Hava Durumu

İznik, dünya insanlığına böyle hizmet edecek

Yazının Giriş Tarihi: 02.11.2016 03:49
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.11.2016 03:49
Dilerseniz önce konunun daha iyi anlaşılabilmesi için İznik Antik Roma Tiyatrosu’nun dünya tarihindeki öneminden çok kısa söz etmek istiyorum.
Örnekleri Roma ve İsrail’de olmak üzere dünyada beş tane bulunan 1500 kişi kapasiteli İznik Roma Tiyatrosu, 2. yüzyılda yani 1800 yıl önce yapılmış.
Daha sonraki dönemlerde depremler ve amacının dışında farklı şekilde kullanımlar nedeniyle tahrip olmasına rağmen Anadolu’da ayakta kalmış en görkemli arkeolojik yapılardan biridir.
İşte bu açıdan önemlidir.
Zannediyorum kentimizde tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarılmasına ilişkin sürdürülen en uzun soluklu çalışma olarak da karşımıza çıkmaktadır.
İlk kez 36 yıl önce başlanan ancak ödenek bitince de belirli aralıklarla çalışmalara başlanıp durduğu tiyatroda son olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın girişimleriyle iki yıldır çalışmalar ara verilmeden sürdürülüyordu.
Kazı çalışmalarının yapıldığı tiyatroda geçtiğimiz günlerde önemli bir gelişme yaşanmış.
Bilindiği gibi bakanlığın himayesinde ve Büyükşehir Belediyesi’nin finansal desteğiyle devam edilen kazı çalışmalarını sürdüren Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aygün Ekin Meriç’in ilçe protokolüne kazılarda gelinen son durumu aktaran bilgilendirme toplantısını burada düzenlemiş olması hayallerin gerçeğe dönüşüyor olması açısından önemlidir.
Bu gelişmeler, gün yüzüne çıkarılması 40 yılı yaklaşan İznik Antik Roma Tiyatrosu’nun iki-üç yıl içinde nihayet insanlığın hizmetine sunulacak olmasını işaret ediyor.

Gemlik’teki bu çalışma yol gösterecek

Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası, (GTSO)ilçenin tarım, gıda ve diğer sektörlerini içeren yaptırdığı çalışmalarla önemli bir raporun ortaya çıkmasını sağlamış.
Bu sektörlerin küresel rekabet ortamındaki yansımaları, dünya pazarındaki durumu, ülke geneli ve Gemlik özeli olmak üzere ekonomik veriler hazırlanmış.
Alanında akademisyenler tarafından hazırlanan raporla ilçe belleğindeki önemli bir eksiklik de böylece giderilmiş oldu.

Stadın koltukları İnegöl, Karacabey ve Orhangazi’ye

Bir tribünü dışında kalan yerlerinin yıkım ihalesi yapılan Atatürk Stadyumu’nun koltuklarını Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü aldığı kararla  İnegöl, Orhangazi ve Karacabey statlarına gönderiyor.
Böylece kentimizi profesyonel liglerde temsil eden üç güzide kulübümüze bu tür bir jest yapılması her açıdan sevindirici bir davranış olmuştur.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.