Hava Durumu

Kitap, okumak ve Çinikitap

Yazının Giriş Tarihi: 09.03.2015 08:24
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.03.2015 08:24
Ülkemizde zor işlerden birisi kültür ve sanat işleriyle uğraşmaktır. Hele hele edebiyata gönül vermiş iseniz zorluk katsayınız daha da artmaktadır. Ders kitaplarının dışında yılda ABD’de 72 bin kitap basılırken, ülkemizde bu rakam 6 bin civarındadır. 
TÜİK verilerine göre Türkiye’nin kitap okumada dünya ülkeleri arasında 86. sırada yer aldığı belirtildi. Araştırmada bireylerin kitap okuma süreleri de incelendi. Buna göre, Türkiye’de günde 6 saat televizyon izleyip, 3 saat internet kullanılırken kitap okumaya günde 1 dakika zaman ayrıldığı ortaya çıktı. Yılda 6 saat (günde bir dakika) kitap okuduklarını söyleyen katılımcılar, ihtiyaç listesinde ise kitaba 235. sırada yer veriyor.
Evet, böyle bir mevcut durum içinde Bursa’da edebiyata gönül vermiş bir grup insan 6 yıldır Çinikitap isimli edebiyat dergisini yaşatıyor. Beşinci yılını doluran Çinikitap artık 6 yaşında.
Eğitimci Fehmi Enginalp’in sahibi olduğu derginin yayın yönetmenliğini Nuri Demirci yapıyor. Yayın kurulu ise Fehmi Enginalp, Şaban Akbaba ve Hilmi Haşal’dan oluşuyor. Bu ekip altı yıldır, iki ayda bir yayınlanan bu dergiyi yaşatıyor.
Nuri Demirci, Çinikitap öyküsünü şu cümle ile özetliyor:
“Bursa’da , okuryazarlığı olan ve zamanın akıntısına direnen bir grup edebiyat düşkünüyle, burada olduğumuzu , var olduğumuzu fısıldayarak, zaman havuzunun kaygan kıyılarına tutunmaya karar verişimizden bu yana beş yıl geçmiş. Duruşumuzu değiştirmeden geçen beş yıl.”
Evet, başta Fehmi Enginalp olmak üzere Nuri Demirci, Şaban Akbaba ve Hilmi Haşal’ı kutluyorum. Emeklerine sağlık diyorum. Nice yaşlara.

Sabuncu: 250 milyon dolar kayboldu

Otomotiv ihracatta liderliğini korurken, parite yüzünden 250 milyon dolarlık bir kaydımız oldu.
OİB Başkanı Orhan Sabuncu, şubat ayı ihracat verilerini değerlendirirken, otomotiv endüstrisinin gerilemeye rağmen Türkiye’nin toplam ihracatı içinden aldığı yüzde 16 pay ile dış satış liderliğini korumasının önemine dikkat çekti. 
Sabuncu, “İhracatımız son dönemlerde euro- dolar paritesi nedeniyle kayıplar yaşıyor. Biz de ihracatımızın yüzde 77’sini AB ülkelerine yaptığımız için bundan büyük oranda etkileniyoruz. Euro ile sattığımız ürünlerimizi dolar üzerinden kayıtlara geçince parite kaybımız oluyor. Şubat ayında pariteden yaklaşık 250 milyon dolarlık bir kayıp yaşadık. Geçen yılın aynı döneminde euro/dolar paritesi 1,36 iken bu yıl oran 1,14 seviyesine geriledi. Kur etkisinden arındırılmış dolar üzerinden ihracatımızı hesaplasaydık yaklaşık 2 milyar   dolar ihracata imza atacaktık” diye konuştu.

Büyükşehir kayak öğretiyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Teleferik A.Ş, Türkiye Kayak ve Snowboard Öğretmenleri Derneği  bugün ortak bir projeye imza atıyor. “Okullar Hayat Olsun” projesi kapsamında Bursa’da yaşayan, teleferiği, Uludağ’ı sadece resimlerde görmüş 500 çocuğumuz bu organizasyonda Uludağ’ı tanıyacaklar, kayak sporunu öğrenecekler.
Bursa Teleferik A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Hande Cumbul proje için şunları söylüyor: “Bu anlamlı projede bizim de katkımızın bulunması onur verici. Yüzlerce çocuğumuza imkan sağlayacak olmak bizi heyecanlandırıyor. Bu anlamlı projenin maksadına ulaşacağından eminiz” 
Bu proje ile 10 pilot okuldan daha önce Uludağ’a çıkmamış ve kayak yapmamış öğrenciler arasından seçilen toplam 500 öğrenci 09 - 20 Mart tarihleri arasında kaymayı öğrenecek. Proje bugün başlatılıyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.