Hava Durumu

Adli Yıl açılışı ve baro

Yazının Giriş Tarihi: 07.09.2015 07:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.09.2015 07:08
Ülkemiz hukuk geleneğinde Adli Yıl açılışları Yüksek Yargı ve Barolar Birliği’nin ortaklaşa düzenlediği bir etkinlik olarak yapılırdı.
Bundan birkaç yıl önce dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı bir açılışta, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof.Dr.Metin Feyzioğlu’nun yaptığı konuşma sırasında Erdoğan, konuşmaya tepki göstererek açılışı terk etmişti.
Ardından  Adli Yıl açılışı ile ilgili kanun değiştirildi. Bir bağlamda TBB’nin etkinliği bu açılışlarda dışarıda bırakılmış oldu.
Bunun üzerine Türkiye Barolar Birliği bu yılki açılışı kendi bünyesinde düzenledi. Ardından a Anıtkabir ziyareti yapıldı.
Bu etkinliğe Bursa’dan Bursa Baro Başkanı Ekrem Demiröz ile birlikte 15’e yakın yönetici  ve baro üyesi katıldı.
Ayrıca Bursalı Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ali Arabacı da oradaydı.
Yeni Adli Yıl’ın ülkemizdeki tüm hukuk insanları için hayırlı ve iyi bir yıl olmasını diliyorum.

60 yıl önceki utancımız

Cumhuriyet tarihimizde en kara lekelerden biri 6-7 Eylül 1955 tarihinde İstanbul’da gayrimüslim Türk vatandaşlarına karşı yapılan eylemlerdir.
Demokrat Parti döneminde yaşanan bu olayların temel nedenleri, gerekçeleri üzerine sağlıklı yorumlar yapmak zordur. Ama olayları analiz etmek için 1950 yılına gitmek gerekir.
O dönem İngiliz Milletler Topluluğu’na bağlı olan Kıbrıs için Yunanistan, Birleşmiş Milletler nezdinde bir girişimde bulunarak Kıbrıs’ın Yunanistan’a verilmesini ister. Bu karar İngiliz lobisi nedeniyle reddedilir.
1941’de kurulan Rum AKEL partisi, Enosis’i yani Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanma iddiasını destekleyen EOKA örgütüne destek vermeye başlar.  EOKA’nın Türklere yönelik şiddet uygulamaları Türkiye ve İngiltere’yi rahatsız eder. 
1955 yılı eylül başlarında İngiltere’de Türk ve İngiliz Dışişleri Bakanları bir araya gelirler. 
6 Eylül 1955’te Türkiye Radyoları’ndan Selanik’te Atatürk’ün evinin kundaklandığı haberi yayılır. Öğleden sonra dönemin akşam gazetelerinden Ekspres çok sayıda baskı yaparak bu haberi yayar.
İki gün boyunca 4.214 ev, 1.004 işyeri, 73 kilise, bir sinagog, iki manastır, 26 okul ile aralarında fabrika, otel, bar gibi yerlerin bulunduğu 5.317 mekân saldırıya uğrar.
Bu işin nasıl ve neden oluştuğu apayrı bir konu. Ama ülkemiz için kara bir leke olan dönemlerdi. Bir daha hiç yaşanmasın.

Otomotiv yüz güldürdü

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) ağustos ayı otomotiv endüstrisi ihracat verilerini açıkladı. 
OİB Başkanı Orhan Sabuncu, ağustos ayındaki olumlu gelişmeyi beklediklerini ifade ederek, “En fazla ihracat yapılan 8 ülkenin 6’sında artış yaşandı. AB ülkelerini dikkate aldığımızda bu bölgeye yüzde 10 seviyesindeki büyüme, daha önce öngördüğümüz artıştır. Önümüzdeki dönem için artış trendinin devamını bekliyoruz” dedi.
Sabuncu, ihracattaki genel gerilemeye rağmen otomotivin iyi yolda olduğunu söylüyor.


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.