Hava Durumu

Dünya Kanser Günü

Yazının Giriş Tarihi: 05.02.2014 08:23
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.02.2014 08:23

Kanser, dünyada ve ülkemizde ölüm sıralamasında kalp ve damar hastalıkların sonra ikinci sırada gelen önemli bir toplum sağlığı sorunudur. Bu oran her geçen gün artmakta ve 2015 yılında kanserden ölümlerin tüm ölümler içerisinde ilk sıraya çıkacağı öngörülmekte.
Bu nedenle “4 Şubat” tüm dünyada kansere yönelik bilincin ve farkındalığın artırılması amacı ile Dünya Kanser Günü olarak belirlenmiştir.
Aralık 2013’te yayınlanan “Dünya Kanser Bildirgesi”ne göre ana hedef “Kansere bağlı erken ölümlerin engellenmesiyle beraber kanser tanısı alanlarda yaşam oranlarının ve yaşam kalitesinin artırılması” dır.
Belirlenen bu hedefe ulaşabilmek için 2025’ e kadar başarılması gereken alt hedeflerden bazıları şunlar:
“Sağlık sistemleri, kişilerin yeterli ve etkin bir kanser kontrol programına ulaşmalarını sağlayacak. Global tütün tüketimi, aşırı kiloluluk-obezite, alkol alımı, fiziksel hareketsizlik ve kanser için bilinen diğer risk faktörlerinde önemli azalma sağlanmalıdır.  HPV ve HBV gibi kansere yol açan enfeksiyonlara karşı dünya genelinde aşılama programları.  Kanser tanısında; doğru ve etkin tetkiklere, tedavide; kaliteli-etkin çoklu tedavi seçeneklerine, gerekli ilaç ve teknolojilere, ayrıca palyatif bakım hizmetlerine dünya genelinde ulaşılabiliyor.”

KANSER EFSANELERİ

Uludağ Üniversitesi Tıbbi Onkoloji BD öğretim Üyesi ve Türk Kanser Savaş ve Araştırma Kurumu Derneği  Bursa Şube Başkanı Prof.Dr Türkkan Evrensel,  Dünya Kanser Günü ile ilgili şunları söylüyor:
“Dünya Kanser Günü kanser hakkında bilgilerimiz artırmak, yanlış bilinenleri düzeltmek amacı ile bütün dünyada ortak bir ses çıkartmak için önemli bir fırsattır. Dünyanın her tarafında bu yıl kanser hakkında yanlış bilinen, efsanelere odaklanıyoruz. Yanlış bilinenlere karşı, doğruyu ve gerçeği kanıtlarıyla öğrenmek için Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği elektronik adresine başvurarak  aşağıdaki efsaneler ve doğruları öğrenebiliriz.”

ZEKİ MÜREN TÜRK MÜZİĞİ KOROSU

Geçtiğimiz ay 14 Ocak tarihinde  Sanat Güneşimiz Zeki Müren Türk Müziği Korosu Şef Kutlu Payaslı yönetiminde ve Sevilay Akalın sunumuyla bir konser gerçekleştirmişti.
Çok ilgi gören bu konserin tekrarı 25 Şubat tarihinde Uludağ Üniversitesi Prof.Dr.Mete Cengiz Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek. Kaçıranlara duyurulur.


 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.