Hava Durumu

Bursa'nın havası TBMM'de

Yazının Giriş Tarihi: 11.01.2017 04:43
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.01.2017 04:43

Hava kirliliği kış aylarının gelmesiyle kentimizde önemli ölçüde artış gösterdi.
Çağımızın en önemli sorunlarından hava kirliliğinin yol açtığı sağlık sorunları nedeniyle ülkemizde her yıl binlerce kişi yaşamını yitiriyor.
Uzmanlar hava kirliliğinin KOAH, astım, akciğer kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu bilimsel olarak duyuruyor.
Bu durum kentimizde de ciddi şekilde hissediliyor olsa da önlemler yetersiz.
Hele ki hava kirliliğinin devlet eliyle yapılıyor olması işi daha da vahim hale getiriyor.
Nasıl olduğunu çok basit olduğu kadar da düşündürücü iki örnekle aktarmak istiyorum.
Yaz aylarında görmeye alıştığımız binlerce ton kömür, Valilik Sosyal Yardımlaşma Vakfı aracılığıyla dar gelirli vatandaşlara dağıtılıyor.
Vatandaş da kapısına kadar gelen kömürü kışın ısınmak için sobasında yakınca zaten kirli olan havamız daha da kirleniyor.
Aynı şekilde şehir içinde trafiğe çıkan araçların egzozlarından çevreye yayılan duman işin çabası.
CHP Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, bu vahim durum konusunda sorumluluk duygusu hissederek bazı bölgelerde nefes almakta bile zorlanıldığı kentin kirli havasının sebeplerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca açıklanması için soru önergesi vererek konuyu TBMM gündemine taşıdı.
Bakanlıkça Bursa'da ölçüm yapılan istasyonlardan elde edilen anlık rakamların korkutucu boyutta olduğunu ifade eden İrgil, Türkiye'de yasal değerin 80, AB'nin sınır değeri 50, Dünya Sağlık Örgütü'nün sınır değeri ise 20 olurken kentimizde havadaki partikül oranının ise 200 mikrograma ulaştığını belirtiyor.
Her canlının temiz ortamda yaşaması Anayasa'da güvence altına alınmış olmasına rağmen yeterli önlem alınmamasının, insanların zehir solumaya bağlı ölümlerin vebalini kim ödeyecek?

Kapalı pazaryeri hizmete girdi

Gemlik Belediyesi'nce bugüne kadar yapılan en önemli hizmetlerden biri olan ve 24 milyon liraya mal olan kapalı pazaryeri kapılarını açtı. 
Hamidiye Mahallesi'nde 10 bin metrekare alanda yaptırılan kapalı pazaryerinde salı ve cumartesi günleri 400 esnaf tezgah açacak.
Böylece belediye meclis kararıyla cadde ve sokaklarda pazar kurulmayacak olup boşalan alanlara vatandaşların araçlarını uygun bir şekilde park edebileceği duyurusu yapıldı.

Maksat atalarımızı anmak

Yenişehir'in Yeniköy'ünde yaşayan emekli eski muhtarın kendi çabalarıyla oluşturduğu sergi görülmeye değer.
66 yaşındaki Mehmet Filiz, çevre köylerden topladığı ve zamanında değerli olan ancak teknolojiye yenik düşen eski eşyalarla evinin önünde sergi açmış.
Mehmet Filiz, "Maksat atalarımızı anmak" adını verdiği sergisinde değirmen taşından ağaç kesme bıçkısına, yoğurt bakracından yemek pişirmede kullanılan ocaklara kadar değişik eşyalardan oluşan sergisini büyüterek evini müzeye dönüştürmek arzusunda.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.