Hava Durumu

Seçimin kazananı ‘demokrasi’ oldu

Yazının Giriş Tarihi: 08.06.2015 09:29
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.06.2015 09:29
Bir genel seçimi daha atlattık. Bu seçimi değerlendirmeden önce 2011 seçimlerine bakmak gerekir. Öncelikle 2011 seçimlerine bir göz attığımızda 22 Haziran 2011 tarihli Resmi Gazete ‘de şunları görüyoruz:
“Adalet ve Kalkınma Partisi yüzde 49,83 oy oranı ile 21.399.082 oy alarak 327 milletvekili; Cumhuriyet Halk Partisi yüzde 25,98 oy oranı ile 11.155.972 oy alarak 135 milletvekili;  Milliyetçi Hareket Partisi  ise 13,01 oy oranı ile 5.585.513 oy alarak 53 milletvekili çıkarmıştı. Bağımsızlar ise yüzde 6.7 oy oranı ile 2.819.917 oy alarak 35 milletvekili çıkarmıştı.”
550 milletvekilinin bulunduğu TBMM’de güvenoyu olmak için 276 milletvekili, referanduma gitmek için 330 milletvekili ve Anayasa’yı değiştirmek için de 367 milletvekili gerekiyor.
Oy oranlarına baktığınızda niceliksel bir değerlendirmede oyunu ciddi biçimde artırmış iki parti görüyoruz. Bunlar MHP ve HDP. Bir bağlamda seçimin iki kazananı MHP ve HDP’dir, değerlendirmesi yapılabilir.
Ama değerlendirme niteliksel yapıldığında ortaya güzel bir tablo çıkıyor. Ben olayı şöyle görüyorum.
Rakamsal olarak kaybetmiş görünen AK Parti ve CHP için önemli fırsatlar doğdu. Bu öncelikle AK Parti’nin son yıllarda uygulamış olduğu siyaset modelinin test edildiği ve AK Parti’de bir yeniden yapılanma talebinin, daha doğru bir söylemle eski AK Parti’ye dönüş talebinin gündeme gelmesidir. Bence Davutoğlu başarılı olmuştur ve tabanın desteğini almıştır.
CHP’de ise geçmişe göre en başarılı seçim kampanyasının sonunda aldığı bir önceki seçime göre düşen oy oranına rağmen yıllardır özlemini duyduğu iktidar olma şansı doğdu. Buradan da CHP’nin çıkaracağı dersler olduğunu düşünüyorum.
Demokrasi açısından kazanım ise bir AK Parti ve CHP koalis-yonu ile toplumun yüzde 65’inin üzerinde bir kesiminin ülkeyi yönetmesi demektir. Bu da beraberinde çözüm sürecinin süratlenmesi, yeni Anayasa’nın daha kolay oluşumu demektir.
Hepsinden daha önemli iki kutbun bir araya gelerek bir biçimde toplumun en çok gereksinim duyduğu uzlaşma kültürünün gelişimi noktasında atılacak çok önemli bir adım olacaktır.
Ülkemiz için hayırlı olsun diyorum.

Seçmen ne dedi?

Seçim sonuçlarının acil bir analizini yaptığınızda seçmenlerin şu mesajları verdiğini görüyorsunuz:
“Ben başkanlık sistemi istemiyorum”
“Ben iki başlı bir iktidar istemiyorum”
“Ben yüzde 10’luk bir seçim barajı istemiyorum”
“Ben kutuplaştırılmış bir toplum istemiyorum”
“Ben öte-kileştirmek istemiyorum”
“Ben uzlaşma kültüründen uzaklaşmış bir yönetim istemiyorum”
“Ben siyasete dinin alet edilmesini, camilerin bu işlere karıştırılmasını istemi-yorum”

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.