Hava Durumu

Rize, üç günlüğüne Bursa’ya taşınacak!

Yazının Giriş Tarihi: 09.03.2016 08:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.03.2016 08:08
Sıklıkla kullandığım güzergah olmasına rağmen bir yerlere yetişme telaşım yüzünden Abdal Fırını önündeki meydanda taburelere oturup küçük masalarda çay içip simit yiyenleri görünce kıskanırdım hep.
Bu arzumu dün burada dernek binası bulunan Bursa Rizeliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin Rize Tanıtım Günleri duyurusu amaçlı düzenlenen basın toplantısıyla gerçekleştirme fırsatını buldum.
İstanbul’dan sonra hiç şüphe yok ki, en fazla hemşeri derneklerinin bulunduğu kent şehrimizdir.
Bu durum aslında Bursa’nın kültür zenginliğinin mozaiğini oluşturmaktadır.
Bursa Rizeliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği de bu derneklerden bir tanesidir.
Toplantının amacı 10-13 Mart tarihinde Merinos Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenleyecekleri Rize’nin tanıtımından yöresel lezzetleri ve de kültürlerine dair her şeyi kentte yaşayanlarla buluşturup paylaşmak.
Toplantının içeriği bu olsa da adını taşıyan ve önünde kahvaltı yaptığımız dernek binasından sizlere söz etmek istiyorum.
Dernek o kadar güzel bir yerde ki, ‘Abdal Fırını karşısı’ diye üç kelimeyle tarif edilecek olması kadar kullanım şeklide fevkalade.
Çok iyi hatırlıyorum, geçmişte burada yıkılmaya yüz tutmuş bina vardı.
Daha sonra Osmangazi Belediyesi’nce kamulaştırılıp yap-işlet-devret anlaşmasıyla Rizeliler Derneği’ne 29 yıllığına kiralanmış.
Projesi belediyece hazırlanıp Anıtlar Kurulu’ndan da tescil edilen bina dernekçe aslına uygun yapılarak bu hale getirilmiş.
Üç katlı binanın alt katında isteyenlere horon oyunu ve kemençe çalma eğitimleri veriliyormuş.
Sadece dernek üyelerine değil halka da açık olan birinci katında yöresel yiyeceklerin hazırlandığı mutfak ile çay içme salonu bulunuyor.
Üçüncü katta ise derneğin idari yönetimi için tasarlanmış binanın önünde taburelere oturup çay içerken Rize iline ait çeşnilerden yiyebilirsiniz.
Etkinliğin içeriğinden fazla söz etmeyişimin nedeni, Rize Günleri Etkiliği’ne gidip sürprizlere tanık olmanızdır.

Cumhuriyet Cad.’ni denetleyen yok mu?

Kent içi trafiğini rahatlatmak, yayalara rahat kullanım alanları açmak amacıyla araç trafiğine kapatılan Cumhuriyet Caddesi’nde gelin görün ki yayalardan başka yasak olmasına rağmen her araç girebiliyor.
Düne dair işte size birkaç örnek…
Günün en yoğun olduğu saatlerde araçların bazı dükkanların önünde park halinde olması…
Uyarı levhalarına rağmen caddeye girerek süratli şekilde motosikletlerin adeta cirit atması…
Yine ticari taksilerin burası trafiğe açıkmış gibi kullanıyor olması…
Önlem alınması için yeterli mi?

Gemlik çevre çalıştayı yapıldı 

Büyükşehir Belediyesi ve Uludağ Üniversitesi işbirliğiyle, Gemlik’te çevre sorunlarının çözümü için yöntem ve önerilerin geliştirilmesi, halkın talepleri doğrultusunda gerekli araştırmaların yapılması amaçlı protokol imzalandı.
Ayrıca, bunların uygulanması, çalışma sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılması, yurtiçinde ve dışında ilgili paydaşlara aktarılması amacıyla işbirliği de amaçlanıyor.
17 ilçesinin de çevre sorunlarının belirlenerek bu doğrultuda kurumsal çalışmalara yön verilmesi, kurumlar arası iletişimin geliştirilmesi ve çevre bilincinin artırılması hedefleniyor.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.