Hava Durumu

CHP, günah keçisi mi?

Yazının Giriş Tarihi: 19.08.2014 08:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.08.2014 08:09

CHP, Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde 9 Eylül 1923’te önce “Halk Fırkası” adıyla kurulmuştur.
1924 yılında “Cumhuriyet Halk Fırkası”, 1935 yılında ise “Cumhuriyet Halk Partisi” adını almıştır.
1927 yılında “Cumhuriyetçilik”, “Halkçılık”, “Milliyetçilik” ve “Laiklik” CHP’nin dört temel ilkesi olarak benimsendi.
1935 yılında “Devletçilik” ve “Devrimcilik” ilkeleri de eklenerek. Partinin ilkeleri altıya çıkarılmıştır. Partinin amblemi olan 6 ok bu ilkeleri simgeler.
CHP yeni kurulan Cumhuriyetin lokomotifi olmuş ve devrimlerin hayata geçirilmesi noktasında önemli bir rol üstlendi.
1950 yılından sonra da Cumhuriyet tarihinin ilk muhalefetini  yaparak bu kültürün yerleşmesinde rol oynadı.
Çok partili dönem içinde CHP’de iki temel değişiklik yaşandı. İlk değişim İnönü sonrası Bülent Ecevit ile yaşandı. Klasik görüntüsünün dışına çıkarak halka indi.  Onun dilini  konuşmaya başladı. Yüzü halka dönük bir parti oldu. Daha sonra ikinci büyük değişiklik beğensek de, beğenmesek de Kemal Kılıçdaroğlu döneminde yaşandı. Önce 2011 seçimlerinde mahallelerde delege seçimleri yapıldı. Son yerel seçimlerde de 30 ilde bazı ilçelerde önseçim yapıldı.
Bunlar basit de görünse CHP için önemli adımlardı. Parti özgürlükçü demokrasi, aile sigortası ve herkes için CHP gibi temel söylemlerle Yeni CHP’nin temellerini atmaya uğraştı.
Neler yapıldı?
Ciddi bir çalışmayla partinin ekonomi politikaları belirlendi. 2011 seçim bildirgesinde bu açıklandı. Burada 11 bilim platformu raporu değerlendirildi.
Peki ne yapılmadı?
CHP’de yapılamayan şuydu. Oluşturulan çalışmaların öyküleri yazılmadı. Bu öykülerin iletişimi yönetilmedi. Ayrıca en temel eksiklerden biri olan bu değişimi hayata geçirecek genç bir kadro oluşturulmadı. Parti yaşlı müsküler özelliğini sürdürdü.
Ne yapılmalıydı?
Bakın son Cumhurbaşkanlığı seçiminde Selahattin Demirtaş (en genç aday) 18-25 yaş arası seçmenden tam yüzde 20 oy aldı.
Toplumun yarısı 40 yaşın altında, onun da yarısı  30 yaşın altında. Son milletvekili seçimlerinde CHP’nin 135  milletvekilinin sadece 9’u 40 yaşın altındaydı.
CHP artık temel ekonomik ve sosyal politikalarını paydaşlarının tümüne öykülendirip, çağdaş iletişim stratejileri ve yöntemleri ile, genç ve kadın ağırlıklı bir ekiple anlatmalı.

Peki neden böyle?

Bunun nedeni basit. Çünkü CHP mevcut siyasi partiler içinde yetersiz de olsa, az da olsa parti içi demokrasiyi kurullarıyla hayata geçirmeye çalışıyor.
Bunu yapan tek parti olduğu için göz önünde.
Parti içindeki her farklı ses sanki partide bir kaos varmış algısı yaratıyor.
Bu yüzden CHP ortada tek başına duruyor.
Aynen bir dart tahtası gibi ortada.
Bu yüzden günah keçisi.
Çünkü umut bağlayanların, beklentilerini hayata geçiremiyor.
Yapmak istediğini anlatamıyor.

Günah keçisi nedir?

Günah keçisi kavramına çeşitli toplumlarda değişik zamanlarda rastlanır. Eski Ahit’teki  Kefaret Günü ayinlerinde Yahudi kavminin günahları simgesel olarak bir erkek keçiye yüklenirdi.
Bu keçi kurayla seçilir ve Azazel adlı kötü ruhu yatıştırmak için Yahudi kavmini günahlarından arındırmak üzere Kudüs dışında bir uçurumdan aşağıya atılırdı. Antik Yunanistan’da veba ve benzeri afetleri hafifletmek ya da önleme amacıyla günah keçisi olarak insanlar kullanılırdı.
Atinalılar, Thargelia Şenliği’nde bir kadın ve bir erkek seçerler, şölenden sonra bu çifti kentte dolaştırırlar, ince yeşil dallarla dövülür sonra da kent dışına sürülür orda büyük olasılıkla taşlanırlardı. Böylece kentin bir yıl boyunca kötü talihten korunacağına inanılırdı.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.