Hava Durumu

‘Herkes, sağlıklı çevrede yaşama hakkına sahiptir’

Yazının Giriş Tarihi: 19.12.2014 08:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.12.2014 08:03
Kentimizde o kadar çok sivil toplum kuruluşu var ki, ama acaba kaç tanesi tüzüğüne ve kuruluş amacına uygun faaliyet gösteriyor?
Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, yarısından fazlası amacının dışında işlev yapıyor…
Halbuki, derneklerin kuruluş amaçlarında, kültürel ve sosyal içerikli etkinlikler düzenlemek ve toplum yararına faaliyetlerde bulunmak vardır.
Bursa Valiliği Dernekler Müdürlüğü’ne kayıtlı dört binin üzerinde dernek var.
Bu kadar çok derneğin içinde toplum yararını gözeten sivil toplum kuruluşları var elbette…
Bunlardan biri de henüz kısa bir süre önce kurulmuş olan Kestel Sağlık Çevre Koruma Derneği’dir.
Kurucu başkanlığını Rahmi Bakay’ın yaptığı derneğin kuruluş amacı şöyle ifade ediliyor:
“Hiçbir siyasi oluşuma yakınlığımız olmayıp, ilçe halkını çevre ve sağlık konularında bilinçlendirmek ve gereken girişimlerde bulunarak yetkilileri uyarmak amacıyla kurulmuştur”
Üç tarafı organize sanayi bölgeleriyle çevrilmiş, Kestel’in tarım ve sanayinin beraber şekillendiği bir coğrafyada bulunmasından ötürü Kestel Sağlık Çevre Koruma Derneği oluşumu isabetli bir yaklaşım olmuştur.
Kestel’de yaşanan hava ve çevre kirliliği vatandaşlar tarafından defalarca gündeme getirilmiş olsa da netice alınacak sonuca maalesef bugüne kadar gidilememiştir.
“Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir” ibaresinin Anayasal bir hak olarak belirlenmiş olmasına rağmen yaşadığınız çevreye bakarak bunun ne kadar yerine uygulandığını görebilirsiniz.
Kısacası, ilçe halkının yaşam kalitesine engel olan tüm çevresel faktörlerin üzerine gideceklerine inandığım Kestel Sağlık Çevre Koruma Derneği’nin çalışmalarına vatandaş olarak ne kadar yardımcı olunursa o derecede karşılığının temiz hava ve çevre olarak geri döneceği unutulmamalıdır.
Nitekim, çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin işi olduğu kadar her yurttaşın da ödevidir.

ÇOK ÖZEL BİR HİZMET BU

İnegöl Belediyesi, 65 yaş üstündeki yaşlılar için çok özel bir hizmet başlatmış.
Bu çok özel hizmeti alabilmek için talep edilen ön koşul 65 yaş üstünde olmak…
Şöyle ki, hizmet, günlük ev aktivitelerini yapamayacak düzeyde engelli olan ya da sağlık problemleri nedeniyle bu işleri yapamayan, korunmaya ve bakıma muhtaç, 65 yaş ve üzeri yaşlıları kapsıyor.
Sosyal belediyecilik bünyesinde planlanan hizmet için 65 yaş üstündeki yaşlıların ev temizliği ve bakım hizmeti uygulamasını başlatan İnegöl Belediyesi, böylece yaşlıların evlerini temizletecek, sıcak yemek götürecek, kişisel bakımları yaptıracak, gerektiğinde yakacak ve gıda yardımı yapacak.
Hizmetten yararlanmak isteyenlerin Umuteli Sosyal Yardım Merkezi’ne başvurmaları isteniyor.
Bu çok özel hizmet projesine emeği geçenleri kutluyorum.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.