Hava Durumu

Dünya Su Günü ve Bursa Rotary

Yazının Giriş Tarihi: 20.03.2015 07:49
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.03.2015 07:49
İlk kez 1992'de Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı'nda önerilen "Dünya Su Günü", gerek BM üyelerinin, gerekse diğer dünya ülkelerinin giderek büyüyen temiz su sorununa dikkat çekmek, içilebilir su kaynaklarının korunması ve çoğaltılması amacıyla kutlanır. 
O günden beri her yıl belirli tema ile su sorununa dikkat çekilir ve ana tema konusunda  projeler üretilir. 2015 yılının ana teması “Su ve sürdürülebilir kalkınma” üzerine ayrılmış.
1963 yılında kurulan Bursa Rotary Kulübü’nün çarşamba günkü toplantısına Rotary 1. Bölge kulüpleri de katıldı. Toplantıda Bursa Rotary Kulübü üyesi ve eski Bayındırlık Bakanı Hüsamettin Örüç “Sınır Tanımayan Su” konusunda bir konferans verdi. 
Dünyadaki su rezervlerinin yüzde 97.5 okyanus ve denizlerdeki tuzlu suda bulunur. Su kaynaklarının sadece yüzde 2.5’u tatlı su kaynakları. Bu tatlı su kaynakları 35 milyon kilometre küp.Temiz su kaynaklarının yüzde 68.7’i buzullar halinde kutuplarda bulunmakta. Yüzde 30’u yeraltı sularında, yüzde 0.4 ‘ü yüzeysel sular ( göl ve akarsular), yüzde 0.8’i ise kar formatında. 
Hüsamettin Örüç,  konuşmasında suyun yaşamsal önemine dikkat  çekerek, savaşların ve gelecekte çıkacak savaşların temel nedenlerinden birinin su olduğunu örnekleriyle anlattı ve “Bundan 35 yıl önce BM Genel Sekreteri Butros Gali, geleceğin savaşları su yüzünden çıkacak, demişti.  Roma İmparatorluğu döneminde dünya nüfusu 300 milyondu. Günümüzde 7 milyar oldu. Ama dünyadaki su miktarı dünya olduğundan beri değişmedi. Su bir döngü içinde değişik bir formata dönüşüyor ve bu siklus devam ediyor. Temiz ve tatlı su kaynakları süratle kirletilmekte. Dünyada her  saniyede bir 5 yaşın altındaki çocuk ölüyor. Ve dünyada 2 ölümden biri de su kaynaklı ölüm.” dedi. 

Vernice Fuarı’ndaki Bursalı sanatçılar

Bursa’da da faaliyetlerine başlayan Neo art gallery Associazione Culturale on yıldır İtalya ve Türkiye arasında kültürel etkinlikler, sanat fuarları, sempozyumlar, festivaller ve sergiler organize ediyor.
Bu organizasyonun İtalyan ve Türk kurucuları Giorgio Bertozzi ve  Ferdan Yusufi.  
Organizasyon değişim programları hayata geçirerek etkinliklerini arttırmak istiyor. 
Bu konudaki  ilk proje Neo art gallery Bursa temsilcisi olarak Huri Aykut Ülker’in desteğiyle İtalya’nın Forli şehrinde her yıl düzenlenen Vernice Sanat Fuarı katılım organizasyonuna, Bursa’dan 5 sanatçının  eserleriyle katılaması. 
21-22 Mart tarihleri arasındaki bu fuara Bursalı sanatçılarımız Dilek Bilhan, Berna Coşkun Onan, Tuğba Gürkan Şenyavaş, Meltem Karakuyu , Dilek Tura eserleri ile katılıyor.
Ülkemizi ve şehrimizi tanıtacak olan sanatçılarımıza başarılar diliyorum.

ÇEK 3 Mart THM Korusu

Çağdaş Eğitim Kooperatifi, 3 Mart Azizoğlu İlkokul ve Ortaokulu THM Korosu güzel bir konser verdi.
16 Mart 1848 tarihinde Darulmuallim Mektebi adıyla eğitim öğretime başlayan Öğretmen Okullarının 167. Kuruluş Yıldönümü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.
Bu kapsamda Çağdaş Eğitim Kooperatifi, 3 Mart Azizoğlu İlkokul ve Ortaokulu öğretmen ve velilerinden kurulu olan THM (Türk Halk Müziği) Korosu “Memleket Türküleri” isimli bir konser verdi.
Konseri Şef Yaşar Kemal Alim yönetti.
Konserin bir başka özelliği de şef Yaşar Kemal Alim’in yaklaşık 30 yıl önce İstanbul’da ilk sahneye çıktığı tarihe denk gelmesiydi.
Konser sonrası okul müdürü Ayla Okumuş, tüm korist, solist ve saz ustalarına çicek verdi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.