Hava Durumu

Torbadaki trafik cezaları…

Yazının Giriş Tarihi: 03.10.2014 07:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.10.2014 07:53
20 milyonu aşkın yurttaşı kapsayan ve kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen 6552 sayılı kanunda yapılan düzenleme kaçırılmaması gereken önemli bir fırsattır.
Prim, vergi ve idari para cezalarını yeniden yapılandıran yasanın içeriğinde merak edilen diğer bir düzenleme de motorlu taşıtlar vergisi, trafik cezaları ve araç fenni muayenesi gecikme cezalarına büyük ölçüde indirim sağlıyor olmasıdır.
Araç muayenesini zamanında yaptırmamış araç sahipleri, geç kaldıkları her ay için muayene bedelinin yüzde 5’i oranında ceza ödemek durumundaydı.
Yeni düzenlemeyle araç muayenesini bir yıl geciktirmiş bir otomobil sahibi yaklaşık 100 lira yerine 18 lira ödeyecek.
Yani ceza bedeli, aylık yüzde 5 yerine, aylık enflasyon oranında olacak. 
Yasalara göre araç muayene işleminin gerçekleştirilmesi için, araç sahiplerinin motorlu taşıtlar vergisi, trafik cezası veya otoyol geçişleri borcunun bulunmaması gerekiyor.
Dolayısıyla düzenleme sadece araç muayenesi gecikme ücretlerine değil, diğer borçların gecikmelerine de önemli indirim imkanı getiriyor.
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 2013 rakamlarına göre, Türkiye’de her dört araçtan biri yani 5 milyonu aşkın araç sahibi, yasalarla zorunlu olmasına rağmen muayene yaptırmamış.
Birikmiş borçları nedeniyle uzun süre aracını muayene ettiremeyen araç sahipleri için bu önemli bir fırsat.
Geçerli muayenesi olmayan araçların, kanun düzenlemesinin getirdiği imkanla muayene sistemine dahil edilmesinin, trafik güvenliğine de önemli katkı sağlayacağı göz ardı edilmemelidir.
Bu düzenlemeye giren vatandaşlarımızın Türkiye’nin en kapsamlı barış paketi olan Torba Yasası’ndan yararlanmak için yapacağı şey, 1 Aralık 2014 tarihine kadar Sosyal Güvenlik Kurumları’na başvuru yapmalarıdır.
Bu arada hatırlatmış olalım, kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren muayene süresi dolan araçlar, geciktikleri takdirde her ay için yüzde 5 ceza ödemeye devam edecekler.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.