Hava Durumu

Öğretmenlere saygı

Yazının Giriş Tarihi: 24.11.2014 08:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.11.2014 08:04
Bugün Öğretmenler Günü. Ülkemizdeki tüm öğretmenlerin ve de yaşantımdaki tüm öğretmenlerimin bu özel gününü öncelikle kutluyorum.
Cumhuriyetin kurulduğu süreçten itibaren eğitim sistemimiz öncelikle çağdaş ve laik bir eğitim sistemi olma yo-lunda önemli adımlar attı. Bu hızlı başlangıç Atatürk sonrası dönemde, uğradığı müdahalelerle sürekli yıprandı.
Her değişen bakan ile sistem değişti-rilmeye çalışıldı.
Günümüzden örneklemek gerekirse son 12 yıl içinde eğitim sisteminde 13 temel değişikliğe gidildi. Ayrıca, eğitim sistemini yaralayan 10 da büyük değişiklik yapıldı.
Sadece Fatih Projesi’ne 12 milyar dolar harcandı. Dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesi böyle bir uygulama yapmadı. 
Türkiye PISA 2012’de toplam 65 ülke arasında genel ortalamada 45. sırada. Türkiye, Matematik’te 44., Okuma - Anlama Becerilerinde 42., Fen Bilgisi’nde ise 43. sırada. Bu sıralama ise OECD ortalamasının çok altında.  
Ve bu ülke yıllardır bu sonuçları alırken, bir kez bile bunun nedeni ortaya konulup, bir çözüm yolu araştırılmadı. 
Siyasilerimiz eğitimdeki hep popüler alanlarla ilgilendi. Neler mi? FATİH, OKS, TEOG, ÖSS, YGS, 4+4+4, okula başlama yaşı,dershaneler, ilkokulda başörtüsü gibi. Ama bunların hiçbiri asıl sorunumuzu çözmüyordu.
Halbuki bugün hep kıyasladığımız ve bir dönemler aynı düzeyde olduğumuz Kore’de öğretmen olabilmek için üniversite sınavında ilk yüzde beşlik dilime girmek gerekirken, ülkemizde bu son yüzde 10’luk dilimi oluşturuyor.
İşin temeli sistem değil. İşin temeli öğretmendir. Eğer siz adam gibi model olabilecek öğretmen yetiştirebiliyor, ona doğru dürüst özlük hakları veriyor ve gelişmesi için onu motive edebiliyorsanız, çocuğun önüne en doğru modeli koymuş oluyorsunuz. 
İşin temeli olan  öğretmeni yetiştirecek Eğitim Fakülteleri’nin niteliği bu noktada büyük önem kazanıyor.
Bu konuyu daha çok yazmak gerekir. Burada bırakıp, tüm öğretmenlerimize saygıyla diyorum.

Öğretmenler Günü nedir?

Dünyada birçok ülkede 1994’ten beri her yıl 5  Ekim günü UNESCO tavsiyesiyle Öğretmenler Günü olarak kutlanır. 
Ama bizim ülkemizde bu özel gün kutlamaları daha önceden başlamıştır.
Bugün 24 Kasım Öğretmenler Günü.  Günümüzden 86 yıl önce 24 Kasım 1928 günü Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün “Millet Mektepleri’nin Başöğretmenliği”ni kabul ettiği gündür. 
Bakanlar Kurulu, Mustafa Kemal Atatürk’e “Millet Mektepleri Başöğretmenliği” unvanını 11 Kasım 1928’de yaptığı toplantıda vermişti. Bu unvan, 24 Kasım’da Millet Mektepleri Talimatnamesi’nin yayınlanması ile resmileşmişti.
Atatürk’ün 100. doğum yıldönümü olan 1981 yılında onun “başöğretmen” oluşunun yıldönümlerinde ülke çapında Öğretmenler Günü kutlanmasına karar verildi. 
O tarihten itibaren Öğretmenler Günü ile ilgili kutlamalar, 26 Kasım 1992’de Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Öğretmenler Günü Kutlama Yönetmeliği çerçevesinde gerçekleşir.

Ahmet Eker’e mesaj

Geçtiğimiz günlerde bir etkinlikte Prof.Dr.Emre Kongar Hoca ile kısa da olsa bir sohbetimiz olmuştu. Emre Hoca’ya , “Bursa’da dostlarınız var mı?” diye sordum.
O da “Bir arkadaşım vardı. Araba kullanırken, kalp krizinden kaybettik. Altan Eker, tanır mısın?” dedi. 
Evet, deyince “Bir oğlu ve kızı vardı, onlara selam söyle” dedi. 
Bu selam boynumda kaldı. Ahmet Eker’i 2 kez aradım. Ulaşamadım. 
Buradan selamı iletiyorum.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.