Hava Durumu

Gemlik için 'hayati' önem taşıyan karar

Yazının Giriş Tarihi: 02.06.2017 07:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.06.2017 07:20

Önce süreci hatırlayalım...
Gemlik'in deprem riski altında olduğu defalarca ilmi açıdan açıklanmıştır.
Her an ölüm korkusu yaşayan ilçe halkının endişelerini gidermek adına Gemlik Belediyesi bir çalışma yapmıştı.
Çalışmada, araştırmalara göre can güvenliğinin daha fazla olduğu kuzey bölgesi olarak tabir edilen ilçenin üst kısımlarında kalan orman arazisi görünen çalılık ve fundalık alanların konut yapımına açılması isteniyordu.
Ancak buna Zeytin Koruma Yasası engel oluyordu.
Çünkü burada az sayıda da olsa zeytin ağaçları bulunuyordu.
Yıllar önce işlevini bitirmiş olan tarımsal faaliyetin yapılmadığı bu bölgelerin sadece konut alanına açılması yönünde hazırlanan rapora AK Parti, CHP ve MHP de imza koyarak TBMM Tarım Komisyonu'na iki yıl önce birlikte gidilerek taleplerini iletmişlerdi.
Önceki gün Bursa'yı da ilgilendiren zeytinlik alanların konut alanına açılmasıyla ilgili önemli bir karar alındı.
Karar özetle şöyleydi:
Zeytinlikler geçmişte olduğu gibi imara kapalı olacak, sadece kamu yararına olabilecek yerler kurulun onay vermesiyle yatırıma açılabilecek.
Bu durum kentimiz için özellikle de Gemlik için hayati önem taşıyan bir gelişmedir.
Tarım Bakanı Faruk Çelik, zeytinlik alanlarının imara açılmasının söz konusu olmadığını sadece kamu yararına yatırım kararı alınabileceğini belirterek şunları söyledi:
"Kamu dediğimiz 80 milyonun yararına olan bir şey ise, bu durumda komisyonun alacağı karar, değişiklik için söz konusu olacaktır"
Gemliklilerin de yıllardır istediği bu değil miydi?
Ticari amaçlı olmayan sadece vatandaşın can ve mal güvenliği adına 'kamu yararına' konut yapılması.
Anlaşılan o ki, kamuoyunca henüz içeriği pek kavranılamamış olsa da bu şekliyle karar onay için TBMM genel kuruluna sunulacak.
Coğrafi yapısı gereği genişleme imkanı olmadığından ilçe merkezinde deprem riski altında yaşayan Gemlik'te bu kararla yapılacak dönüşüm, yeni gelişimin önünü açacaktır.

Ranta kurban gitmesin

Türkiye genelinde zeytin ağaçlarının ranta kurban gitme ihtimaline olanak sağlayan bu durum umuyoruz Gemlik'te amacına uygun olarak insanların can güvenliğini sağlamaya yönelik sonuç doğurur.
Meseleyi risk altında olduğu için Gemlik yönünden ele almış olsak da daha geniş ölçekte bakmalıyız.
Nitekim İznik, Kumla'dan başlayıp Gemlik, Kurşunlu, Altıntaş, Güzelyalı, Mudanya, Kumyaka, Tirilye, Eşkel ve Karacabey Boğazı'na kadar deniz sahilimizi oluşturan kesimin zeytinlik alanlardan oluştuğu unutulmamalıdır.

"Mudanya'nın her sorununda çözüm için varız"

Mudanya Kent Konseyi'nin ilçedeki şehir içi ulaşımına çözüm arayışı adına düzenlediği toplantıya belediyeden kimsenin katılmayışını, "Belediyenin içinde olmadığı sorun çözülemez" diye yazımda yanılgıya düştüğümü, Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz arayıp meseleyi izah edince anladım.
"Mudanya'nın her sorununda çözüm için varız" diyerek söze başlayıp, ilçenin trafik yoğunluğuna neden olan gerekçelerin envanterini çıkarıp, çözümün nasıl olacağına yönelik hazırladıkları planın uygulanması için Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı'na dosya halinde 15 gün önce sunulduğunu anlattı.
Bu durumda Mudanya Kent Konseyi'nin gelişmelerden bihaber olduğu ortaya çıkmaktadır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.