Hava Durumu

Üniversiteler kentin geleceği ise…

Yazının Giriş Tarihi: 23.07.2015 07:22
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.07.2015 07:22
Daha önce de aktarmıştım, Uludağ Üniversitesi’nde bundan böyle hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını.
Kentimizin en önemli markalarından olan Uludağ Üniversitesi’nin geçmiş dönemlerde kentli insan üzerindeki algısı şöyleydi.
Şehirden soyutlanmış, kentle hiçbir bağı olmayan, Bursa’nın gelişimine bilimsel katkı koyamayan, pek çok konuda kamuoyunu doğru bilgilendirecek açıklamaların yapılmadığı bir üniversite durumundaydı.
Hal böyle olunca komşumuz Eskişehir’in üniversite eğitiminde sürekli üzerine koyup kendisini yenileyerek bugün geldiği noktayı görünce bize de kıskanmak düşüyor.
‘Böyle gelmiş böyle mi gidecek’ derken neyse ki üç ay önce Prof. Dr. Yusuf Ulcay’ın UÜ Rektörlüğü’ne atanmasıyla üniversitenin daha fazla şehir hayatının içinde olduğunu hissetmeye başladık.
Rektör Hoca ve ekibi, geçtiğimiz günlerde, UÜ’de görev yapmış akademisyenlerle bir araya gelmiş ve onlara, “Siz rektör olsaydınız ne yapardınız, ne yapmazdınız?” sorusunu sorarak yanıt aramıştı.
Dün de Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay, yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Yüce, Prof Dr. Tevfik Yücedoğru, Prof. Dr. Eray Alper ve Genel Sekreter Doç. Dr. İsmail Sağlam’ın davetlisi olarak biz üniversitedeydik.
Amaç, Uludağ Üniversitesi’nin Bursa’nın geleceğine dair hedef projeleri ortak akılla birleştirip hayata geçirebilmek.
Rektör Ulcay, biz gazetecilerin pek de alışık olmadığı bir mantıkla konuşmasına başlayarak, “Size bir şey anlatmak için değil, aksine şehrin üniversiteden beklentileri konusundaki sizin önerilerinizi bizlerle paylaşmanız için birlikteyiz”
Diyen Rektör Hoca, şu notu da düştü…
“Üniversitemizi daha da ileriye taşımaya yönelik planlamalarımız için önerilerinizi samimiyetle önemsiyoruz.”
Hep şunu savunmuşumdur.
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden ibaret değildir.
Bünyesinde 13 fakültesi, 16 meslek yüksekokulu, 2 bin 500 akademisyen, 4 enstitü ile 65 bin öğrencisi mevcut.
UÜ’nün bu denli akademik bilgi birikiminin, şehirle paylaşılmasını isteyen Rektör Yusuf Ulcay’ı kutlamak gerek.
Belki birileri bu aktardıklarımı tenkit edecektir ama kimse kusura bakmasın…
Zira, üniversitenin yıllardır kentle bütünleşmesinde arzulanan tablo buydu.

Dört yeni fakülte geliyor

UÜ’de dünkü buluşmamızda Rektör Hoca, üniversitenin gelişimine yönelik önemli bilgiler de verdi.
Mesela, 13 olan fakülte sayısına Açık Öğretim Fakültesi, Uzay ve Havacılık Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği ile Denizcilik Fakültesi’nin de eklenebilmesi için çalışmaların sürdüğünü söyledi.
Ayrıca üniversitenin bugüne kadar yapılmamış olan gelecekteki 20 yılının gelişim planını yaptıklarını da belirten Rektör Ulcay, Gemlik Asım Kocabıyık Yerleşkesi’ndeki Hukuk Fakültesi’nin Görükle Kampusu’na taşınacağını oradaki Denizcilik Meslek Yüksek- okulu Bölümünü de fakülteye dönüştürmek istediklerini söyledi.

MYO’lar tercih sebebi olmalı

Uludağ Üniversitesi’nin bünyesinde önemli bir eğitim bölümünü oluşturan ve halk arasında iki yıllık olarak bilenen 16 tane meslek yüksekokulu (MYO) var.
Çoğu ilçelerde kurulmuş olan bu okullardan mezun olanların piyasada iş bulma olanaklarının dört yıllık üniversite bitirmiş kişilere oranla daha avantajlı.
Buna rağmen toplumdaki üniversite algısında MYO’ların küçümsenmesinin yanlış bir durum olduğuna vurgu yapan Rektör Yusuf Ulcay, piyasada aranan ara elamanların bu okullardan mezun olanlar olduğunu söylüyor.
Bunun için de, MYO’ları daha aktif hale getirmek için koordinatörlük oluşturulmuş.
Yine bu okullarda sektörde güncelliğini yitirmiş bölümlerin kapatılıp yeni bölümlerin açılması için süren çalışmanın sonuçlanmasıyla bir, iki yıl içinde yeniliklerin uygulamaya sokulacak olması da önemlidir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.