna göre  ürün araştırma ve geliştirme politikalarında beraber hareket edilecek.
Protokol BESAŞ toplantı salonunda imzalandı.
Törene BESAŞ Genel Müdürü Mustafa Bektaş, BESAŞ Genel Müdür Yardımcısı Can Aydoğan ile Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Harun Seçkin katıldı.
Kutluyoruz ve taraflara hayırlı olsun diyoruz.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.