Hava Durumu

Sedat Yalçın ve kent anayasası

Yazının Giriş Tarihi: 27.07.2013 09:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.07.2013 09:09

Ülkemizde uzunca bir süredir yeni anayasa çalışmaları yapılıyor. Anayasa özünde bir devletin temel kurumlarının nasıl işleyeceğini belirleyen, bazı ülkelerde yazılı, bazılarında ise yazısız genel kabul görmüş kurallar dokümanıdır...
Gelişmiş ülke, gelişmiş kentler ve gelişmiş kurumlarda aynen ülkelerin anayasaları gibi “Aile Anayasaları”, “Kent Anayasaları” bulunmaktadır. Tüm sistem ve işleyiş bu anayasa üzerine kurgulanır...
Mayıs içinde AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın’ın başkanlığında AK Parti Ar-Ge birimince uzunca bir süredir devam eden içinde akademisyen, teknokrat ve uluslararası platformda tanınmış  şehir planlayıcılarının da olduğu Bursa 2023 Kent Vizyonu çalışmasının sonuçları AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın tarafından açıklandı...
Ardından da bu çalışmanın sonuçları kitapçık ve kitap haline getirildi. Kitapçıklar kentimizde dağıtılmaya başlandı...
Dün AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın ile sohbet ederken bu konuya da değindik. Yalçın, şu anda ülkemizin nasıl bir yeni Anayasa arayışında olduğunu dile getirerek, aynen ülke gibi kentlerin de anayasaları olmasına dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Burada temel sorun kentin belirli  standartlara göre yönetilmesidir. Kişisel, bireysel kararlardan vazgeçilmeli, sabah başka, akşam başka uygulamalardan kaçınılmalıdır. Birçok başlıkta kentte olması gereken standartlar bulunuyor. Evinizden çıktığınızda toplu taşıt araçlarına ulaşma süresinden, hava kirlilik oranına; kişi başına düşen yeşil alandan, otoparklara; sanayi bölgelerinin oluşumundan, sağlık ve eğitim hizmetlerine ulaşıma kadar her konuda standartlar oluşturulmalı. Bu standartlar hedef alınarak kent yönetilmeli.  Bunları yönetim anlayışınızın odak noktası olmadan yönetmeye başladığınızda, yapmış olduğunuz işe harcadığınız paradan tutun da, zihinsel ve fiziksel emeği kadar her şey boşa gider. Biz yeni bir şeyi icat etmedik. Uluslararası kabul görmüş kent yönetim sistemleri bulunuyor. Bizler bunları inceledik ve Busa’ya adapte etmeye çalıştık ve çalışıyoruz. Ve burada en önemli konu bunların sürdürülebilir olması.  Sürdürülebilirlik çok önemli. Eğer sürdürülebilirlik yoksa, bugün var, yarın yok ile karşılaşırsınız. Bu da güven yitimini getirir...”
BURSA’NIN GÖSTERGELERİ
Şu anda Bursa’nın her alandaki göstergelerini çıkarmak için yoğun bir çalışma içinde olduklarını, çünkü ancak kentin  göstergelerini takip ederek bu amaca ulaşmanın  mümkün olduğuna dikkat çeken Yalçın, bunları da oditle(denetim) takip etmenin gerekliliğini belirterek şöyle devam etti:
“Biz şu anda Bursa’nın her alandaki göstergelerini hazırlıyoruz. Bu göstergelerle biz şu anda nerede olduğumuzu, bir yıl, beş yıl sonra nerede olacağımızı ve hedefe ne zaman varacağımızı göreceğiz. Önemli olan bu kentte yaşayan 2.5 milyon insanın da bu sistemde, yönetime katılmasıdır. O zaman hiçbir sorununuz olmaz. Şeffaflık her şeydir. Herkes neye, ne kadar harcadığınızı görmelidir. Bu kentlinin hakkıdır...”
BU VAZGEÇİLMEZDİR
Sedat Yalçın bazı şeylerin önlenemez olduğuna dikkat çekerek, gelişmekte olan ve bir dünya kenti olma yolundaki Bursa’nın bu anlayışla yönetilmesinin vazgeçilmez olduğunu belirtip şunları söyledi:
“Bakın bir kentin her sorunu yönetilebilinir. Örneklersek katı atıktan tutun da, tıbbi atıklara kadar tüm atık sistemi yönetilir. Bunları belli göstergenin içine koyduğunuzda, tüm bu konunun yetkilileri bunları denetleyecek ve kontrol edecektir...
Özetle söylemek istediğim bu olmazsa olmazdır. Bu kaçınılmaz bir yönetim şeklidir. Eninde sonunda tüm kentler bu yönetim anlayışıyla yönetilecektir. Biz ülkemizde ilk kez Bursa’da  bunu başlatmak istiyoruz. Ülkemize model olmak istiyoruz.  Bursa’daki tarihi büyükşehir binasının sadece kent göstergelerinin izlendiği ve kent odit çalışmalarının yapılıp, kent bilgi havuzunun yani kent net’in toplandığı bir yer olmasını arzu ediyorum...”
Evet, Sedat Yalçın güzel şeyler söylüyor...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.