Hava Durumu

Bursalı üreten kadınların güç birliği

Yazının Giriş Tarihi: 23.08.2015 08:49
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.08.2015 08:49
Bu işin öncülüğünü yıllar önce Cumalıkızıklı bayanlar yapmıştı.
Tarihi köye gösterilen yoğun ilgiyi kazanca çevirmek için bir araya gelen kadınlar önce sepetlerde sattıkları ürünlerini bugün stantlarda pazarlayarak sektör haline getirdiler.
Bunu gören Saitabat köylü bayanların da dernek kurarak ikincisini oluşturduğu halkanın devamında gelinen noktada kentimizde 21 kadın derneğinin kurulmasıyla Bursa Üreten Kadın Dernekleri Federasyonu oluşumu sağlanmıştır.
Bursa Valisi Münir Karaloğlu’nun desteğiyle kadın derneklerinin resmiyet kazanmasının önü açılmıştır. 
Kadınların güç birliği hareketinden son örnek     İnegöl…
İlçenin turizm potansiyelli Oylat Kaplıcaları’nın çevresinde bulunan kırsal mahallelerdeki kadınlar, el emekleriyle ev ekonomisine katkı sağlamak için güç birliği yapmaya karar vermişler.
Öncülüğünü İnegöl Kaymakamlığı’nın yaptığı oluşuma İnegöl Belediyesi, Uludağ Üniversitesi, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası ile İnegöl İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü de destek veriyor.
Mesruriye, Saadet, Gündüzlü, Hilmiye, Hamamlı ve Bahçekaya mahallelerinden oluşan 50 kadın, “Oylat Boğazı Kadınlar Kırsal Kalkınma Kooperatifi”nin kuruluşu için geçenlerde bir araya gelmişler.
Güç birliği yapma kararı alan kadınların amacı, İnegöl´ün tarihi ve turistik bölgelerini simgeleyen hediyelik eşyalar, el yapımı gıdalar, tarımsal ürünleri Oylat bölgesinde oluşturulacak kooperatif stantlarında satışa sunarak, gelir elde etmek.
Yani diğer 21 derneğin yaptığı gibi.
İnegöllü girişimci kadınların diğer derneklerden farklı bir girişimde bulunarak kooperatifin kurulmasına destek amacıyla Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’ndan (BEBKA) hibe almak için yaptıkları başvuru da kabul edilmiş.
Bu oluşumlar gösteriyor ki, var olan değerlerimizi koruyup gün yüzüne çıkarılmasıyla oluşan potansiyeli kazanca çevirmek bu olsa gerek.
Söylenebilecek tek bir şey var, bravo…

Bu tehlikeye dur diyecek biri yok mu?

Yıllardır zehir akması sebebiyle gündeme getirdiğimiz Kocasu Deresi’nde yaz aylarında yaşanan balık ölümleri devam ediyor. 
Önceki gün Yenişehir Organize Sanayi Bölgesi önünden geçen suda görülen balık ölümlerinin, derenin geçtiği kilometrelerce uzaktaki köylerde de aynı şekilde görüldüğü belirtiliyor.
Vatandaşlar balık ölümlerinin, bazı fabrikaların kimyasal zehirli atıklarını dereye bırakmasından kaynaklandığını ileri sürüyor.
Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, her yaz aynı manzara ile karşılaştıklarını balık ölümlerinin önüne bir türlü geçilemediğinden şikayetçi.
Çok daha vahim bir duruma vurgu yapan Aktaş, balık ölümleri şayet suya bırakılan zehirli atıklardan kaynaklanıyorsa sıkıntının daha büyük olduğunu, nitekim çiftçilerin yetiştirdikleri ürünlerini Kocasu Deresi’nden suladıklarını söylüyor.
Yıllardır yaşanan bu tehlikeye önlem alınamıyorsa artık diyecek bir şey bulamıyorum.

İlçelerde futbol heyecanı başlıyor

Bursaspor’un ardından profesyonel futbol liglerinde kentimizi temsil eden dört takımımız var.
Bunlar İnegölspor, Yeşil Bursa, Nilüfer ve Orhangazispor.
Bugün başlayacak olan 2. ve 3. lig sezonu öncesi çalışmalarını tamamlayan takımlarımızın hedefi sezon sonunda bir üst lige çıkmak olacak.
Dünyada kitleleri peşinde koşturan spor branşları arasında futbol birinci sırayı alıyor.
Hele ki başarı da sağlanabiliyorsa yapılabilecek en büyük reklam ve tanıtım bu oluyor.
Dolayısıyla da bu yıl mücadele ederek kentimizi temsil edecek İnegöl, Nilüfer, Yeşil Bursa ve Orhangazispor futbol takımlarına yeni sezonda başarılar diliyoruz.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.