Hava Durumu

DOSAB’ta ÇED raporu olumlu

Yazının Giriş Tarihi: 29.07.2015 07:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.07.2015 07:09
DOSAB Sosyal Tesisleri’nde dün DOSAB Yönetim Kurulu bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Başkan Ferudun Kahraman, Başkanvekili İlhan Sarı, Orhan Tezyaparlar, Haluk Topbaş, Fariz Erdemir, Atilla Parlamış, Fahrettin Gülener, Kemal Işık, Levent Eski, Vedat Kantar katıldılar.
Bilindiği gibi DOSAB’ın en son teknoloji ile DOSAB içine kurmak istediği Buhar Enerji Üretim Tesisi bir süredir Bursa kamuoyunda tartışılıyordu. Bu konuda son noktayı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın vermiş olduğu “olumlu ÇED raporu” koydu.
DOSAB’da tekstil ve otomotiv sanayi kuruluşları ağırlıkta. Özellikle tekstil fabrikalarının temel gereksinimlerinden biri de buhar. Şu anda 103 sanayi kuruluşu kendi buharlarını üretmeye çalışıyor. Yeni yapılacak DOSAB Buhar Enerji Üretim Tesisi, 390 ton buhar kapasitesi ile bölgenin tüm gereksinimini tek merkezden karşılarken, çevrenin kirlenme oranını azaltacak ve ek olarak  bölgenin elektrik gereksiniminin 1/3’ü de bu tesisten karşılanacak. Tesisin ihalesi uluslararası ihale sürecinde gerçekleştirilecek. Yaklaşık 120 milyon dolarlık bir yatırımın yüzde 20’si öz sermaye ile karşılanırken, kalanı için kredi alınacak. Bu tesisin Ar Ge çalışmaları ve fizibilite çalışmaları tam 6 yıl gibi uzun süreci kapsadı. 
Başkan Ferudun Kahraman toplantıda yaptığı konuşmada tamamen yerli malzeme ile yapılacak üretim sonucu, ithal edilen 100 milyon dolarlık bir doğalgaz tasarrufu sağlanmış olacak, diyerek “Tesiste üretim sırasında yeraltı ve baraj suyu kullanılmayacak. Burada yeni yapmaya başladığımız geri kazanım tesisimizden gelen suyu kullanacağız. Tam anlamı ile çevreci ve insan sağlığına zarar vermeyecek bir tesisi Bursa’ya kazandırıyoruz. Dünyadaki tüm örneklerini inceledik. DOSAB olarak çevre ve insan sağlığına zarar verecek hiçbir projenin içinde olamayız ve olmayız. Tesisimizin üretime geçmesi ile bölgemizde faaliyet gösteren 103 buhar kazanı kapatılmış olacak. “ dedi.
DOSAB Başkanı Ferudun Kahraman ve DOSAB Bölge Müdürü Serhat Şengül daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Şengül’den teknik açıklamalar

DOSAB Bölge Müdürü Serhat Şengül bu toplantıda daha sonra teknik bazı açıklamalarda bulundu. Buhar Enerji Üretim Tesisi’nde 50 kişinin istihdam edileceğini belirten Şengül şunları söyledi:
“Görüldüğü gibi istihdam rakamı çok az. Çünkü, tesisimiz tamamen otomasyon ile çalışacağı için bu istihdam az görülüyor. Ayrıca, tesis açılmadan önce bağımsız kuruluşlarca bölgenin hava değerlerinin tespitini yaptıracağız. Daha sonra da tesis devreye girdikten sonra bu ölçümlerimiz devam edecek. Tesisimizde vaat ettiğimiz değerlerin hepsi Avrupa Birliği standartlarının katbekat altında bulunuyor. Tesisin bacasına kurulacak otomasyon sistemi ile Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 7 gün, 24 saat on line olarak baca salınımlarımız incelenecek ve buna herkes internetten ulaşabilecek. Tamamen şeffaf bir denetim söz konusu olacak. Tesis faaliyete geçtiğinde şu anda metreküpte 9.62 olan sülfürdioksit oranı  0,87’ye; 16.5 olan azotdioksit oranı 0.87’ye, 191 olan karbonmokosit oranı 27’ye ve 0.058 olan partikül (parçacık) oranı da 0.0035’e düşecektir. Unutulmaması gereken buharın naklinin en fazla 4-5 kilometrelik bir alan içerisinde günümüz teknolojisi ile mümkün olduğudur. Bu nedenle tesisimiz bölgemizin içinde olacaktır.”
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.