Hava Durumu

BUSİAD’dan ekonomiye bakış

Yazının Giriş Tarihi: 07.08.2015 07:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.08.2015 07:09
BUSİAD genel  bir ekonomik bülten yayınladı. Ekonomik çeşitli alanlarının irdelendiği bülteni BUSİAD Ekonomi Danışmanı Doç. Dr. Metin Özdemir hazırlamış. Bültenden bazı başlıkları sizlerle paylaşmak istiyorum:
“Haziran 2015 itibariyle tüketici fiyatları, %0,51 olarak ve %8,09 olan yıllık enflasyonun %7,20 düzeyine gerilediği görülmüştü. 
Temmuz 2015’te ise tüketici fiyatları %0,09 düzeyinde arttı ve yıllık enflasyon oranı %6,81 düzeyine geriledi. 
Temmuz ayı Para Politikası Kurulu (PPK) faiz oranını %7,5 düzeyinde sabit tuttu. 
Borç verme oranı %10.75, borçlanma oranı ise %7.25 düzeyinde tutuldu.
Nisan 2015’te bir önceki aya göre değişim göstermeyen sanayi üretimi, Mayıs 2015’te %2 düzeyinde azalış gösterdi.
 Temmuz 2015 itibariyle, imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, bir önceki aya göre 0,8 puan artarak %75,9 seviyesinde gerçekleşti. 
Nisan 2015 itibariyle Türkiye genelinde işsizlik oranı %9,6 seviyesinde.
Haziran 2015 itibariyle, yıllık bazda ihracat %6,9 azalarak 12 milyar dolar, ithalat ise %12,5 azalarak 18,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.
Böylelikle ithalatın ihracattan daha hızlı düşüşüne bağlı olarak dış ticaret açığı %21,6 azalarak 6,2 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmiştir. 
Cari açık, bir önceki yılın mayıs ayına göre 342 milyon dolar artarak 4 milyar dolar olurken, on iki aylık cari açık 44,6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir.”

“Tiyatro” İskoçya’daydı

Nilüfer Belediyesi önemli bir sanatsal etkinliğe imza attı. Belediyenin “Tiyatro” ile Hayal Perdesi,  İskoçya’nın başkenti Edinburgh’da düzenlenen dünyanın en saygın sahne sanatları Fringe Festivali’ne “İmparatorluk Kuranlar Yahut Şümürz” adlı oyun ile katıldı. 

Edinburgh Festivali, 68 yıldır dünyanın dört bir yanından gelen sanatçılara performanslarını sergileme olanağı  tanıyor.  Edinburgh Festivali’nde  Türkçe sahnelenen  “İmparatorluk Kuranlar Yahut Şümürz”  ile Nilüfer Belediyesi “Tiyatro”  ve  Hayal Perdesi Tiyatrosu bir ilke de imza atmış oldu.
Sanat yönetmenliğini Selin İşcan’ın üstlendiği ve Aleksandar Popovski’nin rejisiyle sahnelenen oyun, festival tarihinde İngilizce üst yazıyla sahnelenen “ilk Türkçe oyun” özelliğini taşıyor. Kutluyorum.

Gözlem Festivali

Bursa Bilim Teknoloji Merkezi, Uludağ’da Gözlem Festivali düzenliyor. Festival bugün başlıyor.
Festivalde astronomiye ilgi duyan bilimseverler  hem gökyüzü gözlemi yapacak, hem de alanında uzman akademisyenlerden konferanslar dinleyecek.
Ayrıca, 20’ye yakın atölye çalışması, bilimsel konferanslar, öğretmen eğitimleri ile Astro Fest 7-8-9 Ağustos’ta Uludağ Büyük Otel’de gerçekleşecek. 
Gündüzleri konferansların ve atölye çalışmalarının süreceği etkinlik havanın kararması ile bir gözlem festivaline dönüşecek. 
Teleskoplarla gökyüzü gözleminin yapılacağı etkinlikler de var.
Gökyüzü meraklılarına duyurulur.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.