Hava Durumu

Bursa yamaçlarında 'hayalet' otel inşaatı

Yazının Giriş Tarihi: 24.06.2017 08:32
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.06.2017 08:32

Kentsel dönüşüm rüzgarının estiği ve birbiri ardına binaların yükseldiği Bursa'da bir bina var ki kaderine terk edilmiş durumda.
Bürokrasi engeli nedeniyle bir tünlü bitirilemeyen Çelik Palas Otel'in ek binası kanayan bir yara olarak karşımıza çıkıyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın startını verdiği kentsel dönüşüm projeleri ile Bursa'da yepyeni ve modern binalar inşa edilirken, kısa süre içinde ya bakanlığın ya da özel sektörün rotasını bu bölgeye yöneltmesi gerekiyor.
Yaklaşık 30 yıl önce Emekli Sandığı'nca Çelik Palas Oteli'nin arka tarafında inşaatına başlanan devasa yapı ödenek yetersizliği ile yarım kaldı. 95 bin metrekarelik alan üzerine kurulan ek otel binası şimdilerde çürümeye terk edilmiş durumda.
Bursa yamaçlarındaki beton yığını yıllardır çözüm bekliyor. Hayalet binanın bitirilebilmesi için yaklaşık 35 milyon dolarlık bir yatırım gerekiyor. Kaba inşaatı büyük ölçüde tamamlanan otel projesinde tam 241 oda bulunuyor.
Eğer proje tamamlanabilirse Türkiye'nin en büyük kompleks oteli olarak karşımıza çıkacak. Ancak, geçmişte yaşanan bürokrasi engelleri bu yapının bugünlere gelmesine neden oldu. Ek otel inşaatının dirilmesi için güçlü bir finans kaynağı gerekiyor.
Sağlık turizminin ön plana çıkması ile yabancıların konaklama süresini uzattıkları Bursa'da yaz aylarında zengin Arap müşterilerin de var olması otel inşaatının tamamlanmasıyla bir fırsata dönüştürülebilir. Geçtiğimiz hafta Ersel Peker arkadaşımın gündeme taşıdığı Tower Plaza da Bursa'nın kanayan yaralarından biri. Hatırlanacağı gibi 1990 yıllarında daha proje aşamasındayken tartışmalar başlamıştı.
Yıkılan Atatürk Stadyumu karşısındaki 38 bin metrekarelik alana kurulan 20 katlı bina, uzun yıllardır, belediyenin verdiği ruhsatlara karşı akademik odaların açtığı davalar nedeniyle mühürlendi ve atıl vaziyette bekliyor.
Çürümeye terk edilen yapılar bir an önce işlevselliğe kavuşursa, başta ekonomi olmak üzere hem Bursa, hem de Türkiye kazanır.

-Sanayicinin yeni rotası New York!

Üretim ve ihracat üssü Bursa'nın gözü yükseklerde. Ekonomiye değer katacak önemli yatırımlarla sanayi kentinin hedefleri de büyük.
Basınla buluşan BTSO Başkanı İbrahim Burkay, yeni ufuklara açılmanın ilk işaret fişeğini fırlattı. Başkan Burkay'a göre Türkiye ve Bursa'ya güvenen hiçbir yatırımcı kaybetmeyecek.
Türkiye'nin yakaladığı büyüme başarısı iş dünyasına büyük moral kaynağı olurken, referandumun ardından oluşan güven ve istikrar ortamıyla ekonomin büyümeye devam etmesi planlanıyor.
Bursa öyle görünüyor ki önümüzdeki süreçte Türkiye'ye moral veren önemli projelere imza atacak. Çıtayı yüksek tutan BTSO, Ramazan Bayramı'nın ardından 200 milyon liralık yatırımı Bursa'ya kazandırmanın peşinde.
Bu kapsamda ABD'nin New York şehrinde ilk Türk Ticaret Merkezi (TTM) hizmete açılacak. Temmuz ayı içinde açılması planlanan merkez ile bir kez daha Bursa'nın adını dünya duyacak.
Bununla da yetinmeyen BTSO sadece New York 'a bağımlı kalmayıp yeni ufuklara da yelken açıp iş dünyasına büyük destek sağlayacak.
Dünya ekonomisine yön veren birçok şehirde 2017 yılı sonuna kadar bu merkezlerin açılması hedefleniyor. Böylece, Bursa iş dünyası temsilcileri global pazarın en önemli oyuncuları olacak.

BTSO, yerli otomobil konusunda da 4 yıldır önemli çalışmalar yürütüyor. Başkan İbrahim Burkay'a göre en doğru adres Teknoloji Sanayi Bölgesi. (TEKNOSAB)
Öğreniyoruz ki üretim konusunda bir girişimci grubu oluşturulmuş ve hazırlanan rapor TOBB, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı'na sunulmuş.
Tedarik imkanları, üretim alanları ve lojistik avantajlar göz önüne getirildiğine en doğru adresin Bursa olduğu ortaya çıkıyor.
Dün konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ise bayramdan sonra yerli otomobil konusunda hızlı bir görüşme trafiği yaşanacağını açıkladı. Umarız ki adres Bursa olur.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.