Hava Durumu

Hukuk, Gemlik’ten gidiyor mu?

Yazının Giriş Tarihi: 16.08.2015 09:41
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.08.2015 09:41
Galiba gidecek…
Eminim ki, yazının başlığını okuyunca neye vurgu yapmak istediğim net olarak anlaşılamamıştır.
Öyleyse hukukun Gemlik’ten niçin gideceğini anlatayım.
Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi, geçtiğimiz günlerde Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay’ı ziyaretinde konu gündeme gelmiş.
UÜ bünyesindeki Gemlik Asım Kocabıyık Yerleşkesi’ndeki Hukuk Fakültesi’nin yeterli fiziki şartların oluşturulamadığı gibi öğrencinin sosyal ihtiyaçlarının karşılanamayışından dolayı Görükle kampusuna taşınması söz konusuymuş.
Rektör Hoca, benzer yöndeki düşüncelerini bizlerle de paylaşmıştı.
Uludağ Üniversitesi’nin 20 yıllık gelişim planını yaparken Gemlik Asım Kocabıyık Yerleşkesi’ndeki Hukuk Fakültesi’nin Görükle kampusuna taşınacağını oradaki Denizcilik Meslek Yüksek Okulu’nu fakülteye dönüştürmek istediklerini söylemişti.
Son zamanlarda sıklıkla gündeme gelen Hukuk Fakültesi’nin ilçeden taşınması konusunda Rektör Hoca, bunun olmaması için GTSO yöneticilerine şöyle bir gerekçe sunmuş.
“Hukuk Fakültesi’ni bugün Görükle’ye taşımaya kalksak en az üç yıl sürecek. Dolayısıyla da bunun gerçekleşmemesi için tek çözüm bu süre içinde Gemlik kendi üniversitesini yaparsa sıkıntı da ortadan kalkabilecek”
Ama YÖK’ün Gemlik’e tek başına üniversite kurulmasına sıcak bakmayacağını bunun için de Gemlik, Orhangazi ve İznik’in bu konuda birleşerek hareket etmelerini öneriyor.
Meselenin Gemlik özelinden çıkarılıp daha geniş düşünülerek üç ilçeyi kapsayacak bir üniversite planlanması fevkalade doğru bir düşüncedir.
Zira, Gemlik gibi Orhangazi ve İznik’e de birer fakülte kurulması istediğinin  bu durumda izin verilmesinin mümkün olmayacağına göre zaman kaybedilmeden aklın yolu birdir mantığıyla hareket edilmelidir.

Haydarpaşa Limanı Gemlik’e mi taşınacak?

Yazımıza Gemlik ile başladık yine bu ilçemizle ilgili son günlerde fazlaca dillendirilen konuyu paylaşarak devam etmek istiyorum.
Bilindiği gibi Türkiye’deki dört serbest bölgeden biri de Gemlik’tedir.
Gemlik Serbest Bölgesi’nin içinde yer alan limana dünyanın her yerinden denizyolu taşımacılığı yapılıyor.
Buraya gelen mallar Anadolu’ya buradan dağılıyor.
Limana geçtiğimiz yıl ek yapılan dev yük vinçleri iş kapasitesini daha da artırmış durumda.
Körfeze ne zaman bakarsanız bakın mutlaka yabancı bandrollü gemilerin yüklerini boşatmak için sıra beklediğini görmek mümkün.
Her geçen gün artan iş hacmine ilave olarak bir iddiaya göre de Haydarpaşa Limanı İstanbul’un yoğunluğunu azaltmak üzere Gemlik’e kaydırılacakmış.
Böyle bir düşüncenin gerçekleşmesi durumunda Gemlik Körfezi liman şehrine dönüşecek ve bugünkü özelliğini kaybedecektir.
Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay’ın bu konuda görüşü aynen şöyle:
“Gemlik’in liman konusunda limiti sınırlı. Limanlar bir yere kadar büyür. Bu yüzden Gemlik daha büyük kapasiteyi kaldıramaz. Bu konuda Bursa’da daha geniş alanları değerlendirmek gerekir”
Ortada böyle bir durum varken bir kesim daha çok para kazanacak diye körfezi yok edilmesine izin verilmemelidir.
Gemlik gibi kapalı denize kıyı olan İzmit, plansız büyümenin bedelini yıllardır deniz kirliliğiyle boğuşarak ödemiyor mu?
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.