Hava Durumu

Kimyasal silah konusu

Yazının Giriş Tarihi: 29.08.2013 08:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.08.2013 08:17

Bir süredir Suriye’de kimyasal silah kullanımı konusu gündemde. Bugün, yarın da oraya bir uluslararası askeri müdahale başlayacağı konuşuluyor. Sizlere biraz kimyasal silahlardan söz etmek istedim…
Kitle İmha Silahları olarak bilinen silahlar  nükleer, biyolojik ve kimyasal (NBK) silahları olarak üçe ayrılıyor. Nükleer silahı II. Dünya Savaşı sırasında atom bombasını geliştiren ABD bunu ilk olarak 6 Ağustos 1945 Japonya’da Hiroşima ve 9 Ağustos 1945 Nagasaki’de kullandı. Hiroşima’da atılan bomba en az 90.000 kişinin doğrudan ölümüne neden oldu. Kimyasal silah ilk kez I. Dünya Savaşı’nda Fransız’lara karşı klor gazı olarak kullanıldı.  Ancak bunlar, hazırlıklı ve korunmalı  olan askeri güçleri etkilemez ama daha çok sivil halka karşı etkilidir…
I.Dünya Savaşı’ndaki korkunç sonuçlar dikkate alınarak 1925 Cenevre Protokolü ile zehirli gazların ve biyolojik maddelerin kullanımı yasaklanmıştır. Bu önlem II. Dünya Savaşı’nda, protokole imza atmayanlar dahil dikkate alınmış ve bu silahlar kullanılmamıştır. Bu protokolü süreçte 1968 Nükleer  Silahsızlanma Anlaşması, 1972 Biyolojik Silahlar Konvansiyonu, 1987 Füze Teknolojileri Kontrol Rejimi, 1993 Kimyasal  Silahlar Konvansiyonu takip etmiştir…
Birleşmiş Milletler verilerine göre “Bir megatonluk bir nükleer bomba 300 km²’lik bir alan içinde korunmasız halkın yüzde doksanını öldürebilir. 15 tonluk bir kimyasal silah 60 km²’lik bir alandaki halkın yüzde ellisini öldürebilir. 10 tonluk bir biyolojik silah 100.000 km²’lik bir alandaki halkın yüzde yirmi beşini öldürür ve yüzde ellisini hastalandırır” denmektedir…
KİMLERDE KİMYASAL SİLAH VAR?
TUSAM verilerine göre kimyasal silaha sahip oldukları bilinen ülkeler “ABD, Rusya, Hindistan, Kuzey Kore, Libya, Mısır”dır. Ayrıca sahip olduklarından şüphelenilenler de Güney Kore, Çin, Tayvan, İran, Suriye, Habeşistan’dır. Bu silahları geliştirme olanağına da  Pakistan, Sudan sahiptir…
SONSÖZ
Kimyasal silah kullanmak gerçekten büyük bir insanlık suçudur. Ama burada kimyasal silahları kimlerin ürettiği, neden ürettikleri, kimlere sattıkları ve bunları kimlerin kullandığının da belirlenmesi göz ardı edilmemesi gereken konulardır…
Savaşlardan “Savaşı kazanan da, kaybeden de zararlı çıkar. Savaştan tek kazanan uluslararası silah kartelleri ve kaostan rant sağlayanlar”dır…
İnsanların katledilmediği, barışın ve aklı selimin hakim olduğu günlere…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.