Hava Durumu

KOAH’a dikkat edelim

Yazının Giriş Tarihi: 17.11.2016 00:42
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.11.2016 00:42
16 Kasım Dünya KOAH Günü’ydü. Oluşumunda, sigara kullanımı, pasif sigara içiciliği, hava kirliliği, mesleki toz ve kimyasallar ile genetik faktörler gibi nedenler bulunan KOAH, dünyada yaklaşık 210 milyon insanı etkiliyor. 
Türkiye’de ise 40 yaş üzeri her 5 kişiden 1’inin KOAH hastası olduğu biliniyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre 2030 itibariyle KOAH’ın dünya üzerinde üçüncü en yaygın ölüm nedeni olması bekleniyor.



KOAH toplumumuzda yeterince tanınmıyor. Ülkemizde 5 milyon KOAH hastası var. Ancak bu kişilerin yüzde 90’ı KOAH olduğunun bilincinde değil. Burada hastalığı bildiğini zannedenlerin doğru zannettiği pek çok yanlış bilgi var. 
Örneğin KOAH toplumda her ne kadar bir erkek hastalığı olarak görülse de son yıllarda yapılan klinik araştırmalar hastalığın kadınlar arasında hızla yayıldığını ortaya koyuyor. Bunun temel nedeni ise kadınlarda hızla artan sigara kullanım oranı. KOAH nedenli ölüm vakaları son yıllarda kadınlarda erkeklere oranla önemli bir artış sergiliyor.

İMO’dan şahmat

İMO Bursa Şubesi, düzenlediği satranç turnuvasında sonunda turnuva galibi Suat Yokuş olurken Seval Mutlu 2’nci, Rüstem Sadri 3’üncü ve Harun Yurdagül de 4.’lüğü elde etti. 
Dereceye giren mühendislere madalyaları ve hediyeleri İMO Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Albayrak ve Yönetim Kurulu üyeleri tarafından takdim edildi.

Gezegenimiz kaybediyor

The Natural Resources Defense Council (NRDC - Doğal Varlıkları Koruma Konseyi) ve Oil Change International (OCI) tarafından, Fas’taki COP22 İklim Zirvesi’nde dün bir basın toplantısı düzenlendi.
Toplantıda yayınlanan “Karbon Kapanı: Uluslararası Kömür Finansmanı, Paris Anlaşması’nın ve Temiz Enerji’nin Önünü Tıkıyor” adlı rapora göre, geçtiğimiz dokuz yılda, başta Çin, Japonya, Almanya, Güney Kore ve ABD olmak üzere G20 ülkeleri, Vietnam, Güney Afrika, Avustralya ve Endonezya gibi ülkelerde kömürün gelişimi için 76 milyar dolar yatırım yaptı. 
Raporun özeti şu:
“Dünyanın en büyük kirleticileri bir yandan Paris Anlaşması’nı onaylayıp iklim değişikliğiyle mücadele için kendi ülke sınırları içinde karbon salımını azaltma taahhütleri verirken, diğer yandan başka ülkelerde kömürün gelişimini destekleyerek karbon kirliliğinin önünü açıyor.”
Kim kaybediyor? Sonuçta kaybeden yine gezegenimiz oluyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.