Hava Durumu

İbrahim Orhan ve Fransız Sarayı

Yazının Giriş Tarihi: 16.10.2013 08:52
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.10.2013 08:52

Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Laurent Bili’nin daveti ile geçtiğimiz cumartesi akşamı İstanbul Galatasaray’daki Fransız Sarayı’ndaydık. Sarayda Bursa sanayi dünyasının saygın isimlerinden Orhan Holding Onursal Başkanı İbrahim Orhan’ın “Chevalier de l’Ordre national de la Légion d’Honneur" madalyasıyla taltif edilmesi münasebetiyle düzenlenen bir tören vardı…
Törene Orhan Ailesi ve dostları renk kattı. Aklımda kaldığı kadarıyla Kaynak Küçükpınar, Prof.Dr.Nihat Sapan, Prof.Dr.Ethem Kumbay, Prof.Dr. Bülent Oktay, Prof.Dr.Müfit Parlak, Prof. Dr. Selçuk Onart, Üstün Üründül, Nezir Gencer, Burhanettin Ünal, Ertuğrul Alkan, Tarık Tunalıoğlu, Turgut Akben, Prof.Dr. Sadık Sadıkoğlu, Berrin Dinçsoy, Nihat Aslanoba, İbrahim Orhan’ı bu mutlu gününde yalnız bırakmayan dostlarıydı… Törende Büyükelçisi Laurent Bili konuşmasını Fransızca ve Türkçe yaptı. Bili, İbrahim Orhan’ı ve yatırımlarını anlattı. Bu arada İbrahim Orhan’ın Fransa’ya yatırım yapan ilk Türk sanayicisi olduğunu belirtti. Bildiğiniz gibi Orhan Holding, 13 ayrı ülkede yatırımları olan 7 bin 300 çalışanı ile Bursa’nın ve Türkiye’nin en büyük otomotiv yan sanayi kuruluşu…

ORHAN NELER DEDİ?

İbrahim Orhan da konuşmasında 18. Yüzyıla damgasını vurmuş Napoleon’un döneminden verilen bu madalyayı almaktan mutluluk duyduğunu belirtirken, bu madalyayı Cumhuriyet tarihinde ilk kez Atatürk’ün aldığını da sözlerine ekledi. Şövalyelerin savaşlardan sonra bir süre dinlenmeye ihtiyaçları olduğunu söyleyen İbrahim Orhan, artık kendisinin de dinlenme döneminde olduğunu belirtti. İşlerin son yıllardaki hızla büyümesinde oğlu Murat Orhan ve kızı Ayşegül Orhan’ın büyük katkılarına dikkat çekti ve onlara teşekkür etti. İbrahim Orhan’ın son teşekkürü ise hayat arkadaşı, en zorlu ve en güzel günlerinde her zaman yanında olan Necla Orhan’a idi. Sonra hep birlikte anı fotoğrafı çekildi…
Geceyi izleyen gazeteciler arasında ASTV Genel Yayın Yönetmeni Hasan Boztürk ve Gül Kolaylı da vardı…

FRANSIZ SARAYI

Fransız Sarayı, Fransa’nın Bab-ı Ali ve sonrasında yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti nezdinde, Büyükelçilik başkent Ankara’ya taşınana kadar ilk diplomatik temsilciliğiydi. Halihazırdaki bina 1839’da Pierre Laurécisque’in planlarından yola çıkarak inşa edilmeye başlanmıştı. Binanın, üzerinde inşa edildiği arsa dört yüzyıldan bu yana Fransa’ya ait. Fransız Sarayı, Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi’nin İstanbul’daki rezidansıdır…
İstanbul' daki Fransız Sarayı ayrıca bir kitap haline geldi. Jean Michel Casa'nın yazdığı “Le Palais de France a İstanbul/İstanbul'daki Fransız Sarayı” adlı kitap Fransız Sarayı'nda Fransa Türkiye Büyükelçi Laurent Bili ve Fransa İstanbul Başkansolosu Herve Magro ev sahipliğinde tanıtılmıştı. Fotoğraflarını Gürkan Akay'ın çektiği, Yiğit Bener'in Türkçe'ye çevirdiği kitap, Fransızca ve Türkçe olarak hazırlandı…
Fransız Sarayı’nın muhteşem bahçesinde I. Mahmud döneminde orduyu “Avrupaileştirme” görevini başarıyla yürüten Kumbaracı Ahmet Paşa’nın da büstü var…
Evet, eşimle beraber güzel bir gece geçirdik. İbrahim Orhan’ı kutluyor ve bu güzel gece için teşekkür ediyorum...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.