Hava Durumu

Torbadan yine Gemlik çıkmadı

Yazının Giriş Tarihi: 18.04.2016 07:40
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.04.2016 07:40
Bilimsel araştırmalardan da anlaşılacağı gibi Gemlik’in Marmara fay hattı üzerinde olması sebebiyle kentimizde deprem riski en fazla olan bölgemizdir.
Bu  konuda yapılan çalışmalar deprem karşı alınacak önlemin, mevcut şehir merkezindeki eski yapıların güçlendirilmesi ya da sağlam zeminli alanlara kurulacak yeni yerleşim bölgelerine geçişin yapılmasıdır.
Ancak Gemlik’in coğrafi yapısı nedeniyle bunun pek mümkün olmadığı gerçeğiyle yeni alternatif yer arayışlarına gidilmiştir.
Bu doğrultuda yapılan araştırmalarda ilçede deprem riski en az olan yerlerin Manastır bölgesi denilen Cumhuriyet Mahallesi’nin sırtlarındaki alanlar olarak belirlenmişti.
Ancak bölgede zeytin ağaçlarının çoğunlukta olması dolayısıyla da zeytin ağaçlarının korunması yasası engeliyle karşılaşılmıştı.
Aslında bölgede zeytin ağaçları olsa da üretim yapılmadığı için makilik alanlardan oluştuğunu göstermek için Gemlik Belediyesi’nce başlatılan çalışmaların TBMM’de yasa değişikliğiyle mümkün olunacağı ortaya çıkmıştı.
Yasa değişikliği için ilçedeki tüm siyasi partilerin “Mesele Gemlik’se” deyip bir araya gelerek genel merkezleri aracılığıyla yaptıkları girişimler da sonuçsuz kalmıştı.
Nitekim de hükümetin geçtiğimiz hafta açıkladığı torba yasasından Gemlik’in geleceğindeki kaderini değiştirecek kanun değişikliği ne yazık ki çıkmadı.
Halbuki, Gemlik Belediyesi’nin Cihatlı Mahallesi’ne yaptıracağı 970 konut için 26 bin başvuru yapılmıştı.
Bu da gösteriyor ki, ilçede çok ciddi bir konut açığı olduğudur.
Dün görüştüğümüz Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, ölüm korkusunu hissetmeden sağlıklı ortamlarda insanların huzur içinde yaşayabilecekleri yeni Gemlik’in oluşması beklentilerinin torbada yer almamasının bu yöndeki düşüncelerini değiştirmeyeceğini söyledi.
Torbadan çıkan gerçek şudur…
Gemlik’in birinci dereceli deprem bölgesinde olması ve de ilçe halkının ölüm korkusuyla yaşamak istemediği yönündeki haykırışını, TBMM’ye kentimizin sorunlarını çözümlemekle görevlendirdiği parlamenterlerin pek umurunda olmadığı gerçeğidir.

Hibeyi nasıl alacakları anlatılıyor

Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca kırsal alanların kalkınmasına yönelik proje, kapsam içinde kalan genç çiftçiler arasında heyecan yaratmış durumda.
28 ile 40 yaş arasındaki çiftçilerin desteklenmesi adına verilecek 30 bin liralık hibeyle ilgili tanıtım toplantıları yapılıyor.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce ilçelerimizdeki ziraat odalarına kayıtlı üyeleriyle toplantılar yaparak hibe projeden nasıl yararlanacakları anlatılıyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.