Hava Durumu

Cumalıkızık Büyükşehir’in desteğini bekliyor

Yazının Giriş Tarihi: 30.03.2016 07:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.03.2016 07:48
Osmanlı’nın erken dönemlerinin bugüne ulaşan en güzel kırsal kesim sivil mimari örneklerinden olan Cumalıkızık, maalesef hak ettiği ilgiyi göremiyor.
Cumalıkızık’ın, Osmanlı İmparatorluğu’nun doğuşu temasının lokomotifini oluşturmasıyla hanlar bölgesi ve sultan külliyelerinin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınması kentimiz adına çok önemli bir gelişme olmuştur.
1989 yılında tescil edilip koruma altına alınan Cumalıkızık’ta 25 yıldır restore edilmeyi bekleyen yaklaşık 300 tarihi yapı, ne yazıktır ki, Anıtlar Kurulu’nun masa başından koruma yapmasıyla 180’e kadar düşmüş durumda.
Köylerinin UNESCO’ya alınmasının sorunlarına çare olacağını umduklarını ancak gelinen noktada hiç de öyle olmadığını söyleyen Cumalıkızıklılar, prosedürler gereği ağır aksak ilerleyen 
restorasyon çalışmalarından sonuç alamamaktan yakınıyorlar.
Hal böyle olunca Cumalıkızıklılar’ın Büyükşehir Belediyesi’nden talepleri var…
Büyükşehir Yasası’yla her mahalleye hizmet götürme yetkisi alan Büyükşehir Belediyesi’nin Cumalıkızık’a da el atmasını istiyorlar.
Cumalıkızıklılar, bu isteklerinde hiç de haksız sayılmazlar.
Nitekim Büyükşehir Belediyesi, yok olmaya yüz tutmuş onarım bekleyen Bursa’nın hangi köşesinde tarihi önemi sahip eser varsa ayağa kaldırıp hizmete sunuyor.
Ortada böylesi bir gerçek varken Yıldırım Belediyesi’nin çabalarına rağmen yıllardır sorunun giderilememesi zaman kaybından başka bir şey değil.
Halbuki, kentimize gelen yerli ve yabancı turistlerin mutlaka Cumalıkızık’a uğramadan dönmediğini biliyoruz.
Haftanın yedi günü köy dolup taşıyor.
Böylesine önemli bir turist potansiyeline sahip olmasına rağmen Cumalıkızık’ta restorasyon çalışmaları yetersiz ölçüde ilerliyor.
25 yılda yapılan restorasyon sayısı on ev, bir cami, bir müze ve bir de kültür evinden ibaret.
Cumalıkızık’ın UNESCO Dünya Mirası’na yakışacak düzene bir an önce gelebilmesi için Büyükşehir Belediyesi’nin gücüne ihtiyacı var.
Aksi takdirde Cumalıkızık’ın yok olmaya başlamış tarihi, gelecekte bir gün hesap soracaktır.

İnegöl hemşeri dernekleriyle buluşuyor

İnegöl Kent Konseyi “İnegöl buluşuyor” adını verdikleri anlamlı olduğu kadar özel bir projeye imza atmış.
Projeye göre, ilçedeki hemşeri derneklerinin kendi yöresel folklorlarını, kültürünü, yiyeceklerini ve özelliklerini sergileyen etkinlik yapılacak.
Kent Konseyi Başkanı Haydar Cerrah, projenin amacının, hemşeri derneklerinin daha iyi tanınması ve yaşadıkları ilçeyi daha fazla sahiplenmeleri olarak ifade ediyor.

Karacabey ekonomisi için bu yol önemli

Karacabey Belediyesi, ülke tarihinin en büyük yatırım hamleleri arasında gösterilen İstanbul-Bursa-İzmir Otoyol Projesi’nin ilçe sınırları içinde kalan güzergahındaki yer sahipleriyle toplantı yapıyor.
İlçeye ekonomik yönden katkı sağlaması hedeflenen otoyol projesinin kamulaştırma ve imar çalışmalarının değerlendirileceği toplantı bugün yapılacak.

Gemlik’ten Kilis’e mülteci yardımı

Gemlik Belediyesi, ilçedeki sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelerek Suriyeli mültecilerin durumunu değerlendirmiş.
Kilis Valiliği’nin belediyeden talep ettiği kuru gıda, şeker, sıvı yağ, çocuk bezi, un ve temizlik malzemelerini temin edebilmek için komite oluşturulmuş.
İlçe halkının da desteğiyle toplanacak yardımlar, oluşturulan komite eşliğinde Kilis Valiliği’ne teslim edilecek.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.