Hava Durumu

Kestane anavatanına kavuşuyor

Yazının Giriş Tarihi: 05.03.2013 08:21
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.03.2013 08:21

Tarihsel sürece göz attığınızda Bursa’nın adının kestane ile de özdeşleştirildiğine tanık olursunuz. İlk kez Bursa’da kestaneden yapılan kestane şekeri kentimizin değerlerinden biridir…
Hal böyle iken Bursa’da, ülkemizde 1970’li yılların başında baş gösteren kestane dal kanseri hastalığı nedeniyle 10 bin ton olan kestane meyvesi üretimi 900 ton seviyesine kadar gerilemiştir. Ve kestane yurtdışından ithal edilir hale gelmeye başlamıştır…
Bu konu uzunca bir süredir bakanlığın da gündemindedir. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun 4 Ekim 2011 tarihlerinde Bursa’yı ziyaretlerinde kestane gündeme gelmiş ve Bakan Eroğlu, Bursa’nın kestane ile anıldığını, kestane üretiminin artırılarak vatandaşa ve ekonomiye daha fazla katkı sağlar duruma getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, 2013 yılını Bursa’da Kestane Yılı ilan etmiştir...
KESTANE EYLEM PLANI
Daha sonra Bursa Orman Bölge Müdürlüğü’nce, çalışmalar başlatılmış, içinde akademisyenlerin de bulunduğu bir ekip oluşturulmuş, çalıştaylar yapılmış, saha incelemeleri yapılmış ve sonuçta  2012-2016 yıllarını kapsayan 5 yıllık Kestane Eylem Planı hazırlanmıştır…
Bu eylem planı çerçevesinde Bursa Orman Bölge Müdürlüğü’nce “2.000 dekar yeni kestane ormanı kurulması, 8.500 dekar bozuk kestane ormanı verimli hale getirilmesi, 20.000 dekar kestane ormanında dal kanseri ile mücadele çalışması yapılması, 85.000 adet bozuk, verimden düşmüş kestane ferdi aşılanması ve 100.000 adet kestane fidanı dikilmesi” hedeflenmiştir…    
Dün Mudanya’nın Balabancık Köyü’nde Orman ve Su İşleri Bakanı Prof.Dr. Veysel Eroğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Bursa Valisi Şahabettin Harput, Orman Genel Müdürü İbrahim Çiftçi, il protokolu ve halkın katılımı ile Bursa’ya 100 bin kestane fidanının dikim töreni gerçekleştirildi. İl fidanı Bakan Eroğlu kendi eliyle toprakla buluşturdu…
Hazırlanan eylem planı sonucunda, üretilen kestane meyvesi miktarının yaklaşık 1.500 tondan 4.500 tona, orman köylümüzün gelirinin de yaklaşık 9 milyon TL’den 27 milyon TL’ye çıkarılması hedeflenmektedir. Bu Bursa ekonomisi için önemli bir ekonomik katma değer yaratacaktır…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.