Hava Durumu

Bursa’nın en önemli yatırımından son detaylar

Yazının Giriş Tarihi: 30.12.2015 08:23
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.12.2015 08:23
Kentimizin devlet yatırımları sıralamasında Şehir Hastanesi’nden sonra 400 bin metrekarelik inşaat alanıyla Bursa Teknik Üniversitesi kampus yatırımından yeterince söz edilmemesi ilginç değil midir?
Bursa için önemli yatırımın ne aşamada olduğunu soran okurlarımızı bilgilendirmek adına edindiğim detayları sizlerle paylaşmak istedim.
BTÜ’nün ana kampusunun önce nereye yapılacağı konusuyla başlayan tartışmaların ardından bölge olarak Kestel belirlenmişti.
Kenti yöneten siyasi otoritenin bu yöndeki kararına direnç gösteren BTÜ’nün Kurucu eski Rektörü Prof. Ali Sürmen’in başka yer arayışlarındaki ısrarı yüzünden hem Bursa hem de Kestel halkı zaman kaybetmiştir.
Neyse ki, Sürmen’in yerine Prof. Dr. Arif Karademir’in BTÜ Rektörlüğü’ne atanmasıyla süreç hız kazanmış, ve sürece en büyük engel olan hazineye ait 1500 dönümlük üniversite alanı içinde kalan 44 parçadan oluşan vatandaşa ait 318 dönüm alanın kamulaştırılması yapılmış olup hak sahiplerine yaklaşık 30 milyon liralık ödeme 7 Haziran ve 1 Kasım seçimleri arasındaki en kritik dönemde ödenmiştir.
Dün görüştüğümüz BTÜ Rektörü Arif Karademir’den gelişmeleri öğrenince sevindik…
Yeni Türkiye’nin yeni üniversitesi olma yolunda yapılanmalarını sürdürdüklerini söyleyen Rektör Hoca;
“Üniversiteyi öğrenci ve personel sayısıyla değil, yayın ve projeleriyle öne çıkan sanayiyle entegre bir üniversite olması için çalışıyoruz” vurgusunu yapıyor.
Zira, dört yıldır bir arpa boyu somut gelişmenin neredeyse yaşanmadığı ana kampus inşaatının, 2016 baharında birinci etabının temelinin atılıp 2018 Eylül’ünde öğrenci alımına başlanacağını duymak güzel.
Şu anda arazinin altyapı çalışması, master ve uygulama planlarının yapıldığını belirten Rektör Arif Karademir, üniversite bünyesinden 20 kişilik teknik ekibin yapım ihalesini almak isteyen firmalara arazi hakkında bilgilendirme ve sunup yapıldığını anlatıyor.
Arazi ve iklim şartlarına uygun hazırlanacak modern klasik Bursa mimarisi çizgilerine özen gösterilerek yapılacak proje çalışmasının ardından 2016 yılının ilk aylarında kampus ihalesine çıkılacak.
Kentimizin Uludağ Üniversitesi’nden sonra ikinci devlet üniversitesi olan BTÜ 2010 yılında kurulmuş olup bilindiği gibi öğretimine kampus tamamlanıncaya kadar şimdilik şehir merkezinin üç ayrı değişik noktasında sürdürmekte.

Üniversiteye ulaşımda müthiş proje

Bursa Teknik Üniversitesi’nin kampus inşaatına başlanıp tamamlanması kadar öğrencilerin buraya ulaşımı da önemli.
Şu anda Kestel orta yola kadar giden Bursaray hattı, iki istasyon daha ilave edilmesiyle üniversiteye uzatılacak.
Kampusun coğrafi yapısı nedeniyle öğretim binalarının yanına kadar gidemeyecek metrodan sonrası için kurulacak füniküler sistemi sayesinde ulaşım sağlanacak.
Ayrıca yine Büyükşehir Belediyesi’nce kampus içinde toplu ulaşım raylı sistem sayesinde sağlanacak.

Kendi enerjisini kendi üretecek

Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Hoca, sözlerinin sonunda aktardığı en önemli ayrıntı ise kendi enerjisini üreten ve kendi atığını değerlendiren Yeşil Kampus Projesi’dir.
Ülkemizdeki üniversiteler arasında ilk olacak Yeşil Kampus Projesi’nin hayata geçirilmesinin ardından AB’ye başvurularak sertifika alınması sağlanacak.
Her ayrıntısı insanı müthiş heyecanlandıran ana kampusunun tamamlanmasıyla birlikte Bursa’nın markalarına BTÜ’de eklenmiş olacaktır.

Teleferik ulaşım hattı bile var

Kestel’de yaşayan biri olarak bu proje benim de hayalimdi.
Şöyle, BTÜ kampusundan Kestel şehir merkezine mevcut karayolu ulaşımına alternatif olarak teleferik hattı yapılacak.
Bundaki amaç hem güzel bir görsel görüntü hem de öğrencilerin ve üniversite personelinin şehirle kaynaşmış bir görüntü vermesidir.
Hiç şüphe yok ki, insanı heyecanlandıran bu yatırımların hayata geçmesiyle kentin doğusu da batısı gibi orta ve uzun vadede gelişim kaydedecektir ve Bursa’nın sadece Nilüfer’den ibaret olmadığı gerçeği ortaya çıkacaktır.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.