Hava Durumu

Küresel İlkeler Sözleşmesi

Yazının Giriş Tarihi: 03.04.2015 07:43
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.04.2015 07:43
World Economic Forum (WEF) merkezi İsviçre’nin Cenevre kentinde yer alan uluslararası bir vakıftır. 31 Ocak 1999 tarihinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan, “Binyıl Kalkınma Hedefleri” doğrultusunda iş dünyası liderlerini, evrensel çevre ve sosyal ilkeleri desteklemek amacıyla, şirketleri, BM’yi, işçi sendikalarını ve sivil toplum örgütlerini bir araya getirecek uluslararası bir inisiyatif olan Küresel İlkeler Sözleşmesi, altında buluşmaya davet etmişti.
Konuyu 1999 yılında Bursa Hakimiyet’teki köşemde gündeme getirmiştim. Daha sonra da bazı kurum ve kuruluşlara sunu yapmıştım.  Hatta bunlar arasında o dönemler danışmalığını yaptığım BUSİAD da vardı. Bu konudaki ilk ciddi girişimi Koç Holding yaparak bu sözleşme altına imza attı. Bursa’dan ise bu konudaki ilki Yeşim yaşadı.
Şimdi, BUSİAD ve Global Compact Türkiye iş dünyası temsilcilerini, yenilikçi bir kurumsal sosyal sorumluluk çatısı olan ve evrensel ilkeler öneren UN Global Compact (BM Küresel İlkeler Sözleşmesi) kapsamında buluşturuyor. 
BUSİAD Kurumsal Yönetim Uzmanlık Grubu tarafından  7 Nisan’da  gerçekleştirilecek olan organizasyonda; Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Yılmaz Argüden, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Coca-Cola İçecek Kurumsal İletişim Direktörü Aykan Gülten, Yeşim Tekstil Kurumsal İletişim Müdürü Dilek Cesur ve TOFAŞ Endüstriyel Operasyonlar Direktörü Akın Aydemir konuşmacı olarak yer alacak.
10 küsur yıl sonra da olsa gündeme getirmeye çalıştığım bir konunun yeniden gündeme getirilmesi geç de olsa beni mutlu etti.  İş dünyamız büyüyor, gelişiyor ve globalleşiyor. Umarım, bundan sonra Bursa için gelen öneriler de dikkate alınarak, en değerli şeyimiz olan zaman kaybı minimalize edilir. BUSİAD’a kolay gelsin.

KİS’in 10 ilkesi

Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin 10 ilkesi, insan hakları, işçi hakları, çevre ve yolsuzlukla mücadele alanında evrensel olarak kabul görmüş beyannamelerden alınmıştır.  
Bu ilkeler şunlardır:
1. İlke: İş dünyası uluslararası ilan edilmiş insan haklarına destek olmalı ve saygı göstermeli,
2. İlke: İş dünyası, insan hakları ihlallerine fırsat tanımamalı,
3. İlke: İş dünyası çalışanların sendikalaşma özgürlüğünü desteklemeli ve toplu müzakere hakkını etkin biçimde tanımalı,
4. İlke: İş dünyası, her türlü zorla ve zorunlu işçi çalıştırılmasını engellemeli,
5. İlke: İş dünyası, çocuk işçi çalıştırılmasının önüne geçmeli,
6. İlke: İş dünyası, işe alım ve çalışma süreçlerinde ayrımcılığın önüne geçmeli,               
7. İlke: İş dünyası çevre sorunlarını önleyici ve çevreyi koruyucu yaklaşımları desteklemeli,
8. İlke: İş dünyası çevreye yönelik sorumluluğu artıracak her türlü faaliyeti ve oluşumu desteklemeli,
9. İlke: İş dünyası çevre dostu teknolojilerin gelişmesini ve yaygınlaşmasını desteklemeli,
10. İlke: İş dünyası rüşvet ve haraç dahil her türlü yolsuzlukla mücade etmelidir.

BUTEKOM’da  Yalın semineri

BUTEKOM, tekstil sektöründe üretimi daha da kuvvetlendirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Tam açılımı ile Bursa Tekstil Konfeksiyon Ar-Ge Merkezi, yani BUTEKOM, tekstil üretiminde verimliliği artırmak için uygulanan sistemleri masaya yatırdı.  BUTEKOM, son olarak tekstil üretiminde verimliliği artırmak için uygulanan sistemleri ele aldı.
Bu seminerde Yalın Enstitü eğitmenlerinden Ülkü Kulaç, zaman kayıplarının verimliliği azalttığını söyledi. Ülkü Kulaç, şunları söyledi:
“Verimlilik daha az kaynakla, daha çok çıktı elde etmektir. Zaman kayıpları verimliliğin önündeki en önemli engeldir. Yalın üretimde akış, zaman kayıplarını en aza indirebilmek adına kurgulanmalıdır.” 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.