Hava Durumu

Kuluçka, OİB ve Arıkan

Yazının Giriş Tarihi: 12.05.2015 07:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.05.2015 07:14
Yıllar önceydi. Sanırım 1990’lı yılların ikinci yarısıydı. Eşim Çukurova Üniversitesi’nde görev yapıyordu. Onu ziyaretimde “Bu akşam Adana Güç Birliği’nin yemeğine gidiyoruz” dedi. 
O akşam otelde büyük bir kalabalık vardı. Dönemin Adana Valisi yıllar sonra Bursa’da valilik yapan Oğuz Kağan Köksal’dı. 
O toplantıda yapılan sunumlardan birinde ilk kez sanayideki “kuluçka” kavramı ile karşılaşmıştım. Aradan yıllar geçmişti. BEGEV’in (Şu anda BTSO’nun BUTGEM’inin) aktif hale getirilmeye çalışıldığı, Küçük Sanayi’nin içindeki BESOB’un yerinde Celal Beysel başkanlığında düzenli toplantılar yapılıyordu. O toplantılara beni de davet etmişlerdi. Daha BEGEV ve DOSAB ortaklığı başlamamıştı. Tofaş’tan büyüğüm Savaş Arıkan ısrarla “kuluçka merkezleri”nin kurulmasından söz ediyordu. Laf aramızda neden söz ettiğini çoğu sanayici olan grubun büyük çoğunluğu anlamıyordu. 
Aradan yıllar geçti. Mailimize gelen haberde Ar-Ge inovasyon bilinci oluşturularak katma değeri yüksek ürünler amaçlayan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), başarılı projelerin sanayileşmesinde sıkıntı yaşanması nedeniyle İTÜ ARI Teknokent bünyesindeki İTÜ Çekirdek ile işbirliğine girildiğinden söz ediliyordu.
OİB’in geleneksel olarak düzenlediği “Türkiye Otomotiv Sektöründe 4. Ar-Ge Proje Pazarı ve 4. Komponent Tasarım Yarışması”nda başarılı 19 proje İTÜ Çekirdek’te kuluçkaya yatırılacak ve sanayileşme yolunda danışmanlıktan prototipe, laboratuardan sanayi ile buluşmasına kadar birçok fırsattan yararlanacak. Başarılı projeler bu şekilde toplamda 1 milyon lirayı bulabilecek avantajlardan yararlanacak. Harika bir haber.
Ekonomi Bakanlığı’nın desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) koordinatörlüğünde OİB tarafından düzenlenen “Türkiye Otomotiv Sektöründe Geleneksel 4. Ar-Ge Proje Pazarı ve 4. Komponent Tasarım Yarışması”na bu yıl 510 proje katıldı. 28 Mayıs’ta Bursa Merinos Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek ödül töreniyle başarılı proje sahipleri ödüllerini alacak. 
Bu etkinlikte düzenlenecek konferanslar var. Etkinliklerde ulusal ve uluslararası birçok önemli isim sahne alarak otomotivle ilgili son trendleri ve gelecek öngörülerini aktaracak.
Evet, bu çok güzel bir şey. Savaş Ağabey’in yıllar önce anlattığı hayata geçiyor. Onun kabahati herkesi tanımasıydı. Eğer İstanbul’dan gelip, konuşsaydı, daha farklı olurdu. Neyse, Bursalılar’ın temel eksikliği çevresindekilere “bizim oğlan” mantığı ile bakması. Ama benim kanıma dokunan 3 otomotiv ana sanayi kuruluşu, 2 bini aşkın otomotiv yan sanayi kuruluşunun olduğu ve 3 üniversitenin olduğu bir kentte, bu işin İstanbul’dan bir üniversite ile yapılıyor olması. İTÜ’ye büyük saygım var. Yanlış anlaşılmasın.
Buradan Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof.Yusuf Ulcay’a yine mesajım var. Kurulduğundan beri Tıpçı rektörlere, bunları anlatmanın zorluğu dile getirildi. Şimdi mühendis rektörümüz var. Bakalım bu konuda ne tür gelişmeler olacak? UÜ’de Kuluçka Merkezleri’ni bekliyoruz.

Kuluçka  Merkezi nedir?

Kuluçka Merkezleri iş dünyasında önemlidir.
Bir iş kuracaksınız, yeni bir fikriniz var. Ama kuracağınız işin veya hayata geçirmek istediğiniz özgün fikrin  pazar payı, piyasa şartları ve en önemlisi ise bu alanda bilgi ve deneyim eksikliğiniz var. Bu sorunların yaşandığı noktada üniversite-sanayi işbirliği ile kurulan ön kuluçka merkezleri devreye giriyor. Kuluçka kavramı bireylerin düşünce, fikir ve projelerini geliştirebilmesi için danışmanlık desteği alabileceği öğrenme, uygulama ve iş planlama sisteminin bir bütünü.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.