Hava Durumu

Heykel’deki çınara ağıt

Yazının Giriş Tarihi: 08.03.2015 08:33
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.03.2015 08:33
Şaziye Sezginer, Bursa’nın “Atom Karıncası”ydı. Bursa Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi’nde, Osmangazi Belediyesi başkan yardımcılığında ve yıllar boyu da kurulduğu günden emekli oluncaya kadar “Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu”nda görev yaptı.
Bu Heykel’deki çınarın kesilmesi onu çok üzmüş, yazdığı yazı ile bizleri bilgilendiriyor. Tabiat Varlıkları’na ait kararlar yeni düzenlemeye göre artık Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın,  illerde il müdürlüklerinin sorumlu olduğunu, bugüne kadar yaşlı bir anıt ağaç olsa bile “Katli vaciptir” kararı verilmediğine ve bu tip ağaçları yaşatmak için “ağaç Restorasyonu” diye bir yöntem olduğunu söyleyen Sezginer şöyle devam ediyor:
“Ağaç dalları eğilen ve taşıyıcı özelliği azalan dalların altına destek (payanda, iskele)  kurulur, çürüklerinin içi boşaltılarak temizlenir. Özel macunları kullanılır ve bunun gibi özel işlemlerden geçirilerek yaşlı ağacın hayata tutunması sağlanır. Bu işlemler sırasında ilgili Ziraat Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Mimarlar odası gibi ilgili kurumlar katkıda bulunur. Bunun örnekleri vardır. Osmangazi Belediyesi çeşitli mahallelerde 25 adet çınarı restore etmiştir. Belediye Başkanı Mustafa Dündar ve çalışkan, duyarlı Park Bahçeler Müdürü Cahide Babacan’a teşekkür etmek gerek.”
Bir çınar ağacı deyip de geçmeyelim. Yüzlerce yılda yetişiyor. Yüzyıllar önce bu kentte atalarımız leylekleri tedavi etmek için hastane bile kurmuşlardı.
Bu bilgi notu için Şaziye Sezginer’e teşekkür ediyorum.

BBDSO’dan Kadınlar Günü’ne özel konser

Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası ve Color Tango perşembe günü Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde “Dünya Kadınlar Günü” için özel bir konser verdi.
Bu konser Emek Yağ sponsorluğunda gerçekleşti. 
Stefano Mazzoloni yönetimindeki orkestra ve Color Tango grubu Bursa’daki tangoseverlere harika bir gece yaşattılar. 
Sekiz kişiden oluşan Color Tango Bursalıları büyüledi. 
Bu etkinliğin sponsorluğunu yapan Emek Yağ’a teşekkür ediyorum. Emek Yağ sahipleri Uyar ailesi eğitim, sağlık ve kültür gibi alanlarda sosyal sorumluluklarını fazlasıyla yerine getiren Bursa’daki birkaç örnek aileden biri.  
Sesi soluğu çıkmayan ailelere model olması dileğiyle. 

Bursa’daki STK’lar

Mümin Ceyhan Bursa Kültür Kaynakları Araştırma Kütüphanesi’nde, rutin olarak düzenlenen kültür toplantılarının bu ayki içeriği Bursa’daki uluslararası bağlantılı sivil toplum örgütlerine ayrıldı. 
Bursa’daki  sivil toplum çalışmaları hakkında dosya oluşturmak amacıyla hazırlanan projenin ilk ayağında, uluslararası bağlantısı olan üç sivil toplum kuruluşu mercek altına alınacak. Bursa’daki, Lions, Rotary ve Soroptimist Kulüpleri temsilcilerinin tanıtım yapacağı toplantı 14 Mart 2015 Cumartesi günü, saat: 14.00’te yapılacak.
Uludağ Üniversitesi, Bursa’da sivil toplum hareketleri projesi öğretim üyeleri, Prof. Dr. Melek Tüz, Prof. Dr. Abdülkadir Cücen ve Dr. Sevim Akçağlar da Bursa’daki sivil toplum faaliyetleri hakkında bilgilendirme yapacaklar. 
Görükle’de Mümin Ceyhan Bursa Kültür Kaynakları Kütüphanesi, toplantı salonunda düzenlenecek etkinlik, kamuya açık.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.