Hava Durumu

Öldükten sonra bedeninizi bilim için bağışlar mısınız?

Yazının Giriş Tarihi: 27.03.2016 07:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.03.2016 07:53
Tıp fakültelerinde eğitim gören geleceğin bilim insanlarının yetişmesinde olmazsa olmaz olarak görülen en önemli ders anatomidir.
Anatomi derslerinde öğrenci kadavra yani tıp eğitimi için bağışlanmış gerçek bir insan cesedi üzerinde çalışma ve deney yapmaktadır.
Bunu için de kadavra bağışı geleceğin tıp bilimcilerinin yetişmesi adına çok önemlidir.
Ancak toplumumuzda bu durumun pek makul karşılanmaması nedeniyle yeterli kadavra bağışı yapılmadığından öğrenciler bir kadavrayı yapılan işleme bağlı olarak 10-15 yıl kullanmak zorunda kalıyormuş.
Kentimizin en önemli markalarından olan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde de yeterli bağış olmadığı için mevcut kadavralar özel ilaçlanmış havuzlarda bir süre bekletilerek tekrar tekrar yeniden anatomi derslerinde kullanılmak zorunda kalınıyormuş.
UÜ Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlker Mustafa Kafa, tıp eğitiminde kadavranın yerini hiçbir şeyin tutmadığını anlatıyor.
“Öğrenci kadavrada, yumuşak bir insan vücudunu damarlarıyla, sinirleri ile ve diğer tüm oluşumları ile birlikte görebiliyor. Bozulmuş, uzun süre kullanılmış kadavrada tıp eğitimi neredeyse imkansızdır. Cerrah olacak öğrenci nasıl keseceğini, nereden kesmesi gerektiğini, ameliyatta hangi işlemi yapacağını öğreniyor. Aldığı eğitimle gerçek hastaya ameliyat yapmadan önce kadavrada deneyim kazanıyor”
Derken de şu çok önemli vurguyu yapıyor:
“O cerrahın daha çok hayat kurtarmaya devam edebilmesi için organları ve dokuları orijinal yerinde, gerçeğine en yakın bir şekilde görmesi gerekir. Bu da kadavra üzerinde verilen eğitimle olabiliyor”
Ülkemizdeki tıp fakültelerinde eğitim alan toplam 20 bin öğrencinin sadece 126 kadavra üzerinde eğitim görmeye çalıştığını da belirten
Doç. Dr. Kafa, bunun idealinin ise 6 öğrenciye bir kadavra olduğunu söylüyor.
En çok kadın kadavrası konusunda sıkıntı çektiklerini dile getiren Doç. Dr. Kafa, Tıp Fakültesi’nde 1’i kadın olmak 15 kadavra bulunduğunu, bunun 10 tanesini rotasyon usulü ile yani bir süre kullandıktan sonra yenilenmesi için özel ilaçlanmış havuzlarda bekleterek tekrar kullandıklarını vurguluyor.
O halde ne düşünürsünüz, siz de vefatınızdan sonra bedeninizi geleceğin tıp bilimcilerinin yetişmesi için bağışlar mısınız?

Bağış nasıl yapılıyor?
Kadavra ne oluyor?


Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlker Mustafa Kafa’nın verdiği bilgiye göre, kadavra bağışçısı öldükten sonra bedeninin bilimin hizmetine sunmak istemesi anlamına geldiğini söylüyor.
Hatta bağışçının mezarı satın alınıp belli bir süre kullanıldıktan sonra cenaze töreniyle gömülmeyi isteyenler olduğu gibi, küllerinin Ege Denizi’ne serpilmesini isteyenler de olabiliyor.
Tutanak altına alınan bağışçının bu istekleri aynen yerine getiriliyor.

Faik Çelik Holding’den başarılı öğrenciye burs

Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü’nce hayata geçirilen başarılı öğrencilere burs protokolüne Faik Çelik Holding de katıldı.
Faik Çelik Holding, Mühendislik Fakültesi’ne bağlı Otomotiv Mühendisliği Bölümü’nü tercih edip not ortalaması 2,75’in üstündeki en başarılı ilk 5 öğrenciye 500 TL ve önümüzdeki yıl not ortalaması 3,5 üstünde olan ilk 3 öğrenciye 750 TL burs verecek.
Aslında hayırsever işadamı Faik Çelik’in yatırımları yadsınamaz olsa da eğitime katkılarından dolayı bir kez daha kutluyoruz.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.