Hava Durumu

Bursa Bölge Kriminal Laboratuarı

Yazının Giriş Tarihi: 19.03.2015 07:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.03.2015 07:08
Toplumumuzun genetiğine yerleşmiş kodlardan biri de “Bizden bir şey olmaz” kodudur. Hep birbirimizi ve de kendimizi küçümseriz, aşağılarız. 
Bundan yaklaşık 8-10 yıl önce bir BUSİAD yönetim kurulu toplantısında gündemde Emniyet’ten ziyaret başlığı vardı.
Toplantının başında konuklar geldi. Dört-beş genç polis ve başlarında bir müdürleri vardı. Hepsi iyi eğitim görmüşlerdi. Çeşitli alanlarda uzmanlıkları vardı. Toplantıda bize kriminal laboratuvar diye bir şey anlattılar. 
Hemen aklımıza televizyonda büyük bir keyifle izlediğimiz NYCSI (New York Polisi Olay Yeri Araştırma Birimi) dizisi geldi. Çözülemeyen cinayetleri ve olayları laboratuvarda çözülüyordu.
Gençler bize bir sunum yaptılar. Orada bir hırsızı sadece kapıya dayadığı kulak izinden, ülkemizde ilk kez nasıl yakaladıklarını öğrendik. Ayrıca orada yaptıkları bazı çalışmalar hakkında da bizlere teknik bilgiler verdiler. Çok mutlu olduk, bunların ülkemizde yapılabildiğini öğrenince gururlandık.
Bu genç  insanlar o dönemde fiziksel alanı sınırlı bir alanda ve sınırlı teknolojik gereçlerle çalışı-yorlardı. İleride bir bağımsız bir alanda sadece kriminal laboratuar için planlanmış ve yeni teknoloji ile donatılmış bağımsız bir binaya geçmeyi hayal ettiklerini, bunun için uğraştıklarını dile getirdiler. 
Aradan yıllar geçti, bir ara İhsaniye’de birkaç katta faaliyet gösteren kriminal laboratuvarını gezme olanağım oldu. 
Ve o genç polislerin hayalleri yıllar sonra gerçekleşti. Ülkemizde en az Avrupa standartlarına sahip bir laboratuvarımız daha oluştu. Bu laboratuvar Bursa’da. Kentimiz için gurur verici bir olay bu.
Bursa Bölge Kriminal Polis  Laboratuvarı binası Özlüce Bursaspor Tesisleri yanında hizmete girdi. Burası  21 Mart 2014’ten beri hizmet veriyor. Ama resmi açılışı yapılmadı. Bu bina  Avrupa Kalite Ödülü de aldı. 4 şubeye ek olarak biyolojik inceleme ve ses-görüntü-pc data konusunda eksperlik hizmeti verilecek. Türkak tarafından bu laboratuar akredite edildi. Bursa Bölge Kriminal Polis  Laboratuvarı, Bursa, Bilecik, Kütahya, Çanakkale, Yalova ve Balıkesir olmak üzere toplam 6 ile hizmet verecek. Bildiğim kadarıyla bu birim doğrudan Ankara’da Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı.
Bu bölge laboratuvarında Balistik (Ateşli Ateşsiz silah ve mermi çekirdeği analizi) analizleri, Kimya (Uyuşturucu toksik yanıcı patlayıcı silah atış artıkları genel kimyasal) analizleri, İz (her türlü alet ve vücut izi, tekerlek izleri ayakkabı) analizleri, Belge (Her türlü yazı imza incelemeleri) incelemeleri yapılabiliyor. Ayrıca yıl sonuna kadar Biyoloji (DNA ve biyolojik kimlik analizleri,  genetik bilimi)  ile  Ses Görüntü Data ( Her türlü kamera data resim iyileştirme tespit ve orijinal/montaj incelemeleri) işlemleri yapılabilir hale gelecek.
Herhalde bu merkezimizin resmi açılışı önümüzde günlerde yapılır. 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.