Hava Durumu

Zeytin alanları ranta, bakın nasıl açılıyor?

Yazının Giriş Tarihi: 22.10.2016 04:54
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.10.2016 04:54
Günlerdir Gemlik Zeytin Festivali’nin amacına ilişkin yorumlar yapıp zeytin meyvesinin, yağının ve de ağaçlarının önemine değinirken CHP Milletvekili Orhan Sarıbal’ın açıklamasını hayret içinde izledik.
Sarıbal,TBMM’de yaptığı basın açıklamasında, iktidarın Meclis’e getirmeye hazırlandığı Üretim Reform Paketi Kanun Tasarısı Taslağı’nda yer alan zeytinliklerin ranta açılmak istendiğini şöyle açıklıyor:
“Hazırlanan pakette, kamu yararı görülmesi halinde zeytinliklerde yapılaşmaya, petrol, doğalgaz ve diğer enerji işletmelerine, altyapı ve üstyapı faaliyetlerine, konut ve AVM inşaatlarına ve maden çalışması projelerine izin verilebilecektir. Bunun karşılığında katledilen zeytin ağacının iki katı kadar zeytin ağacı Bakanlık tarafından gösterilen başka bir yere dikilecek ya da ağaç başına 200 lira para cezası ödenecektir”
Meseleye biz kendi bölgemiz açısından baktığımızda Kumla’dan başlayıp Gemlik, Kurşunlu, Altıntaş, Güzelyalı, Mudanya, Kumyaka, Tirilye ve Eşkel’e kadar uzanan deniz sahilimizi çevreleyen zeytin bahçelerini gözünüzün önüne getirin.
Konumları itibarıyla denizin daha doğrusu Körfez’in en güzel manzaralı görünüme sahip zeytin bahçeleri, yıllardır buralara inşaat yapmak isteyenlerin hep iştahını kabartmıştır.
Ancak zeytinin korunmasına yönelik yasa, bu rantı engellemiştir.
Ama şimdi görüyoruz ki, buraların imara dolayısıyla ranta açılmasının önündeki yasa engeli neredeyse ortadan kaldırılmışçasına esnetilmiş.
Dünyada zeytinlikler korunurken ülkemizde ise tam tersi denilebilecek bir yasa çıkarılmak isteniyor.
35 bini aşan ortağıyla Türkiye’nin en örgütlü sivil toplum kuruluşu olan Marmarabirlik, Üretim Reform Paketi Tasarısı’nda yer alan maddeye mutlaka karşı olduğunu geç kalınmadan göstermelidir.

Ortak akılla Orhangazi’nin geleceği planlanıyor 

Orhangazi’nin geleceğinin planlanacağı ‘Vizyon Çalıştayı’ start aldı.
Orhangazi’deki çeşitli kamu kurumları ve bazı sivil toplum kuruluşlarının ortak akıl toplantısıyla kentin geleceğini her konuda şekillendirecek koordinasyonun sağlanması amacıyla Kaymakamlık ve belediye öncülüğünde başlatılan Orhangazi Vizyon Çalıştayı’nın İstanbul’da sürecek 3 günlük programı başladı.
Bu arada Orhangazi Vizyon Çalıştayı’nın tüm eğitim masrafları BEBKA tarafından karşılanıyor.
Merak ettim doğrusu, Orhangazi’nin geleceğine yön verecek bu denli önemli toplantı niçin İstanbul’da yapılıyor?

Bursa’nın göç sorununa yön verecek sempozyum

Uludağ Üniversitesi, Valilik, Büyükşehir Belediyesi Stratejik Araştırmalar Merkezi TESAM’ın ortaklaşa düzenledikleri sempozyumda göç sorunu, ekonomik, siyasal ve sosyal boyutlarıyla ele alınacak.
26-27 Ekim tarihlerinde yapılacak ve 30 konuşmacının katılımıyla yapılacak sempozyumda ortaya çıkacak sonuçlar inşallah kontrolsüz şekilde büyüme gösteren kentimiz açısından faydalı olur.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.