Hava Durumu

Bursa ve TMOK

Yazının Giriş Tarihi: 14.02.2012 08:32
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.02.2012 08:32
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Kültür ve Olimpik Eğitim Komisyonu’nun yürüttüğü ilkokul 4. ve 5. sınıf öğrencilerine yönelik ‘Spor Kültürü ve Olimpik Eğitim Projesi’ sunumları Bursa’da gerçekleştirildi. BTSO Eğitim Vadisi’ndeki Oğuz Kağan Köksal Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sunumların ilkine iki ilköğretim okulumuz katıldı. Bu toplantılar 10 gün boyunca kentimizde devam edecek…

2006 yılından bugüne dek Türkiye genelinde 350 bini aşkın  öğrenciye ulaşıldı. Dün Bursa’da gerçekleşen ilk sunuma  Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden Muhsin Özlükurt, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Süleyman Şahin, TMOK Genel Sekreteri Nihat Usta, TMOK Genel Sekreter Yardımcısı - Kültür ve Olimpik Eğitim Komisyonu Başkanı Bilal Porsun, TMOK Yönetim Kurulu Üyesi Esat Yılmaer, Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Başkanı Gürhan Ozanoğlu, Gazeteci Ahmet Çakır ve diğer yetkililer katıldılar. Bu arada toplantıya Bursalı TMOK üyeleri Hüseyin Özdilek, Nail Yenice, Dr.Murat Kaçar, Prof.Dr.Selçuk  Küçükoğlu, Prof.Dr. Füsun Öztürk Kuter ve bendeniz katıldım. Çok keyifli geçen sunumda projesinin maskotu Oli de vardı. Proje gerçekten çok güzel hazırlanmış. Başta TMOK Kültür ve Olimpik Eğitim Komisyonu Başkanı Bilal Porsun, olmak üzere TMOK yetkilileri ve emeği geçenleri kutlamak gerekiyor…

BURSA VE TMOK

Sizlere biraz TMOK ile Bursa ilişkilerinden söz etmek istiyorum.  TMOK adına Bursa’ya ilk resmi ziyaret diyebileceğimiz  ziyarete bendeniz vesile olmuştum.  1989 yılıydı. Teoman Özalp daha yeni Belediye Başkanı seçilmişti. O dönem yanlış anımsamıyorsam rahmetli Sinan Erdem TMOK Genel Sekreteri’ydi. Ve İstanbul 2000 Olimpiyatı’nın hayalini kuruyordu. Bununla ilgili çeşitli sunumlar yapıyordu. Bendeniz sade bir vatandaş olarak yola koyuldum ve Sinan Ağabey’e, Bursa’da bir konferans vermesini önerdim. O zaman genç bir spor bilimciyiz. Etkinliğimiz sınırlı. O kabul edince önüme önce salon bulma, sonra o salonu doldurma gibi konular çıktı. O dönem BTSO hanlar bölgesinin arasındaydı. Onun salonu için Ergun Kağıtçıbaşı’ndan izin aldım. Uludağ Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümü’nden iki belediye otobüsü kaldırdık. Otobüs işletmesi de destek vermişti. Belediye Başkanımız rahmetli Teoman Özalp de etkinliğe geldi. Ve Sinan Ağabey, İstanbul 2000 ile ilgili sunusunu orada gerçekleştirdi. Sadece televizyon olarak o dönemde TRT vardı. Dönemin TRT muhabiri rahmetli Niyazi Menteş ağabeyden destek istemiştim. O da bu etkinliğin TRT ‘ de yayınlanmasını sağlamıştı. Sonra o günün akşamı Sinan Erdem’i Bursa Rotary’de ağırladık. Orada da bir konuşma yaptı. Sonra da Dr.Murat Kaçar’ın evinde kahve içmiştik...

Ardından zaman geçti, Sinan Ağabey TMOK Başkanı oldu. İstanbul’un dışında Olimpik Gün koşularını gerçekleştirmek istediğini söyledi. Hemen yola koyulduk. Kükürtlü Caddesi’nin bir yönünü trafiğe kapattık . Şu anda BTSO İlköğretim Okulu’nun olduğu yeri start ve finiş çizgisi olarak kabul ettik. Orada benim o dönem bir fitness merkezim vardı. Katılanların giyinme ve soyunma ihtiyacı için orayı açtık. Sinan Ağabey, Erdem Saker o gün o koşuyu başarı ile sonuçlandırdık. İkinci koşuda ise Erdoğan Bilenser’in Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı dönemiydi. O destek vermişti. Belediye desteği olunca işler kolaylaşmıştı. Daha sonra bu Olimpik Gün koşuları Bursa’da yinelendi…
Bir diğer Bursa TMOK ilişkisi ise Olimpiyatevi’nde bir ilke atılan imzaydı. 14 Ekim 1995’te Olimpiyatevi'nin açılışı  Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve IOC Başkanı Juan Antonio Samaranch tarafından yapıldı. Biz o dönem UÜ Spor Hekimliği Bölüm Başkanı Prof.Dr.Selçuk Küçükoğlu ile beraber TOFAŞ Spor Kulübü olarak bir uluslararası basketbol yaralanmaları sempozyumu yapmayı düşünmüştük. Konuyu Sinan Erdem’e açıp etkinliği Olimpiyatevi’ nde yapalım, dediğimde sıcak bakmıştı. Tüm üniversitelere duyuruları yaptık. İki konuk konuşmacıyı Amerika’dan davet ettik. Etkinlik 13 Ekim 1995 tarihine planlanmıştı. Günü yaklaşınca TMOK’ya gittim. Sinan Erdem, Togay Bayatlı ve o dönem şu anda soyadını anımsayamadığım Nedret Hanım bir toplantı yaptık. Toplantıda birden Togay Ağabey “o tarihte bu etkinliği yapamayız” deyince kafamdan bir kazan sıcak su dökülmüştü. Nedenini sorduğumda Cumhurbaşkanı bir gün sonra geleceği için korumalar bir gün öncesinden güvenlik önlemleri alınıp tesisi kilitleyip gideceklermiş. Herkese duyurmuşuz, herkes gelecek ve böyle bir kriz doğmuş. Sinan Ağabey “Sen bunun tarihini bize yazıp, onayını almış mıydın?” diye sorunca evrakları çıkardık ve alındığını gördük. Sonra kara kara düşünürken Sinan Ağabey ve Togay Ağabey’e dönüp, “Biz olimpiyatlara adayız. Bir olimpiyatevi yapmışız ve daha burası açılmadan konferans salonu dolu bir uluslararası toplantı organize etmişiz. Bundan daha güzel bir şey olabilir mi? Hatta sizlerin o toplantıya IOC Başkanı Samaranch ve IOC üyelerini de getirmeniz gerekmez mi?” deyince Erdem ve Bayatlı birbirlerine baktılar ve yolumuzu açtılar. Böylece Olimpiyatevi’ ndeki ilk etkinliğe TMOK ile birlikte Bursalılar olarak da imza attık ve Samaranch da etkinliğimize katılmıştı. Gurur dolu bir gündü…

Bu arada eski büyükşehir belediye başkanımız Erdem Saker, TMOK Yönetim Kurulu Üyeliği gibi çok önemli bir görevi uzun yıllar yaptı. TOFAŞ’ın İstanbul 2000’e Altın Üyeliği de ayrı bir öykü kafanızı ağrıtmayayım…
TMOK’ya kolay gelsin…





Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.