Hava Durumu

1 Aralık Dünya AIDS Günü

Yazının Giriş Tarihi: 02.12.2015 07:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.12.2015 07:59
Dün 1 Aralık Dünya AIDS Günü’ydü. AIDS, HIV etkeni nedeniyle insanlarda bağışıklık sisteminin çökmesine neden olan bulaşıcı bir hastalık. AIDS sözcüğü, İngilizce Acquired Immune Deficiency Syndrome (Edinilmiş Bağışıklık Eksikliği Sendromu) kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. 
Bilinen ilk AIDS vakaları 1981’de ABD’nin New York ve Kaliforniya eyaletlerinde rapor edildi.  Türkiye’de ilk defa 1985 yılında 3 HIV/AIDS vakası bildirilmişti.
En sık bulaşma yolu korumasız cinsel ilişki ve madde bağımlıların kullandığı ortak enjektörler. Korunmanın en sağlıklı yolu ise tek eşlilik, riskli cinsel temaslardan kaçınmak.
BM AIDS ile mücadele kuruluşu UNAIDS, HIV virüsü taşıyan 17,1 milyon kişinin, bu durumun farkında olmadığını , son 15 yılda AIDS ile mücadelede çok önemli aşama kaydedildiği ve 15 milyon HIV taşıyıcısının tedavi edildiği belirtildi.
Çabalar iki katına çıkarılırsa, 22 milyon hastalığa bağlı ölüm ve 28 milyon yeni HIV vakası önlenebilir, deniliyor.

İznik için fikrim var

İznik Belediye Başkanı Osman Sargın yeni bir proje başlattı. Bu proje kapsamında İznik için bir fikrim var diyen herkesi bu fikirlerini paylaşmaya davet eden Başkan Sargın, “Halkımızın fikirleri bizler için değerlidir” diyor.
Başkan bu proje ile aynı zamanda İznik’e hizmet yolunda oluşturduğu gönül köprüleri ile sosyal ve katılımcı belediyecilik anlayışıyla İzniklilerle fikir alışverişinde bulunulduğunu söylüyor. 
İznikliler top sizde.

Macaristan-Bursa ticareti

Macaristan’ın Türkiye Başkonsolosu Balazs Hendrich, Türkiye’yle 1.9 milyar dolar olan ticaret hacmini Bursa sanayisiyle işbirliği yaparak 5 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Başkonsolos Balazs Hendrich, Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret etti. Konukları Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe adına Başkanvekili Abdullah Karadağ ağırladı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.