Hava Durumu

Bursa İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları

Yazının Giriş Tarihi: 15.05.2015 07:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.05.2015 07:10
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Bursa’yı inovasyonun, tasarımın ve modanın merkezi yapmak için “İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları”nı gerçekleştiriyor.
Konu ile ilgili düzenlenen basın toplantısına Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, TÜYAP Bursa Fuarcılık AŞ Genel Müdürü İlhan Ersözlü katılmıştı. 
27-31 Mayıs tarihleri arasında yapılacak Bursa İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları kapsamında, tasarım yarışmalarından, otomotiv ve tekstil sektörlerinde gerçekleştirilen Ar-Ge proje pazarlarına, animasyon festivalinden tasarım zirvesine, ünlü modacıların sergilerinden Ev&Stil Fuarı’na kadar birçok etkinlik var.  
Ülkemiz küresel rekabetin en önemli göstergelerinden biri olan Küresel İnovasyon Endeksi sıralamasında son 2 yılda 20 basamak birden yükseldi. Ama BTSO Başkanı Burkay “Ancak hala 143 ülke arasında 54’üncü sıradayız. Dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer almak istiyorsak, firmalarımızın, sektörlerimizin, kentimizin ve ülkemizin rekabet gücünü artırmak, ekonomik kalkınmayı sürdürülebilir hale getirmek zorundayız. Ülkemizin kilogram başı ortalama ihracat hedefi olan 4 doları daha bugünden yakaladığımız Bursa’da bu rakamı 8 dolara çıkarmak için üretimimizde ve ihracatımızda katma değerli ürünlerin payını artırmaktan başka yolumuz yok” diyor.
İnovasyon ve tasarım bir üst basamağa çıkmak veya sportif bir deyişle bir üst lige çıkmak için vazgeçilmezdir. Bu noktada BTSO Başkanı İbrahim Burkay’ın ortaya koyduğu vizyon ve üstlendiği misyon desteklenmelidir.

İnovasyon nedir?

Dünyada ayakta durabilmek, dünya ekonomisi içinde aktör olarak rol alabilmek her geçen gün zorlaşmaktadır. 
Burada küresel aktörlerin vazgeçilmezleri sahip oldukları tasarım ve inovasyon yetenekleridir. Bu yeteneğe sahip olmayanlar bu kulvarlarda dolaşamazlar.
Bu işin özü ürün ve hizmet ile üretim yöntemlerinde sürekli değişim ve farklılık yaratarak yenilemeler yapmaktadır. Öncelikle bu işi hayata geçirmenin özü bu bakış açısını içselleştirmekten geçer. Sözü eyleme dönüştürmek gerekir. İşte bu noktada STK ve odalar devreye girmektedir. Çünkü bu konuda devletin temel bir politikası yoktur.
BTSO ve Burkay’ın üstlendiği misyon burada devreye girmektedir.
İnovasyon, iki şekilde ortaya çıkar. Radikal fikirler sonucu daha önce denenmemiş ve geliştirilmiş ürün veya üretim yöntemlerinin ortaya çıkarıldığı büyük atılımlarla oluşur Buna radikal inovasyon adı verilir. Bir de adım adım yapılan, bir dizi geliştirme ve iyileştirme faaliyetini içeren çalışmalarının bir sonucu olarak ortaya çıkan artımsal inovasyon vardır.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.