Hava Durumu

Kanser kaderimiz olmayacak

Yazının Giriş Tarihi: 24.04.2015 08:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.04.2015 08:30
LÖSEV’in Avrupa Birliği destekli “Kanser kaderimiz olmayacak” projesi tanıtımı ile bilinçlendirme çalışması geçtiğimiz gün Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikle gerçekleşti.
LÖSEV tarafından yurt çapında 15 ilde  kanser hastalığında toplumsal farkındalığın yükseltilmesi amacıyla bir dizi seminer, konferans düzenleniyor. 
Etkinlik sivil toplum diyaloğu kapsamında gerçekleştirildi. Çok sayıda katılımcının bulunduğu etkinlikte açılış konuşmaları öncesi LÖSEV’i tanıtan bir film gösterildi. Daha sonra LÖSEV Bursa İl Koordinatörü Füsun Emecan Özcan, ardından da Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Muhsin Özükurt konuştular.
Bilgilendirme bölümünde Omena’dan genel cerrahi uzmanı Dr. Can Başaran bizlere kanserden korunma yöntemlerini anlattı.
Ardından da Bursa Barosu avukatlarından Yasemin Gürcan Bolatkale “Hasta hakları” konusunda birer konferans verdiler.
Bilindiği gibi kanser bazı etkilerle değişime uğramış hücrelerin vücudun çeşitli noktalarında kontrolsüz olarak çoğalıp büyümeleri sonucu oluşan bir hastalık. Toplantıdan aklımda kalan notlardan biri de insan vücudundaki tüm hücreler belirli periyotlarda ölürken, kanser hücrelerinin ölmeden çoğalmaya devam etmesi.
Ülkemizde şu anda ikinci sırada ölüm nedeni olan bu hastalık, bu yılın sonunda birinci sıraya çıkıyor.
LÖSEV verilerine göre her yıl 200 bin kişi kanser oluyor. Ve bu insanların yüzde 80’i yaşamını yitiriyor.
Erkeklerde ağırlıklı olarak akciğer, prostat ve mesane kanserleri öne çıkarken; bayanlarda meme, tiroit ve bağırsak kanserleri sık görülüyor.
Evet, kanser kaderimiz olmayacak.

Dr.Başaran ve korunma yolları

LÖSEV’in etkinliğinde kanserden korunma yolları konusunda bir sunum yapan Genel Cerrahi Uzmanı Dr.Can Başaran şu konulara dikkat çekti:
“Yılda en az bir kez yapılması gereken check up’larla erken dönem teşhis önemli.  Ailedeki kanser hastaları riski artırıyor. Sigara, fazla yağ tüketimi, zararlı ışın ve kimyasallardan uzak durulmalı. Düzenli yaşam ve düzenli uyku önemli. Sağlıklı ve doğal ürünlerle beslenip, hareketli bir yaşam sürülmeli, spor yapılmalı.
Gazlı içecekler, ketçap, boyalı şeker, fast food ve ağır kızartmalardan kaçınılmalı.
Tablet, cep telefonu, bilgisayar kullanımları özellikle çocuklarda sınırlandırılmalı. Mutfağınızdan plastikleri çıkarın. Baz istasyonlarından uzak durun. Son kullanım tarihlerine önem gösterin. Meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketin. Trans yağlardan uzak durun. Tuzu, şekeri ve yağı azaltın. Pozitif düşünün ve iyilik yapın.”
Herkese sağlıklı bir ömür diliyorum.

LÖSEV nedir?

Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV), 1998 yılında kuruldu.  SSK Ankara Çocuk Hastanesi’ne yatırılan çocukların odaları için küçük bir televizyon talebine hastane yönetimince verilen olumsuz yanıt sonrasında; o hastanede çalışan doktorlar, hemşireler ve personel, aralarında para toplayarak küçük bir televizyon alır. 
Daha sonra organize olan grup vakfı kurar. 24 Eylül 2000 tarihinde Türkiye’nin ilk ve tek Lösemili Çocuklar Hastanesi LÖSANTE hizmete açılır. Vakıf bugüne kadar binlerce lösemili çocuk ve ailesini yaşama bağladı. Türkiye’nin ilk LÖSEV - Lösemili Çocuklar Okulu’nu açtı. 


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.