Hava Durumu

Nedir bu başkent takıntımız?

Yazının Giriş Tarihi: 15.10.2016 05:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.10.2016 05:02
Yaşadığımız şehri, bölgeyi hatta mahallemizin ve köyümüzün isminin dikkat çekmesi ve diğerlerinden ayırt eden farkını göstermek için yakıştırmalar yaparız.
Bu yakıştırmaların içinde kentimizde en çok öne çıkan tabir ise başkent takıntısıdır.
Eminim alt satırlarda siz de örneklerini okuyunca hak vereceksiniz.
Zira bir bölgenin tanıtımı için herhalde bizden daha çok başkent ibaresini kullanan kentimizden başka bir il olduğunu zannetmiyorum.
Bursa’yla başlayalım.
Osmanlı’nın başkenti Bursa.
Mobilyanın başkenti İnegöl.
Barış ve kardeşliğin başkenti Mudanya.
Medeniyetler başkenti İznik.
Zeytinin başkenti Gemlik.
Tarım başkenti Karacabey.
Osmanlı’nın ilk başkenti Yenişehir.
Turşunun başkenti Orhangazi.
Bunların hepsi özellikle de belediye başkanları tarafından her platformda ifade ediliyor.
Aslında burada vurgulanmak istenen şey, aktarılmak istenen ürün, bölge ya da tarihi geçmişinin ilk orada yaşandığı ya da üretildiği anlatılmaya çalışılmaktadır.
Bu yapılırken şu ayrıntı gözden kaçıyor.
Birbirleriyle yarıştırılan şehirlerin tanıtımlarında başkent isminin ülkeler arası diplomatik bir terim olduğunu unutup bu amaç dışında çok sıkça ifade edilmesi artık kulağa hoş gelmemeye başlamıştır.
Bir bölgemizin güzelliğini anlatmak için ille de başkent vurgusu yapmanın hiçbir artısı yoktur.
Fazla abartılınca da komik oluyor. 

Gemliklilere darbeler anlatıldı

Gemlik Belediyesi’nin Milli Türk Talebe Birliği’yle birlikte organize ettiği, “15 Temmuz ve Yakın Tarihimizdeki Darbeler” konulu konferans ilgi görmüş.
Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil’in konuşmacı olarak katıldığı konferansa katılan vatandaşlar ve öğrencilere FETÖ terör örgütünün içyüzü ve Türkiye’nin darbeler tarihi ele alınmış.

15 Temmuz destanı fotoğraflarla sergileniyor

FETÖ 15 Temmuz’daki darbe girişimi sırasında Büyükşehir Belediyesi, Anadolu Ajansı (AA) ve İhlas Haber Ajansı’nca (İHA) çekilen fotoğraflardan oluşan 15 Temmuz Milli İrade Destanı Fotoğraf Sergisi İznik ve Mudanyalıların izlenimine sunuluyor.
Sergide, FETÖ darbe girişiminin; topun, tankın, helikopterin ve tüfeğin karşısında sadece inancı ve yüreğiyle duran Türk milleti tarafından bozguna uğratıldığı vurgulanıyor.

İnegöl’ün tarihi sempozyumu

İnegöl Belediyesi öncülüğünde Kaymakamlık ve ilçe kurumlarının işbirliğinde ilk kez düzenlenen Uluslararası İnegöl Tarihi ve Kültürü Sempozyumu başladı.
Mobilya Müzesi’nde düzenlenen sempozyumun açılış programına Kaymakam Ali Akça, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Uludağ Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Yüce, kurum müdürleri, oda ve dernek başkanları, akademisyenler, öğretmenler ve öğrenciler ile davetliler katıldı. Sempozyum yarın sona erecek.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.